Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"
UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Czy ktoś wie co to za budowla widoczna na zdjęciach? Do środka niestety nie udało mi się zajrzeć. Obiekt znajduje się w Koronowie. Patrząc na drzewa go porastające widać, że jest dość wiekowy.
Thure pisze:Podoba mi się taka architektura. W którym miejscu Koronowa? Może to jakiś obiekt gospodarczy.
Obiekt znajduje się na skrzyżowaniu drogi prowadzącej od pomnika upamiętniającego zwycięstwo nad Krzyżakami z drogą prowadzącą z koronowa do Sokole Kuźnicy. Również zastanawiałem się nad jego gospodarczym przeznaczeniem. Ciekawe tylko, czy dobudowany jest do tej górki, czy też górka to część tego obiektu
Z tego co wiem od mojego Teścia - rodowitego Koronowiaka, to pozostałość po jakieś remizie czy czymś takim... Postaram się dziś dowiedzieć czegoś więcej od osób związanych z Koronowem.
-> Z ostatniej chwili: obiekty na zdjęciach to pozostałości po miejscu gdzie produkowano Kalafonię. W pewnym momencie obiekt uległ spaleniu i pozostały tylko widoczne na zdjęciu fundamenty. Potem były tam też magazyny PSS SPołem. Jeśli szanowne towarzystwo jest zainteresowane, mogę załatwić wejście do tej budowli.
No i oczywiście zobaczyć most kolejki wąskotorowej. Dworzec niestety rozebrano. Można by również umówić się na zwiedzanie znajdującej się w Rynku Izby muzealnej.