Kęszyca Leśna

Polska, Europa, Świat
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Kęszyca Leśna

Post autor: bunkier »

Kęszyca Leśna – miejscowość, która do 1993 roku nie figurowała na mapach, do momentu wycofania Armii Radzieckiej z Polski. Pięknie położona wśród lasów nad jeziorem Kęszyckim. Zwiedzając Międzyrzecki Rejon Umocniony(MRU) warto nadrobić kilka kilometrów i zajrzeć do tej miejscowości. Dla zachęty kilka fotek :D
Załączniki
Kęszyca5.jpg
Kęszyca5.jpg (215.55 KiB) Przejrzano 4978 razy
Kęszyca6.jpg
Kęszyca6.jpg (195.55 KiB) Przejrzano 4978 razy
Kęszyca7.jpg
Kęszyca7.jpg (253.43 KiB) Przejrzano 4978 razy
Kinoteatr
Kinoteatr
Kęszyca.jpg (92.43 KiB) Przejrzano 4978 razy
Kinoteatr
Kinoteatr
Kęszyca1.jpg (77.56 KiB) Przejrzano 4978 razy
Kinoteatr
Kinoteatr
Kęszyca2.jpg (60.06 KiB) Przejrzano 4978 razy
Kinoteatr
Kinoteatr
Kęszyca2a.jpg (140.71 KiB) Przejrzano 4978 razy
Kinoteatr
Kinoteatr
Kęszyca3.jpg (65.08 KiB) Przejrzano 4978 razy
Kinoteatr
Kinoteatr
Kęszyca4.jpg (80.89 KiB) Przejrzano 4978 razy
Awatar użytkownika
kita
BSMZ Bunkier

Re: Kęszyca Leśna

Post autor: kita »

Zgadza się. Warto zajrzeć do tej miejscowości, byłem wielokrotnie i zawsze z chęcią tam wracam.
Bunkerites of Poland

Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą
Awatar użytkownika
Maciej Kulesza
brak

Post autor: Maciej Kulesza »

Ja również tam byłem kilka lat temu z "Odkrywcą".
Awatar użytkownika
borys_p
brak

Post autor: borys_p »

Architektonicznie,jak i zapewne urbanistycznie,wypisz-wymaluj Borne. Czyżby mieli jakieś standaryzacje dla swoich siedzib...???
Pozdrawiam,Borys:-)
Awatar użytkownika
kita
BSMZ Bunkier

Post autor: kita »

"...Pomnik wiele lat temu przeszedł delikatny lifting i został pomalowany. Żołnierz stracił znaki przynależności do Armii Czerwonej - stał się bezosobowym symbolem trudu żołnierskiego.

Monument, podobnie jak umocnienia obronne MRU stał się atrakcją turystyczną miejscowości. W okresie letnim często można było zobaczyć turystów fotografujących się na tle żołnierza. Niektórzy nawet włazili na pomnik i tak się na pamiątkę kazali fotografować. Społeczność lokalna po długiej dyskusji i wielu różnych kontrowersjach zaakceptowała pomnik, który stał się rozpoznawalnym w całym kraju elementem miejscowości.

Faktem jest, że kilka lat temu znalazło się kilku, tzw. "prawdziwych patriotów" (nazwisk nie wymieniam, ale mieszkańcy Kęszycy Leśnej wiedzą doskonale o kogo chodzi), którzy chcieli pomnik zburzyć, ale na szczęście rozsądek zwyciężył. Mieszkańcy wspólnie obronili pomnik i stoi on dzięki nim do dzisiaj.

We wrześniu 2014 roku Urząd Miejski podpisał umowę na roboty budowlane z firmą TOMBUD Paweł Jeziorski z siedzibą w Międzyrzeczu, która za łączną kwotę 50. 000 zł miała wykonać rewitalizację terenu wokół pomnika. W ramach zawartej umowy firma wymieniła dotychczasową nawierzchnię z płytek betonowych, które były już w opłakanym stanie na kostkę kamienną. Ponadto wykonane zostały prace naprawcze pomnika w ramach, których uzupełniono pęknięcia i ubytki, a także cały pomnik pomalowano. Trzeba przyznać, że efekt jest bardzo dobry i całość otoczenia prezentuje się bardzo dobrze.

Niestety w naszym pięknym kraju jest tak, że jedni się starają coś zrobić i przejawiają inicjatywę twórczą, a inni... Często te działania wspierane są przez władze samorządowe i na te cele wydatkowane są nasze wspólne pieniądze. Dzięki takiej współpracy mamy pozytywne efekty i to warto chwalić. Zacząłem słowem "niestety" nieprzypadkowo. Jak wspomniałem jedni się starają inni wznosząc się na szczyty swoich możliwości intelektualnych potrafią tylko niszczyć i dewastować. Tak też się stało ze wspomnianym pomnikiem żołnierza w Kęszycy Leśnej, który został w nocy z 11 na 12 listopada br. pochlapany w bezmyślny sposób czerwoną farbą...."

Obrazek
Bunkerites of Poland

Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą
ODPOWIEDZ