Na uwagę zasługuje Konica o czułości ISO 3200 lub jak kto woli 36 DIN. Kupiłem ten film żeby zdjęcia w jaskiniach robić ale nie wyszły, tzn. wyszły ale strasznie ziarniste
Sprzęty fotograficzne
Re: Aparaty fotograficzne.
Opakowań ciąg dalszy, starsze i nowsze. Dawno zapomniane
Na uwagę zasługuje Konica o czułości ISO 3200 lub jak kto woli 36 DIN. Kupiłem ten film żeby zdjęcia w jaskiniach robić ale nie wyszły, tzn. wyszły ale strasznie ziarniste
- Załączniki
-
- Omega.jpg (56.1 KiB) Przejrzano 7709 razy
-
- Foton.jpg (60.97 KiB) Przejrzano 7709 razy
-
- Orwo.jpg (48.54 KiB) Przejrzano 7709 razy
-
- ZSRR.jpg (33.56 KiB) Przejrzano 7709 razy
-
- Konica.jpg (76.68 KiB) Przejrzano 7709 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
'Zabytkowe' dwa filmy o których pisałem, zostały wywołane. Jeden jest pusty, a na drugim co nieco widać. Ale pan w punkcie twierdził, że raczej zdjęć z tego nie będzie. W domu, rzuciłem na ścianę obrazy negatywu i zrobiłem im zdjęcia. Złościł mnie trochę mój aparat, bo nie chciał złapać ostrości. Ręcznego ustawiania chyba w nim nie ma. (Gdy trafię na słoneczną pogodę, to skopiuję te negatywy drugim sposobem.) Potem te 'kopie' z aparatu wrzuciłem do painta i kliknąłem opcję 'odwróć kolory'.
Dodam, że po psie na zdjęciu, ustalono, że ten film i ujęcia, mają co najmniej 15 lat. Jest tam jeszcze jedno ujecie podwórka, cmentarza i reszta w domu.
I tak to mniej więcej wygląda.
Dodam, że po psie na zdjęciu, ustalono, że ten film i ujęcia, mają co najmniej 15 lat. Jest tam jeszcze jedno ujecie podwórka, cmentarza i reszta w domu.
I tak to mniej więcej wygląda.
- Załączniki
-
- Fotka z 'kapsuły czasu'. :)
- ax4.JPG (27.71 KiB) Przejrzano 7681 razy
bunkier pisze:Na uwagę zasługuje Konica o czułości ISO 3200 lub jak kto woli 36 DIN. Kupiłem ten film żeby zdjęcia w jaskiniach robić ale nie wyszły, tzn. wyszły ale strasznie ziarniste
To dobrze wyszły
Z harcerskim pozdrowieniem
SALAMON
SALAMON
- BYDZIAK 1958
- brak
Chciałbym zachęcić, głównie Andrzeja, by spróbował poeksperymentować ze skopiowaniem slajdów. Chociaż niektórych. Wspominałem, że bardzo ciekawe są te, pokazujące 'Bartodzieje w budowie'.
Pokażę jak wygląda mój prymitywny, ale dosyć skuteczny sposób kopiowania slajdów.
Akcja rozpoczyna się na desce do prasowania, przy samym oknie. Na niej ustawiam pudełko z otworem na slajd. Ten, wstawiony jest do stojaczka, ustawionego przed pudełkiem i włożony jest we wspomnianym otworze. Stojaczek oprawkę na slajd i 'matówkę', ( w tym przypadku szybkę 'mleczną'), zrobioną ma z blaszki po jakimś dezodorancie. Taka daje się łatwo kroić nożyczkami i powyginać w odpowiedni kształt. W moim przypadku, dodatkowo przykręcona jest do klocka, dla uzyskania wymaganej wysokości. Nic nie było i nie musi być lutowane. Po przeciwnej stronie pudelka stawiamy aparat, wycelowany w slajd. Pudełko stanowi swoistą 'ciemnię'. Najlepsze kopie wychodzą, gdy slajd oświetla naturalne światło słoneczne.
Zrobione zdjęcie slajdu, często zawiera elementy jego ramki, albo i ją całą. Łatwo się tego pozbędziemy w zwykłym 'paincie', przycinając zdjęcie do żądanego wymiaru. (Kiedyś zrobiłem instrukcję dla znajomej, jak takie rzeczy robić - jak by co, chętnie podpowiem.)
Pokażę jak wygląda mój prymitywny, ale dosyć skuteczny sposób kopiowania slajdów.
Akcja rozpoczyna się na desce do prasowania, przy samym oknie. Na niej ustawiam pudełko z otworem na slajd. Ten, wstawiony jest do stojaczka, ustawionego przed pudełkiem i włożony jest we wspomnianym otworze. Stojaczek oprawkę na slajd i 'matówkę', ( w tym przypadku szybkę 'mleczną'), zrobioną ma z blaszki po jakimś dezodorancie. Taka daje się łatwo kroić nożyczkami i powyginać w odpowiedni kształt. W moim przypadku, dodatkowo przykręcona jest do klocka, dla uzyskania wymaganej wysokości. Nic nie było i nie musi być lutowane. Po przeciwnej stronie pudelka stawiamy aparat, wycelowany w slajd. Pudełko stanowi swoistą 'ciemnię'. Najlepsze kopie wychodzą, gdy slajd oświetla naturalne światło słoneczne.
Zrobione zdjęcie slajdu, często zawiera elementy jego ramki, albo i ją całą. Łatwo się tego pozbędziemy w zwykłym 'paincie', przycinając zdjęcie do żądanego wymiaru. (Kiedyś zrobiłem instrukcję dla znajomej, jak takie rzeczy robić - jak by co, chętnie podpowiem.)
- Załączniki
-
- Widok ogólny 'gotowego zestawu'.
- kop1.JPG (45.82 KiB) Przejrzano 6386 razy
-
- Tak 'widzi' aparat. (W tym przypadku z daleka) Aparat, do zrobienia kopi, ustawiamy na skraju pudełka, w tej 'ciemni'.
- kop2.JPG (17.95 KiB) Przejrzano 6386 razy
-
- Stojaczek slajdowy
- kop3.JPG (31.95 KiB) Przejrzano 6386 razy
Jedna z pierwszych metod kopiowania analogii na cyfrę.
Ja kupiłem jakiś mały skaner do negatywów/slajdów i tez daje radę - lekko, łatwo i przyjemnie.
Jakość zdjęć jak na potrzeby netu w sam raz.
Jakby ktoś potrzebował - służę pomocą.
przykładowa fotka naszej Wenecji - lata 80/90
Ja kupiłem jakiś mały skaner do negatywów/slajdów i tez daje radę - lekko, łatwo i przyjemnie.
Jakość zdjęć jak na potrzeby netu w sam raz.
Jakby ktoś potrzebował - służę pomocą.
przykładowa fotka naszej Wenecji - lata 80/90
- Załączniki
-
- 2014-07-12_352.jpg (94.18 KiB) Przejrzano 6353 razy
SALAMON
SALAMON
Jeśli się nie mylę to w czasach swietności "fotografii srebrowej" istniał podział produkcji materiałów światłoczułych. FOTON Warszawa wyspecjalizowany był w negatywach, błonach w rolkach np. popularne 24mm czy 6cm bez perforacji (Fotopan HL - 27 DIN, Fotopan FF 21 DIN?) i ciętych - płaskich do zastosowań profesjonalnych m.in. w przemyśle czy służbie zdrowia. Natomiast Bydgoski FOTON dostarczał materiały pozytywowe - papiery. Tuz przed rewolucją cyfrową w okolicach przełomu wieków czyli u schyłku 2-go tysiąclecia
w Bydgoszczy konfekcjonowano - cięto kolorowe negatywy - Fuji lub Konica - pod polską nazwą.
A tak w ub. roku wyglądała fabryka w W-wie i jej niegdyś tajne archiwa z dokumentacją technologiczną, licencjami, patentami...
A tak w ub. roku wyglądała fabryka w W-wie i jej niegdyś tajne archiwa z dokumentacją technologiczną, licencjami, patentami...
- Załączniki
-
- DSC06461.JPG (147.09 KiB) Przejrzano 6339 razy
-
- DSC06436.JPG (144.56 KiB) Przejrzano 6339 razy
-
- DSC06477.JPG (90.47 KiB) Przejrzano 6339 razy
-
- DSC06485.JPG (66.82 KiB) Przejrzano 6339 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
salamon pisze:(...)
- służę pomocą.
Pomóż mi, a właściwie podpowiedz, jak to robisz, że to zdjęcie Wenecji Ci tu weszło. Ja, jak chcę wstawić nawet 'wąskie' zdjęcie, to i tak wysokość ogranicza mi do 600. (Czyli maks 800x600.) A jak jest np 500x700, to i tak pojawia się komunikat że przekroczyłem wymiary
Na drugie pytanie, też może znasz odpowiedź. Wstawiłem na G+ zdjęcie o wymiarze 800x270, a po wstawieniu tutaj, ma ono 'na oko' 700x235. Następne po nim, wstawione 'normalnie' mają te swoje 800...
Re: Sprzęty fotograficzne
Z tego co widzę ograniczenie jest co do wielkości dłuższego boku (max 800) 
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Ograniczenie jest do obu boków. Zrobiłem na szybko zestaw porównawczy, ze zdjęciem Andrzeja. Miał 715 X 825. Wstawiając, pojawił się czerwony komunikat, że przyjmuje tylko max 800 X 800 (a nie tak jak pisałem 800 x 600)
Porównanie nieco pomniejszyłem.
- Załączniki
-
- komunikat.JPG (9.09 KiB) Przejrzano 6279 razy
BYDZIAK 1958 pisze:^^^ Ograniczenie jest do obu boków. Zrobiłem na szybko zestaw porównawczy, ze zdjęciem Andrzeja. Miał 715 X 825. Wstawiając, pojawił się czerwony komunikat, że przyjmuje tylko max 800 X 800 (a nie tak jak pisałem 800 x 600)![]()
Czyli wszystko prawidłowo.
:-/
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Ostatnio odnaleziony w piwnicy;
- Załączniki
-
- Od przodu.
- SDC18319.JPG (44.43 KiB) Przejrzano 6267 razy
-
- Od góry.
- SDC18320.JPG (42.71 KiB) Przejrzano 6267 razy
-
- Od tyłu.
- SDC18321.JPG (48.8 KiB) Przejrzano 6267 razy
Inny , ciekawy aparat na szeroki film.
Posiada dość dziwny system ładowania kliszy oraz dwa wizjery-celowniki do zdjęć 6x9 lub 9x6
Posiada dość dziwny system ładowania kliszy oraz dwa wizjery-celowniki do zdjęć 6x9 lub 9x6
- Załączniki
-
- Od przodu. W górnym , lewym rogu widoczne 2 obiektywy wizjerów .
- SDC18328.JPG (56.21 KiB) Przejrzano 6263 razy
-
- Z boku, od str. pokrętła przesuwu kadru i wizjera 6x9
- SDC18323.JPG (51.24 KiB) Przejrzano 6263 razy
-
- Od góry . Widoczny wizjer 9x6
- SDC18324.JPG (52.55 KiB) Przejrzano 6263 razy
-
- Werk.
- SDC18326.JPG (47.64 KiB) Przejrzano 6263 razy
-
- Od tyłu. Czerwone okienko licznika .
- SDC18325.JPG (53.31 KiB) Przejrzano 6263 razy
WDW pisze:...Nie rozumiem tego szału na M42, kilka lat temu zwykłego Heliosa 2/58 nikt nawet za darmo nie chciał, a teraz jeszcze za to płacą
Troszkę odkopię
Ten fenomen jeszcze się nasila a spowodowany jest pojawieniem i rozwojem "bezlusterkowców" czyli kompaktów z wymiennymi obiektywami. To właśnie aparaty tego typu niemal idealnie akceptują, z odpowiednim adapterem, stare manualne szkła (tzw. pleśniaki) szczególnie te z pierścieniem przysłon. Cud i techniczna reinkarnacja
Podczas domowych porządków znalazłem stary rosyjski aparat fotograficzny. Chciałbym go wypróbować, ale nie wiem jak się go ustawia (czas naświetlania, ostrość ...) stąd moja prośba, czy mógłby ktoś z forumowiczów wytłumaczyć mi jak się go obsługuje?
- Załączniki
-
- IMG_5815 (800x678) (640x542).jpg (188.65 KiB) Przejrzano 6185 razy
-
- IMG_5816 (640x473).jpg (183.94 KiB) Przejrzano 6185 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
W internecie znajdziesz całą masę instrukcji i porad do tego aparatu 
https://www.google.pl/?client=firefox-a ... ugi+smiena
https://www.google.pl/?client=firefox-a ... ugi+smiena
Od takiej zaczynałem.
(masz do niej futerał?)
Zaczynając od obiektywu:
najmniejszym kółkiem, tym wokół soczewki, patrząc od przodu, ustawiasz przesłonę.
Kręcąc obiektywem ustawiasz odległość od fotografowanego przedmiotu. Cyfry na lewo i prawo od strzałki odpowiadające nastawionej przesłonie wskazują zakres głębi ostrości.
Dużym pokrętłem z czerwoną kropką ustawiasz czas otwarcia migawki.
Dużą dźwignią po prawej stronie naciągasz sprężynę migawki.
Lewa dźwignia napina mechanizm samowyzwalacza.
Duże, czarne, plastikowe kółko służy do przewijania filmu o kolejną klatkę (ma blokadę, która zapewnia przewinięcie o odpowiedni fragment błony, przewijamy zawsze do oporu).
Srebrne, metalowe pokrętło służy do zwijania naświetlonego filmu do kasety. Wyciąga się je do góry w celu umieszczenia kasety z filmem na odpowiednim miejscu.
Mały, metalowy "pipek" na górze to spust migawki. Można w niego wkręcić wężyk spustowy.
Okienko u góry - licznik/ściąga
Kołeczkami ustawiamy strzałkę licznika na zerze. Odlicza nam wykonane zdjęcia.
Pierścieniem ustawiamy czerwoną kropkę na ściądze (zaznaczamy czułość załadowanego filmu w Gostach, Dinach i Asach - odpowiednio Ruskich, Niemieckich i Amerykańskich skalach czułości)
(masz do niej futerał?)
Zaczynając od obiektywu:
najmniejszym kółkiem, tym wokół soczewki, patrząc od przodu, ustawiasz przesłonę.
Kręcąc obiektywem ustawiasz odległość od fotografowanego przedmiotu. Cyfry na lewo i prawo od strzałki odpowiadające nastawionej przesłonie wskazują zakres głębi ostrości.
Dużym pokrętłem z czerwoną kropką ustawiasz czas otwarcia migawki.
Dużą dźwignią po prawej stronie naciągasz sprężynę migawki.
Lewa dźwignia napina mechanizm samowyzwalacza.
Duże, czarne, plastikowe kółko służy do przewijania filmu o kolejną klatkę (ma blokadę, która zapewnia przewinięcie o odpowiedni fragment błony, przewijamy zawsze do oporu).
Srebrne, metalowe pokrętło służy do zwijania naświetlonego filmu do kasety. Wyciąga się je do góry w celu umieszczenia kasety z filmem na odpowiednim miejscu.
Mały, metalowy "pipek" na górze to spust migawki. Można w niego wkręcić wężyk spustowy.
Okienko u góry - licznik/ściąga
Kołeczkami ustawiamy strzałkę licznika na zerze. Odlicza nam wykonane zdjęcia.
Pierścieniem ustawiamy czerwoną kropkę na ściądze (zaznaczamy czułość załadowanego filmu w Gostach, Dinach i Asach - odpowiednio Ruskich, Niemieckich i Amerykańskich skalach czułości)
SALAMON
SALAMON
Dziękuję za odpowiedz
Mam do niej oryginalny futerał, niestety nie mam instrukcji, chociaż pewnie byłaby po Rosyjsku.
Tomek pisze:Dziękuję za odpowiedzMam do niej oryginalny futerał, niestety nie mam instrukcji, chociaż pewnie byłaby po Rosyjsku.
Skoro nie znasz rosyjskiego, to masz po angielskiemu
http://www.cameramanuals.org/pdf_files/cosmic-35.pdf
SALAMON
SALAMON
Przypomniałem sobie.
Aby zwinąć film wciskamy spust migawki i przekręcamy aż zgrają się czerwone kropki, a spust zostanie zablokowany w pozycji wciśniętej
Aby zwinąć film wciskamy spust migawki i przekręcamy aż zgrają się czerwone kropki, a spust zostanie zablokowany w pozycji wciśniętej
SALAMON
SALAMON
- BYDZIAK 1958
- brak
W innym miejscu wspomniałem o awarii mojego skromnego aparatu. Zepsuł się włącznik. Zapewne pękło jakieś połączenie jego ze 'sprężynką i stykiem'. Wygląda to w ten sposób, że 'lata' w obie strony i nic nie załącza. Mam pytanie. Czy ktoś wie, jak otworzyć taki aparat? Bo zapewne po otwarciu, sam będę mógł to sobie naprawić. Czy w miejscach oznaczonych żółtą strzałką są ukryte jakieś zatrzaski? Bo śróbki widać tylko pod spodem i to zaledwie kilka...
- Załączniki
-
- awaria.JPG (53.08 KiB) Przejrzano 6072 razy