Zwany "Dziećmi Bydgoszczy". Stacjonował w koszarach przy ul. Warszawskiej. Koszary dawniej nazywane "szwerińskimi" - od nazwy pruskiego Infanterie-Regiment Graf Schwerin (3. Pommersches) Nr.14, dla którego zostały wzniesione, po 1920 r. otrzymały imię generała Franciszka Ksawerego Rymkiewicza.
Właśnie ukazał się zeszyt poświęcony temu pułkowi w serii "Zarys historii wojennej pułków polskich w kampanii wrześniowej" autorstwa Przemysława Dymka. Wkrótce też tego autora monografia 15 Dywizji Piechoty Wielkopolskiej, w skład której wchodził ten pułk.
pozdrawiam znad kaszty
http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi
ja już otrzymałem egzemplarz. Jak na razie przeczytałem jedynie rozdział o życiu pułku w czasach pokoju w bydgoskim garnizonie. Publikacja zawiera jeśli dobrze pamiętam ledwo 3 zdjęcia i to w dodatku kiepskiej jakości. Dobór zdjęć też taki sobie, ale z tego co wiem to wydawca je wybierał. Publikacja niestety jak i cala seria w wersji popularno - naukowej. Informacji jest dość sporo i ten brak przypisów niestety bardzo kłuje w oczy. To tyle z pierwszych wrażeń.
Tego samego autora wyszła własnie monografia 15 DP. Niestety również w wersji popularno - naukowej. Wydana ładnie w twardej oprawie. Zdjęć sporo. Na razie tyle mogę powiedzieć.
Za sprawą Przemka Dymka obrodziło nam w tym miesiącu pracami o bydgoskich pułkach. Poza monografią 15 DP wkrótce ma się ukazać "Księga wrześniowych walk pułków wielkopolskich". Tom pierwszy ma dotyczyć pułków piechoty, tom drugi: przede wszystkim artylerii i jazdy.
Dopiero po przeczytaniu będzie można stwierdzić czy otryzmujemy to samo w trzech róznych opakowaniach, czy też w każdej publikacji autor przemyca nowe treści.
pozdrawiam znad kaszty
http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi
Poniżej zdjęcie żołnierza 62 Pułku Piechoty. Archiwum rodzinne. Na fotce widzimy szeregowego tej jednostki. Odznaczony Państwową Odznaką Sportową. Na lewej piersi odznaka pułkowa. Na ramieniu sznur strzelecki z jednym chwostem. Na kołnierzu lira orkiestry wojskowej ??. Zdjęcie wykonano w pierwszej połowie lat 30-tych w Zakładzie Fotograficznym Alojzego Karge przt Dworcowej.