W XIX w. nosił nazwę Rittergutsbrauerei Myslencinek, był browarem z ręcznym napędem wraz ze słodownią klepiskową. Właścicielem był Otto Strübig, prokurentem Julius Otto, mistrzem piwowarskim Wilhelm Köhler. Zakład produkował piwo metodą bawarską i bardzo dobrze prosperował. Ręczny napęd nie przeszkadzał produkować na początku lat 90-tych XIX w. 10 000 hl piwa rocznie Browar rozwijał się bardzo szybko i ręczny napęd okazał się niewystarczający. Zapadła decyzja o rozbudowie zakładu. Otto Strübig przekształcił swój browar w roku 1898 w spółkę komandytową aby uzyskać odpowiedni kapitał. Rozbudowa przyniosła wiele korzyści m.in. zainstalowano oświetlenie elektryczne, maszynę parową oraz chłodziarkę firmy Linde. Zanim zainstalowano chłodziarkę piwo chłodzono lodem pozyskiwanym zimą ze stawów. Przed wybuchem I wojny światowej dyrektorem browaru był Otto Hoffmann z Bydgoszczy, mistrzem piwowarskim Otto Keilhauer. Po zakończeniu działań wojennych Otto Keilhauer objął stanowisko dyrektora spółki i mistrza piwowarskiego. Browar produkował piwo jasne metodą dolnej fermentacji.
* Gutsbrauerei, Otto Strübing auf Stolno -1888-1895
* Brauerei Myślęcinek, Otto Strübing & Co. -1898
* Browar ? Streubing i S-ka -1922
* Browar i Słodownia ? Józef Kieroński 1922
* Browar i Fabryka Słodu ? Stanisław Roszewski -1928
* Browar i Fabryka Słodu Myślęcinek -1930
* Brauerei Myślęcinek (Kom Verw. Emil Pohl) -1939
* Browar i Fabr Słodu Myślęcinek S. Roszewski -1945
* Państwowy Browar Myślęcinek -1950
Browar z początku XX w.
By bunkier
Etykiety okupacyjne
By bunkier
By bunkier
Budynek południowy
By bunkier
Budynek słodowni
By bunkier
Schody na wieżę
By bunkier
Data rozbudowy browaru
By bunkier
Koło pasowe(pozostało tylko wspomnienie i to zdjęcie)
By bunkier
Kadź warzelna
By bunkier
Wejście do piwnic
By bunkier
Piwnice
By bunkier
By bunkier
By bunkier









