Zdjęcia zwykłe i mniej zwykłe
Re: "Zdjęcia zwykłe, choć nie zwykłe"
Bardzo destrukcyjne plany. Na szczęście prawo własności jakie było przed wojną, skutecznie uniemożliwiłoby takie dzikie pomysły.
Barciszewskiego cenię za odwagę jaką wykazał się we wrześniu 1939. Natomiast jego prezydenturę przed wrześniem oceniam bardzo nagannie.
Barciszewskiego cenię za odwagę jaką wykazał się we wrześniu 1939. Natomiast jego prezydenturę przed wrześniem oceniam bardzo nagannie.
Bardzo destrukcyjne plany. Na szczęście prawo własności jakie było przed wojną, skutecznie uniemożliwiłoby takie dzikie pomysły.
Hitlerowskie plany NIE BYŁY dzikie i destrukcyjne , dzięki czemu nasze miasto NIC a NIC NIE UCIERPIAŁO..
L. Barciszewski był negatywnie oceniany, głównie przez ziomali i folksów i trwa to nadal. Woleliby Wernera Kempe , Alvenslebena lub innego bandziora typu G.v G.
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Pomijając kwestie sympatii, czy antypatii do osoby prezydenta, bardziej ciekawi mnie, czy Wam, taka ewentualna realizacja wyburzania zdrowych, okazałych kamienic, dla uzyskania 'przestrzeni', by się spodobała. 
Nie miałem czasu zapoznać się z tematem. Pomyślę później. Teraz idę do filharmonii poobcować z tzw. "kulturą wyższą" autorstwa Vivaldiego.
- BYDZIAK 1958
- brak
'Poprawiony' widok na starej pocztówce, z 'pocztówkowego' tematu.
Widok poniżej, jest już 'zwykły'. Ale żeby powstał, musiałem, (nie tylko przestawić domy), lecz zmienić kilka proporcji i innych rzeczy jak np. usunąć kawałek krawężnika z oryginału, (jego pierwszej połowy). Pociesza mnie fakt, że np. widok na 'sv' tego miejsca, również nie łapie krawężnika - narożnika. Zresztą dużo zależy od rodzaju użytego obiektywu.
I tak to wyszło:
Fragment dawnej ulicy Petersona, z nieistniejącym już budynkiem narożnikowym.
Widok poniżej, jest już 'zwykły'. Ale żeby powstał, musiałem, (nie tylko przestawić domy), lecz zmienić kilka proporcji i innych rzeczy jak np. usunąć kawałek krawężnika z oryginału, (jego pierwszej połowy). Pociesza mnie fakt, że np. widok na 'sv' tego miejsca, również nie łapie krawężnika - narożnika. Zresztą dużo zależy od rodzaju użytego obiektywu.
I tak to wyszło:
Fragment dawnej ulicy Petersona, z nieistniejącym już budynkiem narożnikowym.
- Załączniki
-
- Petersona.JPG (73.89 KiB) Przejrzano 10977 razy
No po prostu ZDĘBIAŁEM. Bydziak jesteś wielki

- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Cieszę się, że się podobało.
Na poprzedniej stronie opisałem 'tworzenie' współczesnego widoku, jakiego nie ma w rzeczywistości, dla pewnego porównania, które tam było wstawione. (Zniknęło, bo szło to przez 'iv'.) Pokazywało obszar przed śluzą trapezową, po 'górnej stronie wody'.
Najpierw dla przypomnienia, właściwy widok z miejsca dla tego zestawu i 'porównanie', którego współczesna część jest 'zmanipulowana'.
Na poprzedniej stronie opisałem 'tworzenie' współczesnego widoku, jakiego nie ma w rzeczywistości, dla pewnego porównania, które tam było wstawione. (Zniknęło, bo szło to przez 'iv'.) Pokazywało obszar przed śluzą trapezową, po 'górnej stronie wody'.
Najpierw dla przypomnienia, właściwy widok z miejsca dla tego zestawu i 'porównanie', którego współczesna część jest 'zmanipulowana'.
- Załączniki
-
- widok sprzed roku.JPG (37.01 KiB) Przejrzano 10893 razy
-
- szkic5.JPG (87.53 KiB) Przejrzano 10893 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Gdzieś tu na forum pisałem kiedyś o szkicach, jakie zrobiłem ponad 30 lat temu. Jeden z nich miał przypominać widok zjazdu tramwaju z 'kamiennego mostu' na ul.Grunwaldzką. Widok tamtego dawnego obszaru, mam wciąż w pamięci. Przypomnę ten szkic:

Pewnie nie pomyślałem wtedy nawet przez chwilę, że w przyszłości będzie można 'kombinować komputerami' takie stare widoki i pokazać je jako zdjęcia.
Właśnie 'pokombinowałem' ze znanym, głównie z książki 'T.B.' zdjęciem, tramwaju na tym moście.
Odwrócenie zdjęcia, to rzecz prosta. Potem kilka ujęć obecnego widoku z 'tamtego dawnego miejsca' - niżej, wyżej, w lewo, prawo itp... Wspierając się jeszcze starymi mapami, widok został w końcu złożony, by jak najbardziej przypominał obraz, jaki tylko starsi mają w pamięci. Kilka szczegółów poprawiłem, lub pominąłem, np. miejsce słupów betonowego, czy żelaznego...
I tak oto wygląda nowe, 'stare zdjęcie'.

Pewnie nie pomyślałem wtedy nawet przez chwilę, że w przyszłości będzie można 'kombinować komputerami' takie stare widoki i pokazać je jako zdjęcia.
Właśnie 'pokombinowałem' ze znanym, głównie z książki 'T.B.' zdjęciem, tramwaju na tym moście.
Odwrócenie zdjęcia, to rzecz prosta. Potem kilka ujęć obecnego widoku z 'tamtego dawnego miejsca' - niżej, wyżej, w lewo, prawo itp... Wspierając się jeszcze starymi mapami, widok został w końcu złożony, by jak najbardziej przypominał obraz, jaki tylko starsi mają w pamięci. Kilka szczegółów poprawiłem, lub pominąłem, np. miejsce słupów betonowego, czy żelaznego...
I tak oto wygląda nowe, 'stare zdjęcie'.
- Załączniki
-
- TR5mWIV.JPG (56.74 KiB) Przejrzano 10854 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Z pierwszej strony działu zniknął 'obrazek', odtworzony na podstawie współczesnego zdjęcia.
To ten:
BYDZIAK 1958 pisze:(...)
Obrazek z mojej zapamiętanej przeszłości. Ul. Grottgera, dawny most nad kanałem.
To ten:
- Załączniki
-
- 800 500.JPG (57.44 KiB) Przejrzano 10824 razy
Biała kreska
Biała kreska nad Wyżynami, Wzgórzem Wolności i Szwederowem.
- Załączniki
-
- 2.jpg (25.69 KiB) Przejrzano 10589 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Oto prezent gwiazdkowy, o jakim nie dawno wspominałem.
Tego widoku raczej nikt jeszcze nie widział. Zanim napiszę o tym więcej, mam pytanie:
Co pokazuje ten widok ? ( Zastanawiam się, czy to jest trudna 'zagadka'...)
Tego widoku raczej nikt jeszcze nie widział. Zanim napiszę o tym więcej, mam pytanie:
Co pokazuje ten widok ? ( Zastanawiam się, czy to jest trudna 'zagadka'...)
- Załączniki
-
- 119.JPG (61.58 KiB) Przejrzano 10483 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Możliwe, że jest potrzebna mała podpowiedź.
Widok ten, to mniej więcej 1879 rok.
Widok ten, to mniej więcej 1879 rok.
Bydziaku czy to jest może jakaś śluza??
Przecież to jest stara Śluza Miejska, przed wybudowaniem "nowej trapezowej"
Lepsze zdjęcie tego miejsca znajduję się na fotopolska...
http://bydgoszcz.fotopolska.eu/705763,f ... l?o=b44122
Lepsze zdjęcie tego miejsca znajduję się na fotopolska...
http://bydgoszcz.fotopolska.eu/705763,f ... l?o=b44122
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Właściwie, ta odpowiedź jest prawidłowa.
Precyzując, 'ta nowa', którą wymieniasz, to 'trapezowa'. A widok, (przypuszczalny), pokazuje tą wcześniejszą, tuż przed budową 'trapezówki'. Na przykładzie planu Lindnera pokazany jest domniemany 'obszar' i 'kąt widzenia' widoku.
Precyzując, 'ta nowa', którą wymieniasz, to 'trapezowa'. A widok, (przypuszczalny), pokazuje tą wcześniejszą, tuż przed budową 'trapezówki'. Na przykładzie planu Lindnera pokazany jest domniemany 'obszar' i 'kąt widzenia' widoku.
- Załączniki
-
- 1800.JPG (41.31 KiB) Przejrzano 10322 razy
Bydgoszcz 1944
- Załączniki
-
- bydgoszcz1944.jpg (110.26 KiB) Przejrzano 10125 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Ciekawa perspektywa. Obraz malowany z 'pamięci'
Kształt trapezowy, to efekt zamierzony? A może zdjęcie było zrobione 'od góry'?
Jeśli tak, to 'po wyprostowaniu' obraz ma taki oto wygląd:
Kształt trapezowy, to efekt zamierzony? A może zdjęcie było zrobione 'od góry'?
Jeśli tak, to 'po wyprostowaniu' obraz ma taki oto wygląd:
- Załączniki
-
- perspektywa.JPG (52.43 KiB) Przejrzano 10077 razy
Nie moge teraz tego znalezc w necie
Ale to byl "szkic" i z tego mial byc malowany wiekszy obraz, niestety nic z tego nie wyszlo. W jakich latach obowiazywal ten herb Bydgoszczy (bialy zamek) i co to za herb po prawej?
- BYDZIAK 1958
- brak
Premiera.
W sumie, około sześć godzin grzebania w paincie i gimpie. Widok z dwóch zdjęć, połączony w 'całość'. Wspominałem o nim w 'portretach': viewtopic.php?f=67&t=3869&start=20
W sumie, około sześć godzin grzebania w paincie i gimpie. Widok z dwóch zdjęć, połączony w 'całość'. Wspominałem o nim w 'portretach': viewtopic.php?f=67&t=3869&start=20
BYDZIAK 1958 pisze:(...)
Zapowiedziany 'obrazek' wstawię jednak do 'zdjęć niezwykłych'. Bowiem widok na nim nie będzie prawdziwy.
(...)
- Załączniki
-
- Karmelicka.JPG (51.12 KiB) Przejrzano 9947 razy
Fajna fotka z czasow okupacji.
http://www.bikop.eu/dlibra/docmetadata? ... ublication
http://www.bikop.eu/dlibra/docmetadata? ... ublication
- Załączniki
-
- 130418_003.jpg (186.88 KiB) Przejrzano 9812 razy