Witam
Jestem studentem geografii na UKW i piszę pracę magisterską o Parowie Cieleszyńskim (gmina Pruszcz i Dobrcz), znajdującym się w pomiędzy Suponinem - Cieleszynem a Grabówkiem.
Zwracam się z wielką prośbą do wszystkich historyków i archeologów zaglądających na to forum o pomoc w ustaleniu kilku faktów.
1) przy drodze z Grabówka do Cieleszyna znajdują się ciosane podłużne granity, czy to znak prusaków przed pochyłą drogą?
2) na mapach miejscowość nosi nazwę Grabowomuchle; Grabowski Młyn ale nigdzie nie znalazłem źródeł potwierdzenia, że tam faktycznie był młyn wodny. Choć widać w terenie wyraźne zagłębienie po stawku, a poniżej widoczne jakieś fundamenty. Jeśli macie namiary jakieś pozycje w literaturze historycznej to podajcie proszę.
3) gdzieś na wzgórzach ponoć była osada średniowieczna czy grodzisko. W parowie znaleziono wypaloną rudę darniową jako znak bytności ludzi, a ja znalazłem sporej wielkości kamień ociosany na trójkąt. Nie wiem może to zwykłe oznaczenie geodezyjne czy coś z dalszych czasów. Informacja o bytności człowieka w parowie i okolicach potrzebna mi jest do określenia od kiedy mniej więcej użytkowano rolniczo stoki parowu. Miało to wpływ na procesy erozyjne i wytwarzanie się tzw. wysokich miedz.
Piszcie wszystko co wiecie o przeszłości tego terenu.
Grabowski młyn
Grabowski młyn
- Załączniki
-
- kamien2.jpg (196.05 KiB) Przejrzano 4044 razy
-
- ściana, fundament z kamieni.
- SDC14424.jpg (165.33 KiB) Przejrzano 4047 razy
-
- SDC14425.jpg (248.98 KiB) Przejrzano 4059 razy
-
- dwie równoległe ściany i półokrągłe okienko w stronę rzeczki.
- ruiny.jpg (192.37 KiB) Przejrzano 4057 razy
-
- W tym miejscu znajdują się fundamenty
- grabowko.jpg (120.3 KiB) Przejrzano 4059 razy
-
Robert Grochowski
- brak
Re: Grabowski młyn
Jeśli chodzi o młyn wodny w Grabowskim Młynie, to jest precyzyjnie zaznaczony na mapie Schroetera z lat 1798-1802 oraz mapie z 1816 roku (Special Charte von dem Königlich Preussischen Bezircke der Regierung zu Bromberg nach dessen neuester Eintheilung in 6 Landräthliche Kreise, WMBP, sygn. C IV 764).
Informacje na temat dziejów analizowanego obszaru odnajdziesz w literaturze przedmiotu. Proponuję zacząć od
Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich oraz prac R. Wegnera, S. Kujota, B. Śliwińskiego i Z. Guldona. Warto przejrzeć również wydane drukiem lustracje województwa pomorskiego z XVI i XVII w oraz archiwalia (akta gruntowe) z archiwum w Bydgoszczy.
Najbliższy gród wczesnośredniowieczny znajdował się w Topolnie. Co do zasiedlenie omawianego obszaru (w grę może wchodzić osadnictwo od pradziejów aż po czasy nowożytne), to musisz skorzystać z materiałów AZP, dostępnych w Wojewódzkim Urzędzie Ochrony Zabytków w Toruniu, Delegatura w Bydgoszczy (ul. Jezuicka 2).
Informacje na temat dziejów analizowanego obszaru odnajdziesz w literaturze przedmiotu. Proponuję zacząć od
Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich oraz prac R. Wegnera, S. Kujota, B. Śliwińskiego i Z. Guldona. Warto przejrzeć również wydane drukiem lustracje województwa pomorskiego z XVI i XVII w oraz archiwalia (akta gruntowe) z archiwum w Bydgoszczy.
Najbliższy gród wczesnośredniowieczny znajdował się w Topolnie. Co do zasiedlenie omawianego obszaru (w grę może wchodzić osadnictwo od pradziejów aż po czasy nowożytne), to musisz skorzystać z materiałów AZP, dostępnych w Wojewódzkim Urzędzie Ochrony Zabytków w Toruniu, Delegatura w Bydgoszczy (ul. Jezuicka 2).
,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć
Bardzo dziękuję na przydatne wskazówki. Dzięki nim zgromadziłem ładną kolekcję pruskich map tej okolicy co bardzo się przyda
Czasami czułem się jakbym studiował historię, ale widzę ile jest nieznanych faktów w tej okolicy o których prawie nikt nie wie, co rozbudziło we mnie historyczną ciekawość. Te poszukiwania pokazały mi, że w Internecie można znaleźć masę informacji np. w cyfrowych bibliotekach. Fajnie by było jeszcze znać nazwisko właściciela tego młyna, może kiedyś i to się znajdzie.
Bardzo możliwe, że młyn należał do pobliskiego majątku - Grabowa. W latach 20 XX w. właścicielem Grabowa był Skarb Państwa, a dzierżawcą był niejaki Steinmayer.