Budynek nr 186
Budynek nr 186
Czy ktoś wie, gdzie dokładnie był usytuowany budynek nr 186, w którym nastąpił słynny wybuch w Zachemie w listopadzie 1952 ?
- BYDZIAK 1958
- brak
Re: budynek nr 186
Witaj, machtel.
Ja tego nie wiem, ale być może ktoś z forum zna odpowiedź i zidentyfikuje to miejsce. Podpowiem Ci jednak, że ten dział jest bardziej 'rozrywkowy' i nie każdy tu zagląda. Tego typu pytania wpisujemy w dziale "IDENTYFIKACJA". Tam też pewnie prędzej doczekał byś się odpowiedzi.
Moderatorzy zapewne przeniosą tam to Twoje pytanie i jeśli tu go niebawem nie znajdziesz, to zaglądaj do "identyfikacji".
Jeszcze raz witam.
Ja tego nie wiem, ale być może ktoś z forum zna odpowiedź i zidentyfikuje to miejsce. Podpowiem Ci jednak, że ten dział jest bardziej 'rozrywkowy' i nie każdy tu zagląda. Tego typu pytania wpisujemy w dziale "IDENTYFIKACJA". Tam też pewnie prędzej doczekał byś się odpowiedzi.
Moderatorzy zapewne przeniosą tam to Twoje pytanie i jeśli tu go niebawem nie znajdziesz, to zaglądaj do "identyfikacji".
Jeszcze raz witam.
Re: Budynek nr 186
machtel pisze:Czy ktoś wie, gdzie dokładnie był usytuowany budynek nr 186, w którym nastąpił słynny wybuch w Zachemie w listopadzie 1952 ?
Bydgoszcz - Łęgnowo, Wytwórnia Chemiczna nr 9. Wydział 2000 linia nr I, gdzie produkowano Trotyl(TNT). Dzisiejszy teren Nitrochemu, jeszcze kilka lat temu był widoczny zarys krateru.
bunkier pisze:machtel pisze:Czy ktoś wie, gdzie dokładnie był usytuowany budynek nr 186, w którym nastąpił słynny wybuch w Zachemie w listopadzie 1952 ?
Bydgoszcz - Łęgnowo, Wytwórnia Chemiczna nr 9. Wydział 2000 linia nr I, gdzie produkowano Trotyl(TNT). Dzisiejszy teren Nitrochemu, jeszcze kilka lat temu był widoczny zarys krateru.
Dzięki.
Tyle to i ja wiem. Chciałbym znać dokładną lokalizację tak żeby pójść tam i zobaczyć to miejsce
Tak jak pisałem, w tym miejscu gdzie był krater bo budynku rośnie sobie teraz las.
A jak będziesz w terenie to szukaj budynku nr 183, w niedalekim sąsiedztwie był budynek nr 186.
A jak będziesz w terenie to szukaj budynku nr 183, w niedalekim sąsiedztwie był budynek nr 186.
bunkier pisze:Tak jak pisałem, w tym miejscu gdzie był krater bo budynku rośnie sobie teraz las.
Dzięki za przybliżenie. czy mógłbyś powiedzieć gdzie jest zlokalizowany budynek 183?. Jakieś wskazówki topograficzne, może punkt na mapie albo coś podobnego...
Budynek 183 wg informacji które posiadam stoi tu:
53°05'18.1"N 18°05'55.9"E
53°05'18.1"N 18°05'55.9"E
Strzałką zaznaczyłem budynek nr 183 a białe kółko to miejsce gdzie stał 186.
- Załączniki
-
- 186a.jpg (131.51 KiB) Przejrzano 10688 razy
Mogę potwierdzić że w tym miejscu nie ma nic po za krzakami i innymi chaszczami.
Nie ma żadnych śladów po budynkach czy leju po wybuchu (no może po za jakimś gruzem leżącym w krzakach)
A do tego ochrona Nitro-Chemu potrafi być nieprzyjazna szczególnie tak blisko działających budynków produkcyjnych.
Nie ma żadnych śladów po budynkach czy leju po wybuchu (no może po za jakimś gruzem leżącym w krzakach)
A do tego ochrona Nitro-Chemu potrafi być nieprzyjazna szczególnie tak blisko działających budynków produkcyjnych.
Tak wyglądał budynek 183 dzień po katastrofie i dla porównania jak wyglądał w 2010 roku.
- Załączniki
-
- Budynki porównanie.jpg (99.44 KiB) Przejrzano 10669 razy
bunkier pisze:Tak wyglądał budynek 183 dzień po katastrofie i dla porównania jak wyglądał w 2010 roku.
Piękne dzięki za wskazówki. Przy najbliższej okazji lecę tam na zwiad...Podzielę się oczywiście wrażeniami i ewentualnymi fotami...