Budynek Poczty Polskiej

Historia, ciekawostki, mieszkańcy
Awatar użytkownika
Butler
brak

Budynek Poczty Polskiej

Post autor: Butler »

Witam !
Chciałbym się dowiedzieć w jakich latach i do czego służył ten budynek przy Al. Jana Pawła II, wiem tylko że należy on do Urzędu Przewozu Poczty, a w mapach google budynek figuruje jako Zetpemies.
Obrazek
AERO
brak

Re: Budynek Poczty Polskiej

Post autor: AERO »

Wiem, że budynek ten, przez wiele lat był bazą transportowo-naprawczą Zakładów Mięsnych. Wg. mnie, nie posiada on walorów poznawczo-historycznych.
Awatar użytkownika
Butler
brak

Post autor: Butler »

Zagadka związku tej hali z pocztą pozostaje niewyjaśniona, niemniej dziękuję za informację. Mieszkam w pobliżu, dlatego bardzo interesuje mnie historia tego budynku.
sebacyw
brak

Post autor: sebacyw »

Byłem w tym miejscu, tutaj mała relacja FOTO: http://sebacyw.digartfolio.pl/inne-opuszczone/23035/1
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
seth
brak

Post autor: seth »

Mogę tylko potwierdzić słowa kolegi AERO. Cały kompleks był zapleczem transportowym Zakładów Mięsnych. Kiedyś, czyli za komuny, tego typu obiekty były czymś normalnym. Zwykle wszystkie firmy korzystały z usług PTHW (Przedsiębiorstwo Transportu Handlu Wewnętrznego). Zakłady Mięsne były swego rodzaju wyjątkiem a zarazem potentatem i miały własny transport. Głównym powodem takiego usytuowania tego obiektu był brak miejsca na terenie zakładów macierzystych, czyli przy ulicy Jagielońskiej ( tam gdzie Focus Park).
Baza transportowa Zakładów Miejskich obsługiwała dosłownie wszystkich, w tym np. sklepy 'Społem" BSS, oraz placówki mięsne na terenie województwa bydgoskiego.
Takie to były dziwne czasy, które na szczęście są już historią. A baza została.... ;)
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

Z tego co wiem cały teren z budynkiem już od dłuższego czasu wystawiony jest na sprzedaż (po urzędach pocztowych wywieszone są na ten temat obwieszczenia).
sebacyw
brak

Dzięki za informacje.
Jeszcze raz się chyba tam wybiorę na dokładne oględziny i sesję foto- ktoś zainteresowany żeby dołączyć ;)?
Awatar użytkownika
paschendaele
brak

Post autor: paschendaele »

a gdzie to dokładniej jest?
kiedy chcesz się wybrać? bo ja chętnie dołączę z kompakcikiem ale ważne, że coś..
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Post autor: GrapHite »

SEBA: kiedy się tam chcesz wybrać?
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
sebacyw
brak

Do środy będę w domu to może wtorek/środa?
Jak się nie uda to wtedy jakoś na początku przyszłego roku :)

paschendaele to jest ten budynek: http://mapy.google.pl/?ll=53.094845,18. ... 20&vpsrc=6
Awatar użytkownika
Miho
brak

Post autor: Miho »

Cały teren był własnością Zakładów Transportu (Transportowych ?) Przemysłu Mięsnego. Firma istniała jeszcze (mniej więcej - mogę się mylić) do roku 2004 - pod zarządem syndyka, likwidującego majątek. Związek z Zakładami Mięsnymi został już wyjaśniony wcześniej, natomiast jeżeli chodzi o Pocztę Polską to sprawa wygląda następująco. W związku ze stopniową rezygnacją PP z transportu listów i paczek koleją i przeniesieniu tych zadań na transport samochodowy, dotychczasowy Urząd Przewozu Poczty przy ul. Zygmunta Augusta 3 zrobił się "za ciasny". Ponadto zmieniła się struktura funkcjonalna Poczty (zlikwidowano Urzędy Przewozu Poczty), sposób transportu, dystrybucji i innej szeroko pojętej działalności logistycznej na nowoczesny model oparty na Węzłach/Centrach Ekspedycyjno Rozdzielczych - których w Polsce jest kilka. Jeden z takich węzłów maił powstać na terenie bazy. Niestety, z nieznanych mi przyczyn (za mało miejsca ?) PP odstąpiła od budowy tam WER-u. Powstał on w miejscowości Lisi Ogon na południowej obwodnicy Bydgoszczy. Niebieskie hale obiektu są widoczne z drogi nr 10. Najbliższe takie WER-y zbudowane są w Komornikach pod Poznaniem i w Pruszczu Gdańskim (widoczny z obwodnicy). W budynkach po Zakładach Transportu zlokalizowano tymczasowe magazyny starych mebli czekających na likwidację i innego, podobnego wyposażenia ze zlikwidowanych Urzędów Pocztowych. Obiekt, z tego co wiem, jest na sprzedaż.
WDW
brak

Post autor: WDW »

Na jednym z forów pasjonatów lotnictwa towarzystwo przez pewien czas węszyło ścisłe związki zabudowań bazy transportu na Kujawskiej z pobliskim lotniskiem :D Nawet "hangar" pasował he he he.
Situation Normal All F....... Up
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: krajan »

7tomas7
brak

Post autor: 7tomas7 »

krajan- fajne zdjęcia. Dzięki. Z zaciekawieniem je oglądałem i inni pewnie też.
Awatar użytkownika
Robak
brak

Post autor: Robak »

Po kolejnym nieszczęśliwym wypadku na terenie obiektu
miasto postanowiło do końca roku go rozebrać
Załączniki
PC210001.JPG
PC210001.JPG (108.91 KiB) Przejrzano 8523 razy
PC210002.JPG
PC210002.JPG (101.91 KiB) Przejrzano 8523 razy
PC210003.JPG
PC210003.JPG (115.83 KiB) Przejrzano 8523 razy
PC210004.JPG
PC210004.JPG (84.27 KiB) Przejrzano 8523 razy
"Wypadek to dziwna rzecz. Nigdy go nie ma, dopóki się nie wydarzy" - Kubuś Puchatek
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: krajan »

Robak pisze:Po kolejnym nieszczęśliwym wypadku na terenie obiektu
miasto postanowiło do końca roku go rozebrać

Pozwolenie na rozbiórkę dostała Poczta Polska, widocznie nie udało im się sprzedać obiektu, a widząc w jakim jest już stanie lepiej go zburzyć i nie płacić podatku.

Kod: Zaznacz cały

Rozbiórka hali warsztatów
trzynawowej z przyległym budynkiem
warsztatowo-biurowym
Jana Pawła II 157
Awatar użytkownika
Robak
brak

Post autor: Robak »

Czyli po świętach kolejne podwyżki na poczcie :)
"Wypadek to dziwna rzecz. Nigdy go nie ma, dopóki się nie wydarzy" - Kubuś Puchatek
ODPOWIEDZ