Karass pisze:Wie ktoś jaki jest najstarszy budynek mieszkalny w Bydgoszczy i najstarszy budynek niebędący kościołem? Zapewne ciężko to będzie ustalić, mi się na razie nie udało.
Z tego co usłyszałem podczas jednej z wycieczek organizowanych przez TMMB to najstarszym nada stojącym budynkiem mieszkalnym jest kamienica przy Jezuickiej będąca jednocześnie siedzibą TMMB. Niestety nie miałem okazji zweryfikować tej informacji - nie dotarłem do żadnego źródła. Zaś czy najstarszym obiektem niesakralnym będzie moim zdaniem dawny przyklasztorny szpital czyli gmach muzeum przy Gdańskiej 4 (1593). Chyba, że ktoś jest w stanie przytoczyć starszy przykład.
Z ciekawostek dodam, że najstarszym nadal "czynnym" cmentarzem jest mający ok. 300-letnią tradycję cmentarz parafii św. Jana (przy Cechowej).
Zaś co do dyskusji, która się tu wytworzyła odnośnie Wybranowskiego wydaje mi się, że odeszliśmy od tematu wątku. Jako jednak, że sam temat jest ciekawy pozwoliłem sobie na przeniesienie tej dyskusji do kolejnego wątku: viewtopic.php?f=67&t=6460 Jeśli ktoś zna podobne przykłady z innych "ulic" - zapraszam