Pancerni w grodzie nad Brdą

Czterej pancerni i pies, Sąsiedzi...
Awatar użytkownika
seth
brak

Re: Pancerni w grodzie nad Brdą

Post autor: seth »

Pocztówka jest retuszowana. Stąd fantazja autora rozjaśniła jedną ze ścian....... ;)
slawek
brak

Post autor: slawek »

We wczorajszym wydaniu Gazety Pomorskiej (tj. z soboty 21 maja 2011r.) ukazał się przedruk artykułu z Gazety Lubuskiej na temat kręconych w Żaganiu odcinków serialu. Artykuł zawiera przede wszystkim wspomnienia osób prywatnych z ich spotkania z planem filmowym pancerniaków.
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Post autor: bunkier »

Co prawda w Bydgoszczy podczas realizacji filmu na planie nie było czołgu T-34, ale warto wspomnieć o ujęciach kręconych we wnętrzu pojazdu. Do tego celu we Wrocławskiej Wytwórni Filmowej zbudowano makietę wnętrza gdzie aktorzy zajmowali swoje miejsca podczas realizacji zdjęć.

Bardziej realistyczne ujęcia kręcono we wnętrzu prawdziwego czołgu(T-34/85), który miał wycięte otwory w pancerzu i służył jako model dydaktyczny wykorzystywany na zajęciach o budowie czołgu. Wystarczyło odpowiednio ustawić kamerę i oświetlenie, przysłonić zbędne otwory i magia kina działa. Czołg można zobaczyć w Muzeum Broni Pancernej, które znajduje się w Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu.

Jako ciekawostkę dodam, że ten „pocięty” czołg został wyprodukowany w czasie II wojny a został uszkodzony podczas walk o Poznań w 1945 roku.

A oto bohater z serialu „Czterej pancerni i pies”

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wojtek Mąka
brak

Post autor: Wojtek Mąka »

Wichura: - dostaniecie nowy czołg, z armata 85 mm... potęga...

jakby w całym serialu nie jeździł tak własnie uzbrojony...
Awatar użytkownika
seth
brak

Po tym jak pod Ritzen odstrzelono "Rudemu" wieżę, potąd leży ona u nas przy śluzie. Ostatnio postawiono przy niej tablicę informacyjną. Bardzo dobry pomysł.
Załączniki
Poszliśmy nad śluzę, a Gustlik właśnie schodził na berlinkę w której siedział Kugiel.
Poszliśmy nad śluzę, a Gustlik właśnie schodził na berlinkę w której siedział Kugiel.
Zdjęcie2325.jpg (61.42 KiB) Przejrzano 21213 razy
....była dwustronna
....była dwustronna
Zdjęcie2324.jpg (68.02 KiB) Przejrzano 21213 razy
Tablica informacyjna.....
Tablica informacyjna.....
Zdjęcie2308.jpg (73.25 KiB) Przejrzano 21212 razy
W środku wieży nie było już nikogo
W środku wieży nie było już nikogo
Zdjęcie2316.jpg (58.78 KiB) Przejrzano 21222 razy
Wieża stoi jak trzeba.
Wieża stoi jak trzeba.
Zdjęcie2307.jpg (91.92 KiB) Przejrzano 21217 razy
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Post autor: GrapHite »

Tablica stoi już jakiś czas. Postawienie jej powinno być naturalne od samego początku. Świetnie, że już stoi - lepiej późno niż wcale. Każdemu wkręcałem, że tu stoi zakopany czołg, a teraz już nie będzie tak lekko, bo tablica informuje :)
Tylko ciekaw jestem jak długo ta tablica pozostanie w takim stanie, bo znając "naszą młodzież" to w ruch pójdą spray'e i flamastry :evil: albo "zbieracze" podjadą z brzeszczotem :o
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Wojtek Mąka
brak

Post autor: Wojtek Mąka »

No i szkoda, że kody i godła nie są dobrze namalowane. Kurica zawsze z przodu wieży, po obu stronach, potem numer, a nie tak jak po lewej stronie - numer i kurica...

20 lat później:
"I tak narzekaniom nie było końca... a bo to wersja wieży nie taka, a jarzmo źle dorobione..." itd :D
Awatar użytkownika
Drzewol
brak

Post autor: Drzewol »

Jako że nie każdy zagląda na forum skyscrapercity.com, to pozwolę sobie wkleić zamieszczone tam przez osobę o nicku BYDZIAK 1958 dwa ciekawe zdjęcia z przygotowań do serialowego "zatapiania" Rybiego Rynku.

Obrazek

Obrazek

Źródło: http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 97&page=13
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

BYDZIAK'a znamy już z kilku spotkań. On także zna dobrze stowarzyszenie lecz nie jest jeszcze przyzwyczajony do naszego forum ;)
Nie każdy dowiedza forum 'skyscrapercity' ale ja nie wyobrażam sobie regularnego nie zaglądania w wątku związane z Bydgoszczą :)
Już nie w jednym naszym (Bunkier) wątku można zauważyć tematy jak i osoby, które są aktywne na oby wyżej wymienionych stronach :twisted:
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

GrapHite pisze:BYDZIAK'a znamy już z kilku spotkań. On także zna dobrze stowarzyszenie lecz nie jest jeszcze przyzwyczajony do naszego forum ;)
Nie każdy dowiedza forum 'skyscrapercity' ale ja nie wyobrażam sobie regularnego nie zaglądania w wątku związane z Bydgoszczą :)
Już nie w jednym naszym (Bunkier) wątku można zauważyć tematy jak i osoby, które są aktywne na oby wyżej wymienionych stronach :twisted:

Witam wszystkich, właśnie dołączam do Was. :mrgreen:
A zdjęcia okazały się szybsze ode mnie. :D
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Post autor: bunkier »

Witamy na forum :) i dziękujemy za świetne zdjęcia.
Awatar użytkownika
seth
brak

="BYDZIAK 1958"Witam wszystkich, właśnie dołączam do Was. :mrgreen:
A zdjęcia okazały się szybsze ode mnie. :D

Nooo BYDZIAK 1958, nareszcie dołączyłeś do forum na którym Twoje doświadczenie będzie należycie wykorzystane :D Czytam Twoje na postyskyscrapercity od dłuższego czasu i żywię dla Twojej wiedzy olbrzymi SZACUN. Obyś i tu znalazł dla siebie należyte miejsce.
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

BYDZIAK: nie wszyscy znają Twoje "czyny" na forum polskich wieżowców :(
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Jeszcze raz dzięki za miłe powitanie. Przed chwilą dałem pierwszą 'plamę'. To co napisałem poleciało... nie wiem dokąd! :shock: Wcześniej, dzięki swej niewiedzy, nadusiłem na 'new topic'... Więc jeśli ktoś wie jak to stamtąd wyjąć i dać tu, lub skasować, no to jest prośba o to.
Napisałem tam o 'nowym' zdjęciu RR i spytałem czy tu tak samo się je wstawia jak np w ssc?
Awatar użytkownika
Artek82
brak

Post autor: Artek82 »

No wreszcie, witaj BYDZIAKU :)
Pozdrawiam Artur
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Witaj. :D
Chyba większość z Was jeszcze tu dziś nie zaglądała. Więc ponawiam pytanie o wstawianie zdjęcia... No i co z tym pierwszym 'niby postem', który gdzieś poleciał... :roll:
Jestem jeszcze ciekawy jak dodać obrazek przy swojej nazwie... Na razie to tyle. Dodam, że przed paroma chwilami wstawiłem tam na ssc, zapowiadane zdjęcie...
A właściwie co tam! Spróbuję to tu zrobić w ten sam sposób.
Zainteresowanie tam na ssc, ( i tu, jak widzę też) tematem zalania Rybiego Rynku na potrzeby nakręcanych tam 'pancernych',jest spore. Zmontowałem takie oto zdjęcie. Dobrze na nim widać z lewej strony wzdłuż brzegu Brdy, ułożone worki z piaskiem, stanowiące potem północny brzeg sztucznego basenu. Widać też, zabezpieczone nimi piwniczne okienka Lloyda.
Pamiętacie, jak Tomasz wjeżdżając na RR na armatniej lawecie spoglądał na to miejsce?
Scena, która to przedstawia z jego punktu widzenia, pokazuje widok ograniczony, bo spod armatniej plandeki... I to właśnie, poskładane w całość, jest na tym zdjęciu.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Powyżej wstawiłem to zdjęcie w taki sam sposób jak w ssc. Sam jestem ciekawy, czy się ono pokaże.
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

BYDZIAK 1958 pisze:Powyżej wstawiłem to zdjęcie w taki sam sposób jak w ssc. Sam jestem ciekawy, czy się ono pokaże.

jest ok
lepiej nie może być
Awatar użytkownika
Artek82
brak

Post autor: Artek82 »

Jestem jeszcze ciekawy jak dodać obrazek przy swojej nazwie...

BYDZIAKU, u góry z prawej gdzie jest godzina i data forum. Twoje konto -> Profil -> Awatar i dajesz obrazek 8-)
Pozdrawiam Artur
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Dzięki, skorzystałem z rady. Właśnie to zrobiłem.
Ewing, sprawdzałem w kopiach, tego tam nie ma. Pamietam, ze wtedy raczej nadusiłem na 'new topic'. Ale potem, może nie 'wysłałem'. A swoja drogą ten 'new topic', to tworzenie nowego tematu?
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

BYDZIAK 1958 pisze: A swoja drogą ten 'new topic', to tworzenie nowego tematu?

Dokładnie tak.
ODPOWIEDZ