Wykopaliska na Wyszogrodzie
Re: Wykopaliska na Wyszogrodzie
Jeżeli ten pal ze zdjęcia, o którym mówi Bydziak jest tym odkryciem to ja to go odkryłem 25 lat temu jak poszedłem tam pierwszy raz na sanki:D
Pozdrawiam. Seba
- BYDZIAK 1958
- brak
Wczoraj po południu miałem okazję 'zahaczyć' o Wyszogród. Tym razem odnalezienie pala, (ze zdjęcia), nie sprawiało trudności. Choć pierwszy rzucił się w oczy ten słupek, chyba geodezyjny:

Wystający z ziemi czubek drewnianego pala, wygląda raczej niepozornie. Bardziej kojarzy się z pozostałością po słupie telegraficznym. Tylko skąd taki słup w tym miejscu?
Trudno takiemu laikowi jak ja uwierzyć, że to jest prawdziwy, ocalały kawałek pala z czasów dawnego grodziska. Ale jestem skłonny w to uwierzyć, jeśli potwierdzą to jakieś badania.

Wystający z ziemi czubek drewnianego pala, wygląda raczej niepozornie. Bardziej kojarzy się z pozostałością po słupie telegraficznym. Tylko skąd taki słup w tym miejscu?
Trudno takiemu laikowi jak ja uwierzyć, że to jest prawdziwy, ocalały kawałek pala z czasów dawnego grodziska. Ale jestem skłonny w to uwierzyć, jeśli potwierdzą to jakieś badania.
- Załączniki
-
- pal1.JPG (116.08 KiB) Przejrzano 9771 razy
-
- pal2.JPG (146.27 KiB) Przejrzano 9771 razy
- szczepan522
- brak
BYDZIAK 1958 pisze:Wczoraj po południu miałem okazję 'zahaczyć' o Wyszogród. Tym razem odnalezienie pala, (ze zdjęcia), nie sprawiało trudności. Choć pierwszy rzucił się w oczy ten słupek, chyba geodezyjny:
Tak.
BYDZIAK 1958 pisze:Wystający z ziemi czubek drewnianego pala, wygląda raczej niepozornie. Bardziej kojarzy się z pozostałością po słupie telegraficznym. Tylko skąd taki słup w tym miejscu?
Jest tylko jeden ?
Trzeba poczekać na ekspertyzę fachowca. Robercie przybywaj 
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^
Też chciałbym znać zdanie Roberta na ten temat.
^^^ Ja też zrozumiałem z informacji, że jest ich więcej. Ale trafiłem tylko na ten jeden.
W w jego pobliżu, podobnych nie dostrzegłem.
Też chciałbym znać zdanie Roberta na ten temat.
szczepan522 pisze:
(...)
Jest tylko jeden ?
^^^ Ja też zrozumiałem z informacji, że jest ich więcej. Ale trafiłem tylko na ten jeden.
W w jego pobliżu, podobnych nie dostrzegłem.
- Załączniki
-
- Wytęż wzrok i znajdź....JPG (109.81 KiB) Przejrzano 9736 razy
Temat można odświeżyć ale tylko delikatnie 
Dziś podczas wycieczki rowerowej mielismy okazję rozmawiać z osobą, która wspominany pal (pale) odkryła. Tak sobie myślę, że trzeba na spokojnie się tam wybrać, wspólnie, spotkać się z pasjonatami tego miejsca i pogawędzić o historii.
Dziś podczas wycieczki rowerowej mielismy okazję rozmawiać z osobą, która wspominany pal (pale) odkryła. Tak sobie myślę, że trzeba na spokojnie się tam wybrać, wspólnie, spotkać się z pasjonatami tego miejsca i pogawędzić o historii.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
GrapHite pisze:Temat można odświeżyć ale tylko delikatnie
Osobę tą znam i radzę na jej fantazje uważać. Podobnie jak na prezesa tego stowarzyszenia. Wstyd, że tak niekompetentni ludzie zajmują się Wyszogrodem. Kłamstwa, konfabulacje i mitomania. Wyszogród umarł właśnie dzięki nim. Nie odbywają się tam żadne inscenizacje, brakuje pomysłu i chęci aby teren ten rozsądnie zagospodarować. Prezes Bydgoskiego Wyszogrodu, zraził do siebie wszystkich w Starym Fordonie i nie tylko tam.
Co do Waszego przewodnika......bzdury jakie wypisuje na profilu stowarzyszenia świadczą o nim samym. Wystarczy zajrzeć na Bydgoski Wyszogród.
seth pisze:Co do Waszego przewodnika......bzdury jakie wypisuje na profilu stowarzyszenia świadczą o nim samym. Wystarczy zajrzeć na Bydgoski Wyszogród.
... rozumiem ...
- BYDZIAK 1958
- brak
Nasze najbliższe okolice na samym początku XIXw. Wyszogród był już zapomniany, czy nie warty wspomnienia... 
- Załączniki
-
- bez W.JPG (43.49 KiB) Przejrzano 9335 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Podobno znów są tam prowadzone jakieś wykopaliska, które potrwają ponoć jeszcze tylko tydzień. Czy ktoś z Was, z Fordonu, mógłby tam się przejść na spacer i zrobić parę zdjęć miejsc w których kopią?
Z tego co widziałem to tuż za Lidlem w stronę Wyszogrodu trwa budowa jakiejś hali. Na sam Wyszogród nie dotarłem, więc czekamy od kogoś na potwierdzenie czy trwają jakieś prace archeologiczne.
Prasa podaje że jeszcze dwa tygodnie potrwają.
jaras pisze:Prasa podaje że jeszcze dwa tygodnie potrwają.
Jaka prasa? Co podaje?
Na dzień dzisiejszy jest tak (relacja osoby, która "monitoruje" ten teren):
Prace archeologiczne już zakończono (praktycznie). Wszystko ze strony archeo jest już zasypane. Do końca marca archeo ma zdać raport cegielni. Badali teren podgrodzia na terenie cegielni a budowlańcy (budowa za Lidlem) są na terenie gdzie nic nie można było większego budować bo kolektor jest.
Bezpłatna gazeta naszemiasto z piątku :
- Załączniki
-
- regon 002.jpg (124.58 KiB) Przejrzano 8868 razy
Jaras: dzięki
- BYDZIAK 1958
- brak
Poprosiłem mojego kolegę Adama, ( którego poznał wichura przy tej okazji viewtopic.php?f=85&t=7561 ), żeby w sprzyjającym mu czasie, zrobił parę zdjęć tych 'wykopalisk'.
Okazało się, że rozpoczęto tam budowę jakiegoś pawilonu. A ziemia ta, jak wiadomo, jest usiana śladami przeszłości. Wychodzi na to, że to głównie wykopywane rowy, są przeglądane i sprawdzane przez archeologów.
Możliwe, że może Robert dowie się czegoś więcej i się z tym z nami tu podzieli.
Okazało się, że rozpoczęto tam budowę jakiegoś pawilonu. A ziemia ta, jak wiadomo, jest usiana śladami przeszłości. Wychodzi na to, że to głównie wykopywane rowy, są przeglądane i sprawdzane przez archeologów.
Możliwe, że może Robert dowie się czegoś więcej i się z tym z nami tu podzieli.
- Załączniki
-
- wyk1.JPG (83.82 KiB) Przejrzano 8832 razy
-
- wyk2.JPG (84.24 KiB) Przejrzano 8832 razy
-
- wyk3.JPG (52.82 KiB) Przejrzano 8832 razy