Jutro tj. 11 sierpnia 2010 roku przebieg południka przez centrum miasta zostanie profesjonalnie wyznaczony!
Ale po kolei.
---------------------
Dokładnie 18 (!) maja 2009 roku napisałem po raz pierwszy na FotoForum Gazety Wyborczej o 18.
południku przecinającym miasto Bydgoszcz. Pisałem o jego symbolicznych oznaczeniach (dwóch) w naszym mieście i moich wątpliwościach związanych z jego rzeczywistym przebiegiem.
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /463617202
http://www.mmbydgoszcz.pl/2529/2009/6/3 ... egory=news
Oczywiście nie odkryłem "Ameryki" z południkiem, ale okazało się, że południk jest błędnie wyznaczony w terenie.

Śluza Miejska i postument.

Czy postumenty są postawione w prawidłowym miejscu? Zmierzyłem.
53S 07’35.80’’N
17 S 59’46.01’’E
Pierwszy symboliczny postument znajduje się na ogrodzonym terenie Śluzy Miejskiej przy ul. Marcinkowskiego nr 1. Stoi w tym miejscu od kilkudziesięciu lat i nikt nie wie co oznacza. Brak jakiejkolwiek informacji. A wystarczyłaby tablica.
Postument wykonany jest z czerwonej cegły, została na nim umieszczona symboliczna kula ziemska, po której płynie żaglowiec z biało-czerwoną flagą, tnąc niebieskie fale. Kadłub żaglowca pomalowany jest również w kolorach biało-czerwonych. Na słupie od strony śluzy umieszczony jest nieczynny kran. Niestety nie udało mi się dowiedzieć kto i kiedy postawił postument.
GPS wskazał wyraźnie. Jest to tylko symboliczne miejsce przebiegu południka.
Jak widać z moich amatorskich pomiarów postument nie stoi na przebiegu 18 południka.
Podobnie jest z kolejnym oznaczeniem na Wyspie Młyńskiej.

53S 07’23.56’’N
17S 59’51.35’’E
Tutaj podobnie. Ktoś się przestrzelił z oznaczeniem.
Perełka geograficzna oznaczona jest również na Wyspie Młyńskiej przestrzennym modelem kuli ziemskiej. Znajduje się ona tuż przy Białym Spichrzu. Na kamieniu umieszczono tam metalową konstrukcję symbolizującą kulę ziemską z południkami i równoleżnikami oraz oznaczonymi kierunkami świata N i S. Granitowa kostka ułożona w długim prostokącie - to za mało, aby wyjaśnić mieszkańcom, a tym bardziej turystom symboliczne znaczenie postumentu.
Oznaczenie południka na Wyspie Młyńskiej zniknęło po rozpoczęciu rewitalizacji wyspy. Wcześniej również niewielu wiedziało, że mamy w mieście coś podobnego.
Teraz, po rewitalizacji i powrocie postumentu, warto o tym mieszkańców poinformować. Tymczasem niewtajemniczonym postument kojarzy się rzeźbą lub zegarem słonecznym.
Wystarczy tylko tablica i mamy kolejną atrakcję turystyczną i to w tak atrakcyjnym miejscu!
To również jedynie symboliczne miejsce. Południk 18. długości geograficznej wschodniej przebiega tak naprawdę kilkaset metrów na wschód...
Gdzie jest południk?
Południk przebiega przez płytę Starego Rynku. To ewenement w skali kraju i zapewne Europy. W niedalekiej przyszłości miasto będzie odnawiać płytę Starego Rynku. Warto zaznaczyć przebieg południka na płycie rynku. Ktoś chyba zapomniał, że to świetny pomysł na promocję miasta i organizację imprez przy 18. południku. Idealne miejsce spotkań dla mieszkańców.
Jedyną cykliczną imprezą wykorzystującą południk to "Ster na Bydgoszcz – 53 N, 18 E". Impreza żeglarska wpisała się na stałe w kalendarz miasta. Rozpoczynajmy więc ją w przyszłości dokładnie w miejscu 18. południka!
Wykorzystajmy szansę, jaką dała nam geografia - "18 stopni na Wschód od Greenwich".
Tak apelowałem do urzędników miasta rok temu na łamach Gazety Pomorskiej i portali FotoForum Gazety Pomorskiej i MMBydgoszcz
Ratusz o 18 południku
Asystent prezydenta miasta Jerzy Woźniak twierdzi, że 18. południk jest wystarczająco wykorzystywany przy promocji miasta poprzez Festiwal Wodny "Ster na Bydgoszczy", w którego pełnej nazwie znajduje się oznaczenie "53ºN, 18ºE". Dodaje też, że po renowacji Wyspy Młyńskiej symboliczny postument został lepiej wyeksponowany niż przed pracami remontowymi. Nie wykluczone jednak, że opisane powyżej miejsca doczekają się w przyszłości wyraźniejszego oznaczenia. Konkretnych planów na razie jednak brakuje.
Trwa natomiast konkurs na projekt nowej płyty Starego Rynku. Architekt miejski Robert Łucka w rozmowie z Expressem Bydgoskim zauważa, że wykorzystanie 18. południka w projektach jest pomysłem bardzo dobrym. Pozostaje więc liczyć na to, że projektanci podzielają ten pogląd.
Jak widać nie znalazłem wystarczających argumentów ;(
Minął rok i mamy czerwiec 2010 roku.
Na Starym Rynku trwają prace archeologiczne. To idealny moment, aby wytyczyć
przebieg południka i zaznaczyć go w stosowny sposób na płycie runku.
Sprawdziłem jego przebieg przez rynek przy pomocy profesjonalnego urządzenia
GPS. Południk przecina płytę tuż obok pomnika Walki i Męczeństwa - kilka metrów
na wschód - między pomnikiem a schodami. Aby jednak dokładnie wyznaczyć jego
przebieg niezbędny jest profesjonalny pomiar wykonany przez geodetę.
Pożyczyłem GPS od Wojtka i dalej na Stary rynek aby zmierzyć co i jak.
Sprawdziłem jego przebieg przez rynek przy pomocy profesjonalnego urządzenia
GPS. Południk przecina płytę tuż obok pomnika Walki i Męczeństwa - kilka metrów
na wschód - między pomnikiem a schodami. Aby jednak dokładnie wyznaczyć jego
przebieg niezbędny jest profesjonalny pomiar wykonany przez geodetę.

Jest!

Zainteresowałem ponownie Gazetę Pomorską i Gazetę Wyborczą. Siłą mediów jest ogromna.
Urzędnicy po publikacji materiału zmienili zdanie i dali temu wyraz w Gazecie Wyborczej,
http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... Rynku.html
a architekci już myślą jak zaznaczyć 18. południk
http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... udnik.html
Zakładam więc, że urzędnicy oznaczą 18. południk na Starym Rynku. Deklaracja to deklaracja. Jednak jak znam życie będzie to trudne.
Śledząc mapy i odczyt GPS-u wpadłem na następujący pomysł:
Postawmy Łuczniczkę Nova na 18. południku!
Korzystając z uprzejmości Gazety Pomorskiej i portalu MMBydgoszcz zproponowałem jak wyżej. Jednak miejsce wybrałem do tego inne.
http://www.mmbydgoszcz.pl/6608/2010/7/2 ... egory=news
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /504520277

Nikt nie zgodzi się na postawienie Łuczniczki Nova na płycie rynku, ale na skwerze już tak. Niestety nadal nie wiemy gdzie 18. południk przechodzi.
My się zastanawiamy, a inni już mają.
W Cekcynku miejsce, w którym przebiega południk, oznaczono stojącym na kamiennym postumencie modelem kuli ziemskiej. 15 lipca pracownicy Zarządu Dróg Powiatowych w Tucholi, z inicjatywy Stowarzyszenia na Rzecz Ocalenia Śladów Przeszłości w Gminie Cekcyn "Światło", ustawili tablicę informacyjną.
Informacja o gminie w Polsce, która oznaczyła już 18. południk przebiegający przez jej teren, skłoniła mnie do pojechania i obejrzenia postumentu. Cekcynek to wieś położona w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie tucholskim, w
gminie Cekcyn tuż nad malowniczym jeziorem Cekcyńskim Wielkim. Jadąc z Cekcyna do Tucholi tablicę informacyjną widać doskonale z drogi. Na kamień nie każdy zwróci uwagę, na tablicę już tak.

Tak się oznacza atrakcję turystyczną w Cekcynku.

Pomysłodawcą oznaczenia przebiegu południka jest Bartosz Puchowski - wiceprezes Stowarzyszenia "Światło". Uroczystość odsłonięcia pomnika południka 18°E (długości geograficznej wschodniej) odbyła się 30 listopada 2009 roku. To wtedy na kamieniu ustawiono przestrzenny model kuli ziemskiej. Dwa tygodnie temu 15 lipca ustawiono tablicę informacyjną z charakterystycznym logo kuli ziemskiej i
napisem: Południk geograficzny 18°E.
Postument razem z tablicą, w zamyśle organizatorów, ma stać się ciekawostką geograficzną i turystyczną nie tylko gminy Cekcyn, ale i całego powiatu tucholskiego.
Projekt dofinansowano ze środków Programu "Działaj Lokalnie" Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Lokalnej Organizacji Grantowej (TMZC) w Cekcynie.

Przestrzenny model kuli ziemskiej w Cekcynku.
W naszym regionie, oprócz Bydgoszczy, południk przechodzi przez Czersk, Kościerzynę, Brzozę. Czy znajdą się kolejne gminy, które zechcą oznaczyć jego przebieg?
Wyznaczmy i my!
Jak się okazało temat nie jest w cale skomplikowany. Wyznaczenie południka przez geodetę nie stanowi problemu. Więc skoro miasto nic nie robi w temacie wyznaczenia, zróbmy to my w własnym zakresie.
Poprosiłem ponownie o pomoc Gazetę Pomorską i portal MM Bydgoszcz.
http://www.mmbydgoszcz.pl/7358/2010/8/1 ... egory=news
Byśmy mogli sprawdzić, gdzie najlepiej prezentowałaby się rzeźba Novej Łuczniki i gdzie przebiega południk, specjalnie dla MM Bydgoszcz i „Pomorskiej” Mirosław Kawalir z firmy Geo-Inwest wyznaczy południk na Starym Rynku i w jego okolicach. Pomiary rozpoczną się jutro, w środę, o godz. 17.00. O ich wynikach będzie można przeczytać na MM, w "Gazecie Pomorskiej".
Oczywiście umieszczę informację z pomiarów na Forum.