Miasto zamierza odsłonić zasypaną śluzę
Re: Miasto zamierza odsłonić zasypaną śluzę
W artykule jest błąd - śluza została zasypana w 1915r., po wybudowaniu nowej (http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aluza ... Bydgoszczy).
W Kujawsko-Pomorskiej Bibliotece Cyfrowej można obejrzeć Pharus-Plan Bromberg (z 1908r.), na którym przedstawiony jest kształt owej śluzy.
W Kujawsko-Pomorskiej Bibliotece Cyfrowej można obejrzeć Pharus-Plan Bromberg (z 1908r.), na którym przedstawiony jest kształt owej śluzy.
- Załączniki
-
- Fragment planu z widoczną śluzą
- Śluza_miejska_1908.jpg (75.94 KiB) Przejrzano 15897 razy
- Maciej Kulesza
- brak
Tu pod linkiem jest interesujący materiał jak działała owa śluza i zdjęcie jej.
http://www.mmbydgoszcz.pl/2302/2009/4/1 ... egory=news
http://www.mmbydgoszcz.pl/2302/2009/4/1 ... egory=news
czyli ta prawa jest zasypana tak?
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
-
Robert Grochowski
- brak
Śluza zachowała się w znakomitym stanie. Opracowane zostały również dotyczące jej niemieckie archiwalia. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, pod koniec maja zaproszę Kolegów z forum na film ,,Tajemnice starej śluzy". Rzecz jasna pokaz odbędzie się na miejscu rzeczonego obiektu
,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć
Jestem w szoku
Identyczną pocztówkę miałem kiedyś w swojej kolekcji i nigdy mi do głupiego łba nie przyszło zastanowić się nad tym co na niej jest. Ot śluza przy Marcinkowskiego, a że trapez i dziwna konstrukcja ?? Po co sprawdzać
Czy to znaczy, że obiekt ten zostanie wyeksponowany ? Będzie na to kasa ?
-
Robert Grochowski
- brak
Jako prowadzący badania będziemy opiniować za całościowym odsłonięciem i wyeksponowaniem śluzy. Bez dwóch zdań jest to unikat i wielka atrakcja turystyczna Bydgoszczy. Z tego co nam wiadomo, Urząd Miasta dysponuje odpowiednimi środkami na rewitalizację obiektu. Wszystko więc na dobrej drodze
,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć
niestety w zwiazku z rewitalizacja ucierpi jedyny i niepowtarzalny zabytek bydgoskiego cechu spozywczego.. "elektronicznie monitorowany" sklep "U Czesia".

czaPa pisze:niestety w zwiazku z rewitalizacja ucierpi jedyny i niepowtarzalny zabytek bydgoskiego cechu spozywczego.. "elektronicznie monitorowany" sklep "U Czesia".![]()
heheheee sklep daje radę
trzeba zatem go obfocić !
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
czy to widok właśnie na starą śluzę (trapezową) ?

a co wy na to by przesuniąć wątek do "ciekawe obiekty" ?
może kilka zdjęć was przekona
1.

2.

3.

4.

czy to miejsce gdzie jest zasypana stara śluza?
zaznaczone miejscie gdzie robiłem zdjęcia:
http://www.panoramio.com/user/311049/ta ... 0trapezowa
może kilka zdjęć was przekona
1.

2.

3.

4.

czy to miejsce gdzie jest zasypana stara śluza?
zaznaczone miejscie gdzie robiłem zdjęcia:
http://www.panoramio.com/user/311049/ta ... 0trapezowa
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Tu jeszcze fotka przed retuszem na pocztówkę prezentowaną przez GrapHite.
- Załączniki
-
- Śluza.jpg (192.52 KiB) Przejrzano 10970 razy
ooo i w oddali widać "oryginalną" spiczastą wieżę kościoła (przy ulicy Warszawskiej / Jana III Sobieskiego)
Kiedy przeczytałem pierwszy raz o planie odkopania śluzy, przypomniał mi się zaraz widok wywrotek i spychacza, które jako mały chłopak obserwowałem w tym miejscu z zaciekawieniem, gdy zasypywały coś, co uważałem wtedy za niepotrzebny już basen do cumowania barek. Bardzo mnie wtedy to drażniło i nie mogłem zrozumieć po co tyle energii ktoś wkłada w zamianę tak urokliwego miejsca w nikomu niepotrzebny placyk, czy skwerek. Szkoda, że nie nosiłem wtedy z sobą swojego enerdowskiego aparatu Certo KB 24 robiącego 50 kwadratowych zdjęć. Można było złamać kciuk przy naciąganiu jego migawki. Może ktoś jednak zrobił z tego jakość fotkę, na przykład do którejś z miejskich gazet ?
Miasto Bydgoszcz we współpracy z Regionalnym Zarządem Gospodarki Wodnej w Gdańsku przygotowuje pierwszy przystanek na projektowanej trasie turystycznej pt. "Śladami przemysłowej Bydgoszczy"

Situation Normal All F....... Up