Jakie było moje zdziwienie, keidy stojąc na parkingu przed Asem na ulicy Chodkiewicza ujrząłem kolumnę "dziwnych" samochodów gdzie prowadzącym był samochód z rakietą przypominającą V-2. W tygodniu przez Bydgoszcz przejechał bardzo ciekawy konwój. Niezabardzo mogę znaleśc jakieś info na bydgoskich portalach o tej akcji
A jechali, jechali. Fajne ciężarówki mieli, demobil z wojska. Ciekawe zestawienie było: ciężarówki z Niemiec, służące niegdyś w niemieckiej armii (po typach sądząc to po obu stronach muru), jadące powoli centrum Bydgoszczy, a przez megafon produkuje się koleś niemiecką polszczyzną: Drodzy mieszkańcy Bydgoszcza ... 70 lat temu też pewnie tak jechali, tyle że przez megafon było już w innym tonie... Historia pisze scenariusze, których nie da się przewidzieć.
WDW pisze:A jechali, jechali. Fajne ciężarówki mieli, demobil z wojska. Ciekawe zestawienie było: ciężarówki z Niemiec, służące niegdyś w niemieckiej armii (po typach sądząc to po obu stronach muru), jadące powoli centrum Bydgoszczy, a przez megafon produkuje się koleś niemiecką polszczyzną: Drodzy mieszkańcy Bydgoszcza ... 70 lat temu też pewnie tak jechali, tyle że przez megafon było już w innym tonie... Historia pisze scenariusze, których nie da się przewidzieć.
No tak tylko że to socjaliści, bez przedrostka "narodowi"
Bez robotników i bez midzynarodowej jedności robotniczej nie byłoby 8 maja 1945, nie doszłoby do oswobodzenia narodu niemieckiego i całego świata z pod jarzma faszyzmu hitlerowskiego. Oswobodzili nas robotnicy i pracownicy w armiach USA, Wielkiej Brytanii i innych krajów, w Resistance Francji. Oswobodzili nas robotnicy i rolnicy Armii Czerwonej Zwizku Radzieckiego. Oswobodzili nas robotnicy walczcy na barykadach w czasie powstania praskiego z roku 1945. Oswobodzili nas antyfaszyści powstania słowackiego z roku 1944. Oswobodzili nas polscy pracownicy walczcy w Pierwszej i Drugiej Armii Wojska Polskiego po stronie Armii Radzieckiej oraz prowadzony przez robotników polskich walczcy Zwizek Patriotów Polskich. Ryzykowali ycie nie tylko dla siebie i sobie podobnych wiedzc, e dobra jest tylko ta przyszłość, któr sami sobie wywalcz. Naraali swoje ycie równie za robotników niemieckich, za wolność narodu niemieckiego.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown