Sprzęty fotograficzne

Luźne rozmowy. Wszystko o wszystkim.
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Re: Aparaty fotograficzne.

Post autor: bunkier »

Opakowań ciąg dalszy, starsze i nowsze. Dawno zapomniane :)
Na uwagę zasługuje Konica o czułości ISO 3200 lub jak kto woli 36 DIN. Kupiłem ten film żeby zdjęcia w jaskiniach robić ale nie wyszły, tzn. wyszły ale strasznie ziarniste :):)
Załączniki
Omega.jpg
Omega.jpg (56.1 KiB) Przejrzano 7709 razy
Foton.jpg
Foton.jpg (60.97 KiB) Przejrzano 7709 razy
Orwo.jpg
Orwo.jpg (48.54 KiB) Przejrzano 7709 razy
ZSRR.jpg
ZSRR.jpg (33.56 KiB) Przejrzano 7709 razy
Konica.jpg
Konica.jpg (76.68 KiB) Przejrzano 7709 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

'Zabytkowe' dwa filmy o których pisałem, zostały wywołane. Jeden jest pusty, a na drugim co nieco widać. Ale pan w punkcie twierdził, że raczej zdjęć z tego nie będzie. W domu, rzuciłem na ścianę obrazy negatywu i zrobiłem im zdjęcia. Złościł mnie trochę mój aparat, bo nie chciał złapać ostrości. Ręcznego ustawiania chyba w nim nie ma. (Gdy trafię na słoneczną pogodę, to skopiuję te negatywy drugim sposobem.) Potem te 'kopie' z aparatu wrzuciłem do painta i kliknąłem opcję 'odwróć kolory'.
Dodam, że po psie na zdjęciu, ustalono, że ten film i ujęcia, mają co najmniej 15 lat. Jest tam jeszcze jedno ujecie podwórka, cmentarza i reszta w domu.
I tak to mniej więcej wygląda. :D
Załączniki
Fotka z 'kapsuły czasu'. :)
Fotka z 'kapsuły czasu'. :)
ax4.JPG (27.71 KiB) Przejrzano 7681 razy
Awatar użytkownika
salamon
brak

Post autor: salamon »

bunkier pisze:Na uwagę zasługuje Konica o czułości ISO 3200 lub jak kto woli 36 DIN. Kupiłem ten film żeby zdjęcia w jaskiniach robić ale nie wyszły, tzn. wyszły ale strasznie ziarniste :):)

To dobrze wyszły :) Niestety, im wyższa czułość, tym większe ziarno :(
Z harcerskim pozdrowieniem
SALAMON
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Chciałbym zachęcić, głównie Andrzeja, by spróbował poeksperymentować ze skopiowaniem slajdów. Chociaż niektórych. Wspominałem, że bardzo ciekawe są te, pokazujące 'Bartodzieje w budowie'.
Pokażę jak wygląda mój prymitywny, ale dosyć skuteczny sposób kopiowania slajdów.
Akcja rozpoczyna się na desce do prasowania, przy samym oknie. Na niej ustawiam pudełko z otworem na slajd. Ten, wstawiony jest do stojaczka, ustawionego przed pudełkiem i włożony jest we wspomnianym otworze. Stojaczek oprawkę na slajd i 'matówkę', ( w tym przypadku szybkę 'mleczną'), zrobioną ma z blaszki po jakimś dezodorancie. Taka daje się łatwo kroić nożyczkami i powyginać w odpowiedni kształt. W moim przypadku, dodatkowo przykręcona jest do klocka, dla uzyskania wymaganej wysokości. Nic nie było i nie musi być lutowane. Po przeciwnej stronie pudelka stawiamy aparat, wycelowany w slajd. Pudełko stanowi swoistą 'ciemnię'. Najlepsze kopie wychodzą, gdy slajd oświetla naturalne światło słoneczne.
Zrobione zdjęcie slajdu, często zawiera elementy jego ramki, albo i ją całą. Łatwo się tego pozbędziemy w zwykłym 'paincie', przycinając zdjęcie do żądanego wymiaru. (Kiedyś zrobiłem instrukcję dla znajomej, jak takie rzeczy robić - jak by co, chętnie podpowiem.)
Załączniki
Widok ogólny 'gotowego zestawu'.
Widok ogólny 'gotowego zestawu'.
kop1.JPG (45.82 KiB) Przejrzano 6386 razy
Tak 'widzi' aparat. (W tym przypadku z daleka) Aparat, do zrobienia kopi, ustawiamy na skraju pudełka, w tej 'ciemni'.
Tak 'widzi' aparat. (W tym przypadku z daleka) Aparat, do zrobienia kopi, ustawiamy na skraju pudełka, w tej 'ciemni'.
kop2.JPG (17.95 KiB) Przejrzano 6386 razy
Stojaczek slajdowy
Stojaczek slajdowy
kop3.JPG (31.95 KiB) Przejrzano 6386 razy
Awatar użytkownika
salamon
brak

Jedna z pierwszych metod kopiowania analogii na cyfrę.
Ja kupiłem jakiś mały skaner do negatywów/slajdów i tez daje radę - lekko, łatwo i przyjemnie.
Jakość zdjęć jak na potrzeby netu w sam raz.
Jakby ktoś potrzebował - służę pomocą.

przykładowa fotka naszej Wenecji - lata 80/90
Załączniki
2014-07-12_352.jpg
2014-07-12_352.jpg (94.18 KiB) Przejrzano 6353 razy
SALAMON
Awatar użytkownika
rower
BSMZ Bunkier

Post autor: rower »

Jeśli się nie mylę to w czasach swietności "fotografii srebrowej" istniał podział produkcji materiałów światłoczułych. FOTON Warszawa wyspecjalizowany był w negatywach, błonach w rolkach np. popularne 24mm czy 6cm bez perforacji (Fotopan HL - 27 DIN, Fotopan FF 21 DIN?) i ciętych - płaskich do zastosowań profesjonalnych m.in. w przemyśle czy służbie zdrowia. Natomiast Bydgoski FOTON dostarczał materiały pozytywowe - papiery. Tuz przed rewolucją cyfrową w okolicach przełomu wieków czyli u schyłku 2-go tysiąclecia :):) w Bydgoszczy konfekcjonowano - cięto kolorowe negatywy - Fuji lub Konica - pod polską nazwą.

A tak w ub. roku wyglądała fabryka w W-wie i jej niegdyś tajne archiwa z dokumentacją technologiczną, licencjami, patentami...
Załączniki
DSC06461.JPG
DSC06461.JPG (147.09 KiB) Przejrzano 6339 razy
DSC06436.JPG
DSC06436.JPG (144.56 KiB) Przejrzano 6339 razy
DSC06477.JPG
DSC06477.JPG (90.47 KiB) Przejrzano 6339 razy
DSC06485.JPG
DSC06485.JPG (66.82 KiB) Przejrzano 6339 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

salamon pisze:(...)

- służę pomocą.

Pomóż mi, a właściwie podpowiedz, jak to robisz, że to zdjęcie Wenecji Ci tu weszło. Ja, jak chcę wstawić nawet 'wąskie' zdjęcie, to i tak wysokość ogranicza mi do 600. (Czyli maks 800x600.) A jak jest np 500x700, to i tak pojawia się komunikat że przekroczyłem wymiary :shock:

Na drugie pytanie, też może znasz odpowiedź. Wstawiłem na G+ zdjęcie o wymiarze 800x270, a po wstawieniu tutaj, ma ono 'na oko' 700x235. Następne po nim, wstawione 'normalnie' mają te swoje 800... :?:
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Re: Sprzęty fotograficzne

Post autor: GrapHite »

Z tego co widzę ograniczenie jest co do wielkości dłuższego boku (max 800) :?
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^^ Ograniczenie jest do obu boków. Zrobiłem na szybko zestaw porównawczy, ze zdjęciem Andrzeja. Miał 715 X 825. Wstawiając, pojawił się czerwony komunikat, że przyjmuje tylko max 800 X 800 (a nie tak jak pisałem 800 x 600) :oops:
Porównanie nieco pomniejszyłem.
Załączniki
komunikat.JPG
komunikat.JPG (9.09 KiB) Przejrzano 6279 razy
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Post autor: GrapHite »

BYDZIAK 1958 pisze:^^^ Ograniczenie jest do obu boków. Zrobiłem na szybko zestaw porównawczy, ze zdjęciem Andrzeja. Miał 715 X 825. Wstawiając, pojawił się czerwony komunikat, że przyjmuje tylko max 800 X 800 (a nie tak jak pisałem 800 x 600) :oops:
Porównanie nieco pomniejszyłem.

Czyli wszystko prawidłowo.
:-/
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
AERO
brak

Post autor: AERO »

Ostatnio odnaleziony w piwnicy;
Załączniki
Od przodu.
Od przodu.
SDC18319.JPG (44.43 KiB) Przejrzano 6267 razy
Od góry.
Od góry.
SDC18320.JPG (42.71 KiB) Przejrzano 6267 razy
Od tyłu.
Od tyłu.
SDC18321.JPG (48.8 KiB) Przejrzano 6267 razy
AERO
brak

Post autor: AERO »

Inny , ciekawy aparat na szeroki film.
Posiada dość dziwny system ładowania kliszy oraz dwa wizjery-celowniki do zdjęć 6x9 lub 9x6
Załączniki
Od przodu. W górnym , lewym rogu widoczne 2 obiektywy wizjerów .
Od przodu. W górnym , lewym rogu widoczne 2 obiektywy wizjerów .
SDC18328.JPG (56.21 KiB) Przejrzano 6263 razy
Z boku, od str. pokrętła przesuwu kadru i wizjera 6x9
Z boku, od str. pokrętła przesuwu kadru i wizjera 6x9
SDC18323.JPG (51.24 KiB) Przejrzano 6263 razy
Od góry . Widoczny wizjer 9x6
Od góry . Widoczny wizjer 9x6
SDC18324.JPG (52.55 KiB) Przejrzano 6263 razy
Werk.
Werk.
SDC18326.JPG (47.64 KiB) Przejrzano 6263 razy
Od tyłu. Czerwone okienko licznika .
Od tyłu. Czerwone okienko licznika .
SDC18325.JPG (53.31 KiB) Przejrzano 6263 razy
Awatar użytkownika
rower
BSMZ Bunkier

Post autor: rower »

WDW pisze:...Nie rozumiem tego szału na M42, kilka lat temu zwykłego Heliosa 2/58 nikt nawet za darmo nie chciał, a teraz jeszcze za to płacą :D

Troszkę odkopię :)
Ten fenomen jeszcze się nasila a spowodowany jest pojawieniem i rozwojem "bezlusterkowców" czyli kompaktów z wymiennymi obiektywami. To właśnie aparaty tego typu niemal idealnie akceptują, z odpowiednim adapterem, stare manualne szkła (tzw. pleśniaki) szczególnie te z pierścieniem przysłon. Cud i techniczna reinkarnacja ;)
Tomek
brak

Post autor: Tomek »

Podczas domowych porządków znalazłem stary rosyjski aparat fotograficzny. Chciałbym go wypróbować, ale nie wiem jak się go ustawia (czas naświetlania, ostrość ...) stąd moja prośba, czy mógłby ktoś z forumowiczów wytłumaczyć mi jak się go obsługuje?
Załączniki
IMG_5815 (800x678) (640x542).jpg
IMG_5815 (800x678) (640x542).jpg (188.65 KiB) Przejrzano 6185 razy
IMG_5816 (640x473).jpg
IMG_5816 (640x473).jpg (183.94 KiB) Przejrzano 6185 razy
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

W internecie znajdziesz całą masę instrukcji i porad do tego aparatu :)
https://www.google.pl/?client=firefox-a ... ugi+smiena
Awatar użytkownika
salamon
brak

Od takiej zaczynałem.
(masz do niej futerał?)
Zaczynając od obiektywu:
najmniejszym kółkiem, tym wokół soczewki, patrząc od przodu, ustawiasz przesłonę.
Kręcąc obiektywem ustawiasz odległość od fotografowanego przedmiotu. Cyfry na lewo i prawo od strzałki odpowiadające nastawionej przesłonie wskazują zakres głębi ostrości.
Dużym pokrętłem z czerwoną kropką ustawiasz czas otwarcia migawki.
Dużą dźwignią po prawej stronie naciągasz sprężynę migawki.
Lewa dźwignia napina mechanizm samowyzwalacza.
Duże, czarne, plastikowe kółko służy do przewijania filmu o kolejną klatkę (ma blokadę, która zapewnia przewinięcie o odpowiedni fragment błony, przewijamy zawsze do oporu).
Srebrne, metalowe pokrętło służy do zwijania naświetlonego filmu do kasety. Wyciąga się je do góry w celu umieszczenia kasety z filmem na odpowiednim miejscu.
Mały, metalowy "pipek" na górze to spust migawki. Można w niego wkręcić wężyk spustowy.
Okienko u góry - licznik/ściąga
Kołeczkami ustawiamy strzałkę licznika na zerze. Odlicza nam wykonane zdjęcia.
Pierścieniem ustawiamy czerwoną kropkę na ściądze (zaznaczamy czułość załadowanego filmu w Gostach, Dinach i Asach - odpowiednio Ruskich, Niemieckich i Amerykańskich skalach czułości)
SALAMON
Tomek
brak

Post autor: Tomek »

Dziękuję za odpowiedz :) Mam do niej oryginalny futerał, niestety nie mam instrukcji, chociaż pewnie byłaby po Rosyjsku.
Awatar użytkownika
salamon
brak

Tomek pisze:Dziękuję za odpowiedz :) Mam do niej oryginalny futerał, niestety nie mam instrukcji, chociaż pewnie byłaby po Rosyjsku.

Skoro nie znasz rosyjskiego, to masz po angielskiemu

http://www.cameramanuals.org/pdf_files/cosmic-35.pdf
SALAMON
Awatar użytkownika
salamon
brak

Przypomniałem sobie.
Aby zwinąć film wciskamy spust migawki i przekręcamy aż zgrają się czerwone kropki, a spust zostanie zablokowany w pozycji wciśniętej
SALAMON
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

W innym miejscu wspomniałem o awarii mojego skromnego aparatu. Zepsuł się włącznik. Zapewne pękło jakieś połączenie jego ze 'sprężynką i stykiem'. Wygląda to w ten sposób, że 'lata' w obie strony i nic nie załącza. Mam pytanie. Czy ktoś wie, jak otworzyć taki aparat? Bo zapewne po otwarciu, sam będę mógł to sobie naprawić. Czy w miejscach oznaczonych żółtą strzałką są ukryte jakieś zatrzaski? Bo śróbki widać tylko pod spodem i to zaledwie kilka...
Załączniki
awaria.JPG
awaria.JPG (53.08 KiB) Przejrzano 6072 razy
ODPOWIEDZ