Ulica Bernardyńska

Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Re: Ulica Bernardyńska

Post autor: BYDZIAK 1958 »

We wspomnianej książce, trochę rozciągnięty jest temat zmian, (tramwajowych), po 45 roku. Nie ma tam, (nie znalazłem), wspomnień czy opisów, dotyczących kiedy i jak ułożono pierwsze tory na Bernardyńskiej. Ale za to ta 'nowa' przeprawa mostowa, wspomniana jest, przy okazji opisu otwarcia linii 'Brda' i opisie jednej z nowych tras. Przebiegała ona również, już Bernardyńską. :D

(Znalazłem tam również inną ciekawostkę opisu ówczesnej nowej trasy, ale to się nadaje bardziej do działu 'tramwajowego'...)
Załączniki
1953.jpg
1953.jpg (132.66 KiB) Przejrzano 4005 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

BYDZIAK 1958 pisze:
(Znalazłem tam również inną ciekawostkę opisu ówczesnej nowej trasy, ale to się nadaje bardziej do działu 'tramwajowego'...)
Dzięki Waszej pomocy, ciekawostka ta, a raczej zagadka, została tam rozwiązana. :1

Przy tej okazji, przypomniany został tam 'okres stalinowski' i zmienione w tamtym czasie nazwy ulic. Nasza Bernardyńska nazywała się w tamtym czasie Marchlewskiego... Warto jeszcze przypomnieć, że nazwa ulicy przypomina o istniejącym przy niej kiedyś zakonie Bernardynów, po którym właściwie został tylko kościół, obecnie garnizonowy.
Na deser, widok znany, ale fotka ma swoja publiczna premierę. Po wielu wielu latach, wygrzebana z szuflady...
Załączniki
Bernardynska U.jpg
Bernardynska U.jpg (112.28 KiB) Przejrzano 3990 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Dwa widoki z poprzedniej strony, prawie dają się złożyć w jeden... Wygląda na to, że zdjęcia zostały zrobione z tego samego miejsca. I dzięki nim, możemy w tej 'panoramie', dostrzec dawną uliczkę Wołyńską, (niebieską) i dawną Bernardyńską, (czerwoną). (Na zielono - dawna część ul. Floriana.)
Załączniki
2 R J B.jpg
2 R J B.jpg (152.04 KiB) Przejrzano 3962 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Kilka wpisów wcześniej wyjaśniło się, że w pierwszej połowie lat 50-tych, ulica miała nazwę Juliana Marchlewskiego. (Ja tego też nie wiedziałem). Poniżej dwa zdjęcia z netu, z tego okresu.
Dawna część uliczki Wołyńskiej, którą wchłonęła dzisiejsza Bernardyńska. Zapewne na pierwszym zdjęciu, jeszcze pod nazwą J. Marchlewskiego.
Załączniki
A Łabisz fb 1952.jpg
A Łabisz fb 1952.jpg (194.65 KiB) Przejrzano 3780 razy
Bernardyńska PP.jpg
Bernardyńska PP.jpg (119.64 KiB) Przejrzano 3780 razy
ODPOWIEDZ