Ulica Kamienna
Moderator: krajan
Ulica Kamienna
Stara część, nowej już ulicy o tej samej nazwie. Jakiej ?
Kto pamięta jeszcze znajdującą się tu, końcową "pętlę" autobusową linii ( której?), oraz (istniejący jeszcze w innej szacie) uroczy kiosk spożywczy i starszego pana w nim sprzedającego ?
Kto pamięta jeszcze znajdującą się tu, końcową "pętlę" autobusową linii ( której?), oraz (istniejący jeszcze w innej szacie) uroczy kiosk spożywczy i starszego pana w nim sprzedającego ?
- Załączniki
-
- SDC15953.JPG (89.17 KiB) Przejrzano 4439 razy
Re: Inna ulica.
Fragment starej ul. Kamiennej przy przystanku Bydgoszcz-Bielawy.
Jasne. 
-- 1 paź 2010 --
Jaki autobus( nr linii ) kończył i zaczynał tu kurs ?
-- 1 paź 2010 --
Jaki autobus( nr linii ) kończył i zaczynał tu kurs ?
W 1973r. kończył w tym miejscu trasę autobus linii 55, który wyruszał z ul. Gwardii Ludowej (obecnie ks. Skorupki)
Starszy pan nazywał się Wolski i prowdził sklep przez wiele lat. Można było tam kupić oranżade w butelce z ceramicznym kapslem na drucie oraz szklane syfony z wodą gazowaną.
Po prawej stronie przejazdu, znajdowała się kasa PKP. Był to stary drewniany budynek, niestety obecnie nie ma po nim sladu.
Po prawej stronie przejazdu, znajdowała się kasa PKP. Był to stary drewniany budynek, niestety obecnie nie ma po nim sladu.
Tego jak się nazywał nie pamiętałem, ale pamiętam smak lizaków stamtąd
. Mieszkałem niedaleko i chodziłem do podstawówki nr 7. Drugi taki magiczny sklep był na Bartosza Głowackiego. Przy samej ówczesnej Szerokiej. co do autobusów to chyba kończył tam jeszcze 64. A 60 miała pętlę koło bazy transportowej Poczta Telegraf Telefon.
"Cudze wiedzieć rzeczy ciekawość jest, a swoje potrzeba"
Andrzej Maksymilian Fredro
W latach 70\80 mieszkałem przy ul. Gajowej\ C. Skłodowskiej.
Pamiętam, że na końcu ul Gajowej znajdowała się pętla autobusów linii 60, 61 i 64. Autobus linii 55 faktycznie kończył i zaczynał kurs na końcu ówczesnej ul. Kamiennej. Pamiętam doskonale również wzmiankowany budynek kasy biletowej w ok. przystanku i przejazdu kolejowego.
Posiadam mapę Bydgoszczy z 1975r. Jest na niej zaznaczony układ komunikacji publicznej w tych latach.
Pamiętam, że na końcu ul Gajowej znajdowała się pętla autobusów linii 60, 61 i 64. Autobus linii 55 faktycznie kończył i zaczynał kurs na końcu ówczesnej ul. Kamiennej. Pamiętam doskonale również wzmiankowany budynek kasy biletowej w ok. przystanku i przejazdu kolejowego.
Posiadam mapę Bydgoszczy z 1975r. Jest na niej zaznaczony układ komunikacji publicznej w tych latach.
Re: Ulica Kamienna
To powinniśmy się nać choć z widzenia. Ja mieszkałem wtedy przy Balatonie. Też róg Gajowej i Skłodowskiej
"Cudze wiedzieć rzeczy ciekawość jest, a swoje potrzeba"
Re: Ulica Kamienna
Pewnie się widywaliśmy nad "Balatonem". Latem na kąpielisku, zimą na lodowisku
Wieczorami w "Stokrotce"'.
Mieszkałem w 25 . Ty pewnie w 50 ?
Wieczorami w "Stokrotce"'.
Mieszkałem w 25 . Ty pewnie w 50 ?