Jednego mniej...
Jednego mniej...
Przestaje istnieć na mapie Bydgoszczy zabytkowy budynek przy ulicy Fordońskiej 4. Niszczał dewastowany od kilku lat, dziś wracając z pracy widziałem już tylko kupę gruzu, prace rozbiórkowe w toku...
Re: Jednego mniej...
Podobno wczoraj wyburzyli "palacyk" Rometu przy ulicy Grunwaldzkiej.
a przedwczoraj zaczeli jedna z kamienic na Toruńskiej, koło wchodniego przystanku T przed Łuczniczką. Pewnie kamienica była świadkiem wrześniowych wydarzeń w 1939 
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Mac pisze:Podobno wczoraj wyburzyli "palacyk" Rometu przy ulicy Grunwaldzkiej.
Potwierdzam.Sam widziałem rozbiórkę pałcyku w etapach.Smutno mi było.Mieszkałem długi czas na Czyzkówku.Pamiętam jak w pałacyku mieszkali ludzie a jednym z nich był kolega z klasy podstawowej.
Faust pisze:Mac pisze:Podobno wczoraj wyburzyli "palacyk" Rometu przy ulicy Grunwaldzkiej.
Potwierdzam.Sam widziałem rozbiórkę pałcyku w etapach.Smutno mi było.Mieszkałem długi czas na Czyzkówku.Pamiętam jak w pałacyku mieszkali ludzie a jednym z nich był kolega z klasy podstawowej.
niestety... dziś wracajac z dzialki w miejscu mojego ukochanego palacyku zobaczylm kupe gruzu...
agatus pisze:Faust pisze:Mac pisze:Podobno wczoraj wyburzyli "palacyk" Rometu przy ulicy Grunwaldzkiej.
niestety... dziś wracajac z dzialki w miejscu mojego ukochanego palacyku zobaczylm kupe gruzu...ciagle mialam nadzieje ze ktos go wyremontuje...
kurde... a miałem tam zdjęćia robić
ale mam nerwa teraz...
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
witam wszystkich
udało mi się zrobić kilka zdjęć tego pałacyka...
http://img819.imageshack.us/g/p1190927.jpg/
udało mi się zrobić kilka zdjęć tego pałacyka...
http://img819.imageshack.us/g/p1190927.jpg/
Jedni nazwa to barbarzyństwem, drudzy biznesem..
Bodaj w marcu tego roku umieściłem kilka zdjęć tego pałacyku, w jednym z moich pierwszych wątków. ( chyba w foto zagadkach )
Jedyną pociechą jest to, że naszymi fotografiami, w jakimś sensie uratowaliśmy ten pałacyk od całkowitego zapomnienia.
Podobno był własnością Petersona, bogatego Okolanina.
Zastanawiam się dlaczego nie był objęty ochroną .
Kilka innych zdjęć tego (już byłego) pałacyku.
Jedyną pociechą jest to, że naszymi fotografiami, w jakimś sensie uratowaliśmy ten pałacyk od całkowitego zapomnienia.
Podobno był własnością Petersona, bogatego Okolanina.
Zastanawiam się dlaczego nie był objęty ochroną .
Kilka innych zdjęć tego (już byłego) pałacyku.
- Załączniki
-
- SDC10580.JPG (86.01 KiB) Przejrzano 23382 razy
-
- SDC10581.JPG (58.3 KiB) Przejrzano 23372 razy
-
- SDC10582.JPG (55 KiB) Przejrzano 23388 razy
-
- zabudowania gospodarcze.
- SDC10583.JPG (83.15 KiB) Przejrzano 23374 razy
-
- SDC10578.JPG (75.09 KiB) Przejrzano 23356 razy
miesiąc temu znikło kino "Polonia" 
Chodziłem tam... z nie jedną dziewczyną ćwierć wieku temu
Chodziłem tam... z nie jedną dziewczyną ćwierć wieku temu
- Załączniki
-
- RIMG0282a.jpg (98.74 KiB) Przejrzano 23160 razy
"Cudze wiedzieć rzeczy ciekawość jest, a swoje potrzeba"
Andrzej Maksymilian Fredro
Andrzej Maksymilian Fredro
Fordońska 409. Następny budynek do rozbiórki. Czy to nie jest zabytek ? Biedny "staruszek".
-- 23 wrz 2010 --
I następny obiekt w trakcie rozbiórki, na tej samej ulicy. Kiedyś jedna z bardziej nowoczesnych stacji CPN. Oj ! stało się, stało w kolejce po paliwko ( na talony) do "Kaszelka". Łezka w oku się kręci:
-- 23 wrz 2010 --
I następny obiekt w trakcie rozbiórki, na tej samej ulicy. Kiedyś jedna z bardziej nowoczesnych stacji CPN. Oj ! stało się, stało w kolejce po paliwko ( na talony) do "Kaszelka". Łezka w oku się kręci:
- Załączniki
-
- SDC16535.JPG (96.57 KiB) Przejrzano 23027 razy
-
- SDC16529.JPG (85.23 KiB) Przejrzano 23006 razy
-
- SDC16527.JPG (102.3 KiB) Przejrzano 23031 razy
-
- SDC16525.JPG (74.96 KiB) Przejrzano 23033 razy
-
- SDC16526.JPG (69.65 KiB) Przejrzano 23049 razy
-
- Dawna stacja CPN Ul. Fordońska\Włościańska.
- SDC16542.JPG (59.6 KiB) Przejrzano 23050 razy
-
- Dawna stacja CPN Ul. Fordońska\Włościańska.
- SDC16543.JPG (69.87 KiB) Przejrzano 23031 razy
Ul. Ułańska.
- Załączniki
-
- SDC15453.JPG (74.53 KiB) Przejrzano 22892 razy
-
- SDC15469.JPG (76.89 KiB) Przejrzano 22895 razy
W sumie odleciał, ale budynek jest poddany przebudowie, a nie wyburzeniu........trudno orzec, co jest lepsze......
Ul. Pomorska 77.... następny.
-- 19 paź 2010 --
Ul. K. Chodkiewicza\Sułkowskiego. Ta willa już kilka lat oczekuje na wyrok.
-- 19 paź 2010 --
Ul. K. Chodkiewicza\Sułkowskiego. Ta willa już kilka lat oczekuje na wyrok.
- Załączniki
-
- SDC16991.JPG (72.01 KiB) Przejrzano 22640 razy
-
- SDC16992.JPG (104 KiB) Przejrzano 22628 razy
-
- SDC16993.JPG (95.18 KiB) Przejrzano 22616 razy
-
- SDC16994.JPG (79.07 KiB) Przejrzano 22625 razy
-
- SDC16995.JPG (73.27 KiB) Przejrzano 22622 razy
właśnie przestaje istnieć ...

jeszcze przed zimą zniknie kilka kamienic na ulicy Grottgera
w zeszłe tygodnie zniknął murek i płot

w zeszłe tygodnie zniknął murek i płot

Taaa..W budynku tym kiedyś był pożar i od tamtego czasu jest jak jest,pamietam jak na dole (pierwszwe zdjęcie ) mieścił się rzeżnik,często przechodze koło tej willi czasami widuje tam pracowników zabezpieczają coś od czasu do czasu.Podobno w planach jest rozbudowa krzyżówki ul.Chodkiewicza - Sułkowskiego no a wtedy willa będzie przeszkadzać los raczej przesądzony.Ul. K. Chodkiewicza\Sułkowskiego. Ta willa już kilka lat oczekuje na wyrok.
pablo..73 pisze:Taaa..W budynku tym kiedyś był pożar i od tamtego czasu jest jak jest,pamietam jak na dole (pierwszwe zdjęcie ) mieścił się rzeżnik,często przechodze koło tej willi czasami widuje tam pracowników zabezpieczają coś od czasu do czasu.Podobno w planach jest rozbudowa krzyżówki ul.Chodkiewicza - Sułkowskiego no a wtedy willa będzie przeszkadzać los raczej przesądzony.Ul. K. Chodkiewicza\Sułkowskiego. Ta willa już kilka lat oczekuje na wyrok.
a ja ostatnio widziałem projekt zagospodarowania tej willi :-O
powstaną tu luksusowe mieszkania do wynajęcia dla studentów
nie pamiętam gdzie widziałem wizualki
więc chyba nie do wyburzenia tylko do "metamorfozy"
Całkiem możliwe jednak UKW ciągle zmienia plany- z terenami koło glinianki między ul.Chodkiewicza a Kamienną też coś kombinowali ale chyba lipa.A co do willi obyś miał racje.
-- 11 lis 2010 --