Miasto Przyszłości
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Re: Miasto Przyszłości
Niezłe marzenia - dla mnie to nadal nie jest miejsce na wysokościowce.
Zresztą urbaniści wskazali już takie miejsce - między Fordońską, Kamienną, a Fabryczną.
Inne miejsca ze względu na różnego rodzaju ograniczenia nie wchodzą za bardzo w grę, np:
- bliskość lotniska i związane z tym limity wysokości budynków,
- park krajobrazowy
Zresztą urbaniści wskazali już takie miejsce - między Fordońską, Kamienną, a Fabryczną.
Inne miejsca ze względu na różnego rodzaju ograniczenia nie wchodzą za bardzo w grę, np:
- park krajobrazowy
Fordońska, Kamienna, Fabryczna.
Z takim widokiem mieszkań nikt by nie chciał
Z Nordic Tower widok będzie zacny.
Z takim widokiem mieszkań nikt by nie chciał
Z Nordic Tower widok będzie zacny.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
Jakoś mi nie pasują te molochy do mojego miasta 

Ewing pisze:Niezłe marzenia - dla mnie to nadal nie jest miejsce na wysokościowce.
- park krajobrazowy
Urbaniści wskazali miejsce, ale to są plany pisane palcem po wodzie. Kto wyburzy istniejące zabudowania i wystrzeli w górę z wieżowcami?
- BYDZIAK 1958
- brak
Znalazłem w kompie wizkę, która była kiedyś, na ssc. Pokazuje ona inny projekt budynku na ul. Grottgera. Ewing, ten wygląd budynku był by dla Ciebie bardziej przyjazny?
- Załączniki
-
- ssc1.JPG (34.27 KiB) Przejrzano 5877 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Nie chodzi mi o wygląd, a o wielkość. Dla mnie po prostu takie molochy są oderwane od pozostałych budynków.
Raczej wątpliwe żeby w okolicy budowali kolejne podobne obiekty. Tak więc mamy całą masę starej zabudowy i wyrastający po środku gigantyczny budynek.
Raczej wątpliwe żeby w okolicy budowali kolejne podobne obiekty. Tak więc mamy całą masę starej zabudowy i wyrastający po środku gigantyczny budynek.
Ulica Grottgera co ta cała masa?
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Paweł, nie chodzi o jedną ulicę a o całą starówkę dookoła - również po drugiej stronie rzeki.
Starówka to nie otoczenie Nordic Tower. Widać ją będzie z okolo któregoś piętra, o ile Opera nie zaslania, więc rozmawiając o otoczeniu tej inwestycji powinnismy mówić o ulicy Grottger, WSG i śluzie miejskiej.
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Paweł, to nadal nie zmienia faktu, że budynek swoimi gabarytami i wyglądem nie współgra z otoczeniem 
Ewing pisze:Paweł, to nadal nie zmienia faktu, że budynek swoimi gabarytami i wyglądem nie współgra z otoczeniem
No to na "nowoczesność" pozostaje Fordon, wszak tam prawie same drapacze
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^
Kiedyś, możliwe że na ssc, w podobnym temacie, co miało by powstać na terenie po dawnych lodowiskach Torbydu, też trochę 'pofantazjowałem'. A to jeszcze sporo przed Fordonem...
Kiedyś, możliwe że na ssc, w podobnym temacie, co miało by powstać na terenie po dawnych lodowiskach Torbydu, też trochę 'pofantazjowałem'. A to jeszcze sporo przed Fordonem...
- Załączniki
-
- w2222.JPG (63.65 KiB) Przejrzano 5836 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Namierzyłem na ssc ciekawą wizkę 'plomby' na ul. Seminaryjnej, tuż przy pl. Poznańskim.
(Kiedyś, chyba we fotozagadkach, wstawiłem tam inny okazały budynek)
Z opisu wynika, że nie ma pewności, czy ten wieżowiec zostanie zbudowany. Ale podoba mi się jego 'niesymetryczność'. Ubogacił by swym wyglądem to miejsce.
(Kiedyś, chyba we fotozagadkach, wstawiłem tam inny okazały budynek)
Z opisu wynika, że nie ma pewności, czy ten wieżowiec zostanie zbudowany. Ale podoba mi się jego 'niesymetryczność'. Ubogacił by swym wyglądem to miejsce.

- Załączniki
-
- Seminaryjna.JPG (41.08 KiB) Przejrzano 5727 razy
Jak dla mnie to są bardzo ciekawe projekty.
Po tym widać że miasto się rozwija i "idzie w górę"
Ciekawe ile z nich powstanie.
Jak patrzę na obecne zdjęcia budynku Nordic to może to być niedługo wizytówka miasta.
Po tym widać że miasto się rozwija i "idzie w górę"
Ciekawe ile z nich powstanie.
Jak patrzę na obecne zdjęcia budynku Nordic to może to być niedługo wizytówka miasta.
You'll Never Walk Alone
- BYDZIAK 1958
- brak
Natrafiłem na ssc na informacje i wizki 15-sto piętrowego budynku, który ma myc budowany w rejonie Babiej wsi. Jak na nasze warunki gmach będzie okazały, ale czy gustowny? Współczesne technologie pozwalają na ciekawostki architektoniczne różnego kalibru. W tym przypadku 'szału' chyba nie będzie.
Spoglądając raz jeszcze na pierwszy obrazek, zakładam, że powstał przed zbudowaniem 'T.U.' Nie widać jej w głębi. Chyba, że autor zapomniał o wstawieniu jej w kadr.
Spoglądając raz jeszcze na pierwszy obrazek, zakładam, że powstał przed zbudowaniem 'T.U.' Nie widać jej w głębi. Chyba, że autor zapomniał o wstawieniu jej w kadr.
- Załączniki
-
- NA1.JPG (67.79 KiB) Przejrzano 5532 razy
-
- NA2.JPG (137.38 KiB) Przejrzano 5532 razy
Mostu nie widać bo to jest wizualizacja właśnie od strony mostu (z zachodu na wschód). Właściwie to ten budynek ma powstać na wysokości Żup, a nie Babiej Wsi, na południowym brzegu Brdy. Jeśli już coś powinno być widoczne w tle to hala Łuczniczki i kładka Esperanto (Mostu Pomorskiego stamtąd nie widać bo zakola Brdy go zasłaniają).
- szczepan522
- brak
Wichura to nie ten budynek który opisujesz
a mówisz o tym...

http://bydgoszcz24.pl/artykul/nad-brda-wyrosnie-najwyzszy-budynek-mieszkalny-w-bydgoszczy

http://bydgoszcz24.pl/artykul/nad-brda-wyrosnie-najwyzszy-budynek-mieszkalny-w-bydgoszczy
Szczepan522 masz rację... Proszę wobec tego moderatora by usunął mój poprzedni wpis by nie wprowadzał niepotrzebnych wątpliwości dla innych...
Wizka Bydziaka jest w miejscu gdzie pamiętam był targ hurtowy owoców i warzyw a potem postój taxi bagaźowych z własmym telefonem.Obecnie teren jest ogrodzony i powstało ucho Bruskiego aby przejść lub przejechać rowerem.
Wichura: niech zostanie, nie wstydź się błędów 
Teren ogrodzony, czyli już zaczęli budowę.
Teren ogrodzony, czyli już zaczęli budowę.