Betonowa kula przy ul. Jana Sobieskiego
Moderator: krajan
Betonowa kula przy ul. Jana Sobieskiego
Przy jakiej ulicy jak uniesiemy głowę to zobaczymy "takie coś"?
- Załączniki
-
- kulka.jpg (73 KiB) Przejrzano 5461 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Re: Betonowa kula
Ja podpowiem, ale inaczej. Ta kula, wraz z 'towarzystwem', gościła już tu w zagadkach. Ale na razie nie będę podawał linku.
( Misia, 'linku' czy 'linka'...
)
( Misia, 'linku' czy 'linka'...
No to teraz czuję się niezręcznie... Zatem jeszcze raz przeszukam "archiwum" forum
Ale zakładam zatem, że Bydziak wie, ale nie chce popsuć zabawy...
Swoją droga to ciężko, ciężko, coraz ciężej; już jest wymyślić coś, czego jeszcze nie było
Swoją droga to ciężko, ciężko, coraz ciężej; już jest wymyślić coś, czego jeszcze nie było
Nic dziwnego, że Bydziak rozpoznał, że zagadka już była, skoro sam był jej autorem
Ale na swoje usprawiedliwienie napiszę, że choć on pytał o inny element to jednak chodzi o to samo miejsce...
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
BYDZIAK 1958 pisze: Misia, 'linku' czy 'linka'...![]()
Dobrze napisałeś, 'linku'
- BYDZIAK 1958
- brak
wichura pisze: Zatem jeszcze raz przeszukam "archiwum" forum
Ja też o wielu rzeczach już zapominam. Czy jak 'szukałeś w archiwum', to może napotkałeś, albo po prostu pamiętasz, czy w okresie gdy pokazałem Twój pierwszy skok na spadochronie, wstawiłem, czy może choć wspomniałem, o również pierwszym skoku GrapHitea ?
BYDZIAK 1958 pisze:czy może choć wspomniałem, o również pierwszym skoku GrapHitea ?
Nie przypominam sobie...
Mam dylemat bo rzeczywiście ten adres już był, choć prezentowany był inny element... Ale ponieważ oprócz samego autora zagadki nikt więcej nic nie napisał, więc traktuję zagadkę jako aktualną i podaję niewielką podpowiedź. Ta dziwna konstrukcja to ta sama posesja... I jest na podobnej wysokości co betonowy towarzysz. Ale nie jest to jakoś niezwykle wysoko i z poziomu chodnika oba elementy są widoczne.
- Załączniki
-
- kula.jpg (89.43 KiB) Przejrzano 5350 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Jeśli nadal będzie tu brak próby zgadywania, podpowiedz może tym, od czego ja wtedy zaczynałem tą zagadkę tego miejsca. 

Tak właśnie myślałem, ale... Dam jeszcze czas. Chyba, że chcesz mnie wspomóc 
BYDZIAK 1958 pisze:Jeśli nadal będzie tu brak próby zgadywania, podpowiedz może tym, od czego ja wtedy zaczynałem tą zagadkę tego miejsca.
Jest podpowiedź, choć nie od tego zdjęcia wówczas zaczynałeś.
- Załączniki
-
- twarz.jpg (148.2 KiB) Przejrzano 5306 razy
BYDZIAK 1958 pisze:Jeśli nadal będzie tu brak próby zgadywania, podpowiedz może tym, od czego ja wtedy zaczynałem tą zagadkę tego miejsca.
Nadszedł ten czas, że doszedłem do tego samego wniosku
- Załączniki
-
- bydziak.jpg (124.59 KiB) Przejrzano 5283 razy
Mickiewicza
- BYDZIAK 1958
- brak
Nie.
Myślę, że teraz ja mogę dać podpowiedź. Ale innego rodzaju. Pisaliśmy wyżej, że ta zagadka wichury, była już tu, choć nieco inaczej podana. Więc podpowiem, że poprzednio zaczynała się od tego właśnie zdjęcia.
Myślę, że teraz ja mogę dać podpowiedź. Ale innego rodzaju. Pisaliśmy wyżej, że ta zagadka wichury, była już tu, choć nieco inaczej podana. Więc podpowiem, że poprzednio zaczynała się od tego właśnie zdjęcia.

To może podpowiem w inny sposób... Na Mickiewicza możesz wsiąść w autobus i nim dojedziesz na tę ulicę, ale tam nie wysiądziesz (bo nie ma tam przystanku). I tego co na zdjęciach z okien nie obejrzysz bo autobus nie przejeżdża przez ten część ulicy, przy której znajduje się ta nieruchomość...
I teraz pytanie za sto punktów: Pomogłem czy zagmatwałem?
I teraz pytanie za sto punktów: Pomogłem czy zagmatwałem?
- BYDZIAK 1958
- brak
wichura pisze:(...)
Pomogłem czy zagmatwałem?![]()
Ja jeszcze też trochę pogmatwam. Obok zagadkowego miejsca, jeździły kiedyś autobusy komunikacji miejskiej. I na dodatek, miały w tym miejscu, (po drugiej stronie ulicy), przystanek.
BYDZIAK 1958 pisze:miały w tym miejscu, (po drugiej stronie ulicy), przystanek.
A to przystanku ja nie pamiętam już
- BYDZIAK 1958
- brak
Pomogę wichurze, podpowiadając tu takim obciętym zdjęciem:
- Załączniki
-
- wichura.JPG (21.92 KiB) Przejrzano 5191 razy
Jana Sobieskiego.