Bydgoskie neony

Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Re: Bydgoskie neony.

Post autor: bunkier »

Grzegorz pisze:A może wcześniej :?:

W 1937 roku pojawił się neon DROGERIA na ul.Śniadeckich, uznano go za pierwszy bydgoski neon.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Czy czasami ten BAR nie nazywał się "PTYŚ" ?

Maciej Kulesza pisze:Kolejne ujęcie w kierunku zachodnim. Neon PKO i BAR
Obrazek
Grzegorz
brak

Post autor: Grzegorz »

Pamiętam jeszcze smak czekoladowych koktajli
Z PTYSIA po drugiej stronie ul. Armii Czerwonej :D
Obrazek
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Post autor: bunkier »

A no fakt, PTYŚ był po drugiej stronie niż neon.
kubasz
brak

Post autor: kubasz »

wspaniały wątek !!!
Awatar użytkownika
Maciej Kulesza
brak

Post autor: Maciej Kulesza »

Dzięki uprzejmości znajomego który wie, że wirtualnie "kolekcjonuję" neony, otrzymałem kolejną niesamowitą partię.
Mogę się domyślać, że zdjęcia pochodzą z prywatnych zbiorów opublikowanych na NK. Prawdopodobnie są to zdjęcia z albumów Zdzisława Nowakowskiego i Jolanty Szczerbińskiej (Glinieckiej). Przynajmniej podobne były publikowane powyżej.
Dzięki tym zdjęciom i ich autorom dowiadujemy się, że dzielnica Błonie była neonowym eldorado :)

Neon FOTORYS i OAZA były prezentowane powyżej. Wcześniej POCZTA (resztki istnieją do dziś) , JAŚ i MAŁGOSIA, JUBILER.

Bydgoskie Błonie i neony

Obrazek
ul. Władysława Broniewskiego. Neon JUBILER, OLEŃKA, USŁUGI BIŻUTERIA ZEGARKI.

Obrazek
Neon SKLARZ ul. Gałczyńskiego

Obrazek
Piękna pamiątkowa fotografia. Dzięki niej widać w tle neon PRALCHEM i SPOŻYWCZY ul. Ludwika Waryńskiego i "falowiec".

Poniżej zdjęcia wieżowca ELTRY na ul. Dworcowej i dwóch neonów. Na dachu i na I pietrze od szczytu.
Obrazek
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Maciej Kulesza pisze:Tym razem zdjęcia pokazujące pozostałości po neonach w naszym mieście. (...)
Kwiatek na Dworcowej
Obrazek

Obrazek
Całkowicie zapomniany.
(...)

Ten kwiatek nazywał się 'Narcyz' (nazwa była nad nim)i taką nazwę miał lokal.
Poniżej pocztówka wstawiona przez lumixa26 na ssc
Obrazek
Awatar użytkownika
spooney
brak

Post autor: spooney »

Maciej Kulesza pisze:Obrazek
Piękna pamiątkowa fotografia. Dzięki niej widać w tle neon PRALCHEM i SPOŻYWCZY ul. Ludwika Waryńskiego i "falowiec".

O proszę jak miło się odnaleźć na zdjęciu :mrgreen: Ten szkrab z misiem to ja :mrgreen:
Dalej w prawo jest neon "PIECZYWO" - mam go bardziej widocznego na innym zdjęciu, przy okazji zeskanuję i wrzucę :)
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^ Znam to uczucie zobaczyć siebie po latach na zdjęciu... Ja siebie znalazłem kiedyś w pewnej książce. :)
A wracając do neonów. Wspominany tu był wcześniej, ten przy księgarni Współczesnej.
Nakładały się na niego co najmniej trzy fazy 'animacji'. 'Pierwszy' obraz, pokazywał czytelnika sięgającego z półki książkę. Następnie ją przeglądał. Potem siadał i czytał. Chyba była też i czwarta faza ruchu - przewracał kartkę. Spytajcie rodziców, czy zapamiętali ten neon.
Wyglądało to mniej więcej tak. Tylko te książki na półkach były mniej kolorowe...
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Artek82
brak

Post autor: Artek82 »

Pięknie to zobrazowałeś BYDZIAKU. Ja pamiętam ten neon za szczeniaka, jak z Tatą chodziliśmy na miasto. Zawsze lubiłem odwiedzać Współczesną i oglądać książki, te wielkie przesuwne półko-szafy i gapić się na telewizor na piętrze w którym widziałem siebie z kamery i na nim stał taki fajny model starego parowozu :) Jakie to były piękne czasy :cry: A ten neon był dokładnie taki jak go opisałeś :)
Pozdrawiam Artur
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Ciesze się z 'potwierdzenia' tego, co i ja zapamiętałem. :)
Przeglądałem cały ten wątek. i muszę powiedzieć że nikt nie wspomniał o innym bardzo istotnym, istniejącym kiedyś neonie. (Chyba,że to przeoczyłem.) Składał się z co najmniej dwóch, nakładających się na siebie obrazów... Czy wiecie, który neon mam na myśli? :)
Awatar użytkownika
seth
brak

Post autor: seth »

Byłem częstym klientem "Współczesnej" i wstyd mi :oops: , że nie zauważyłem w naszym temacie braku tego neonu :!: Teraz stoi przed moimi oczami jak żywy. Niezła animacja na nim była. Bydziaku ....respect :!:

Bydziak:

"Składał się z co najmniej dwóch, nakładających się na siebie obrazów... Czy wiecie, który neon mam na myśli?"

Czy chodzi o piłkarza z neonu Totolotka (plac Wolności) który wsadzał piłkę w napis ???
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^ Ten o którym piszesz, z piłkarzem, chyba był tu omawiany. A ten, o który mi chodzi, składał się z 'innych obrazów', zmieniających się co pewien czas... :)
Awatar użytkownika
Artek82
brak

BYDZIAKU więcej podpowiedzi proszę :) może chodzi o ten kawałek dalej ze sklepu fotograficznego, wiem że też się zmieniał na dwa razy chyba i miał takie oczka. Jeśli nie ten to podaj może dzielnicę miasta :?:
Pozdrawiam Artur
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Podpowiem w ten sposób... Jego powierzchnia, była chyba prawie czterokrotnie większa od tego narysowanego wcześniej przeze mnie, będącego kiedyś na księgarni Współczesnej. :)
Awatar użytkownika
Artek82
brak

Mapa Województwa Bydgoskiego przy dworcu głównym PKP :?:
Pozdrawiam Artur
Awatar użytkownika
robimhuk
brak

Post autor: robimhuk »

BYDZIAK 1958 pisze:A ten, o który mi chodzi, składał się z 'innych obrazów', zmieniających się co pewien czas... :)
BYDZIAK 1958 pisze:Podpowiem w ten sposób... Jego powierzchnia, była chyba prawie czterokrotnie większa od tego narysowanego wcześniej przeze mnie, będącego kiedyś na księgarni Współczesnej. :)
Reklama Romet z animacja kolarzy roznych epok ?. W lokalizacji prawdopodobnie Pl.Poznanskiego.

robimhuk
AERO
brak

Post autor: AERO »

Robimhuk
Również tak myślę i cieszę się, że że ktoś jeszcze pamięta tą "ruchomą" reklamę kolarzy \ cyklistów z różnych epok.
Uważam, że to najciekawszy neon , jaki był w naszym mieście .
Na 3 stronie tego wątku , w poście z 6 marca ub.r. przypomniałem o jego istnieniu .
Widać jeszcze ślady mocowania tego neonu , na ścianie budynku przy ul . Poznańskiej 3.
Na widocznym placyku-podwórku tej kamienicy, stał jeszcze inny dom w którym to przyszedłem na świat. :)
Został wyburzony wraz z kilkoma innymi w tym rejonie, w trakcie przebudowy placu Poznańskiego.
Awatar użytkownika
robimhuk
brak

Post autor: robimhuk »

Prawie trudno dac wiare , ze ta zmaltretowana fasada budynku z trzeciej strony niniejszego watku przedstawiona na Twojej AERO fotografii, bylo tlem tamtej, pieknej reklamy zakladu ROMET.Cyklista w cylindrze z rozwianym szalem, a po chwili pochylona sylwetka wspolczesnego kolarza.Myslalem jednak, ze opisany neon istnial tam juz w latach 70.
Z podworkiem ktore opisujesz lacze we wspomnieniach (moze mylnie) budynek zwiazany z gmina ewangielicka.Zdazalo mi sie tam chodzic z moja, sp.babcia z ul. Stromej, ktora odwiedzala na ul.Poznanskiej swoja znajoma.

robimhuk
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

O 'rowerowym' neonie z pl Poznańskiego, ktoś już tu wcześniej wspominał. Nie o niego chodzi. Ten, jak dotąd 'zagadkowy', był ciut mniejszy. Podpowiedzi się wyczerpują... Choć mogę właściwie podpowiedzieć, że jeden z jego 'obrazów' kojarzył mi się zawsze z koprem... :)
Awatar użytkownika
Artek82
brak

Może TELFA ;)
Pozdrawiam Artur
ODPOWIEDZ