Stare zdjęcia Bydgoszczy
Stare zdjęcia Bydgoszczy
W czasie okupacji
- Załączniki
-
- W czasie okupacji
- bild3.jpg (111.49 KiB) Przejrzano 12951 razy
-
- W czasie okupacji
- bild7.jpg (107.2 KiB) Przejrzano 12960 razy
Re: Stare zdjęcia Bydgoszczy
Nietypowe zdjęcie Bydgoszczy podpisane:
Ostfeldzug Feuerstellung b. Bromberg Polen
Źródło: www.odkrywca.pl

Ostfeldzug Feuerstellung b. Bromberg Polen
Źródło: www.odkrywca.pl

Odświeżę trochę wątek.

A czy ktoś widział kiedykolwiek przedwojenne zdjęcie Starego Szwederowa? Ulice Orla, Skorupki, Podgórna, Leszczyńskiego, Żuławy, Jordanowska, Ugory, Park Dąbrowskiego... ??? ... Jedyne zdjęcie na jakie się natknąłem to fotka z budowy kościoła na Ugorach w Gazecie Bydgoskiej 1927.03.06 R.6 nr 53 (http://kpbc.umk.pl/dlibra/publication?id=12198&tab=3)
-- wtorek, 24 sty 2012, 21:45 --

Uploaded with ImageShack.us
-- wtorek, 24 sty 2012, 21:45 --

Uploaded with ImageShack.us
^^^ Wrzuciłem dwa zdjęcia do tematu o starym Szwederowie.
- BYDZIAK 1958
- brak
W końcu dostrzegłem wątek ze 'starymi' zdjęciami.
Wspominałem wcześniej o filmie z 1940-go roku i wstawiłem wyciągnięty z niego kadr ze stara kładką. A teraz poskładałem jedną z panoram, obejmującą i kładkę z prawej i ujście Flisa, z lewej....

- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Jeszcze jedno ujęcie, zrobione z tego stateczku w przeciwną stronę. 

^^ O, widać cegielnię przy nadrzecznej, którą niedawno odwiedziłem 
- BYDZIAK 1958
- brak
Zobaczyłem, że to będzie mój dwusetny wpis, więc opętany przez wenę 'wyjąłem' (i trochę poprawiłem) z filmu Sąsiedzi jeden kadr. Jest to widok na domki przy ujściu starego kanału do Brdy, tuż za mostem na ul Grottgera. Domków ani mostu już niema. Ale dla mnie jest to widok znany z przeszłości. Codziennie tamtędy chodziłem do szkoły. 

BYDZIAK 1958 pisze:tuż za mostem na ul Grottgera. Domków ani mostu już niema. Ale dla mnie jest to widok znany z przeszłości. Codziennie tamtędy chodziłem do szkoły.
Kurczaki
Dzięki temu jestem aż nazbyt wrażliwy na przeszłość
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ W czasie czytania wspomnień innych, (np. takich jak Twoje), 'łapię się' na 'dziurach w pamięci'. Pamiętam np. kłopoty z rozbiórką śluzy III przy Realu i wysadzanie górnych części jej murów. (Stosowali słomiane 'parawany' itp.) Ale np. nie pamiętam takich 'akcji' z mostem na Grottgera... Możliwe, że były to np. wakacje i wtedy mogło mnie w B. nie być. 
Zygmunta Augusta - pętla tramwajowa

Róg ulicy Dworcowej i Gdańskiej

Dworcowa

Mostowa

Róg ulicy Dworcowej i Gdańskiej

Dworcowa

Mostowa

LUMIX26 na forum ! Gwarancja ciekawych zdjęć 
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- BYDZIAK 1958
- brak
To prawda, też tak uważam. 
Ale trochę martwi mnie to, że jest drugi taki sam wątek... Na Hyde parku. "Zdjęcia sprzed lat"
A może warto by to było połączyć w 'jedno'...
Ale trochę martwi mnie to, że jest drugi taki sam wątek... Na Hyde parku. "Zdjęcia sprzed lat"
A może warto by to było połączyć w 'jedno'...
Marszałka Focha

Mostowa

Mostowa

- BYDZIAK 1958
- brak
To pierwsze z Focha, albo widzę pierwszy raz, albo umknęło kiedyś mojej uwadze... Dzięki lumix. 
BYDZIAK 1958 pisze: albo umknęło kiedyś mojej .
Raczej umknęło, bo to znana fotka
- Maciej Kulesza
- brak
Na marginesie Europejskiego Festiwalu Rozrywki w Bydgoszczy i karuzel w naszym mieście
viewtopic.php?f=28&t=4238&start=0
powrócę do roku 1971 zapewne lato.
Cyrk i karuzele!
Karuzele łańcuchowe i samoloty którymi można było sterować samemu (!). Sielska atmosfera, wata cukrowa, wozy cyrkowe, muzyka i gwar. To musiało być wydarzenie warte utrwalenia na kliszy fotograficznej.
Oba zdjęcia w nazwie pliku noszą datę 1971 rok. Dawna ulica Armii Czerwonej, chyba dokładnie w miejscu Opery Nova. Za dwa lata w 1973 rozpocznie się budowa budynku opery. Czyli można założyć, że to przedostatnie miejsce karuzeli. Jeśli pojawiła się w kolejnym roku to pojawiła się ostatni raz.

viewtopic.php?f=28&t=4238&start=0
powrócę do roku 1971 zapewne lato.
Cyrk i karuzele!
Karuzele łańcuchowe i samoloty którymi można było sterować samemu (!). Sielska atmosfera, wata cukrowa, wozy cyrkowe, muzyka i gwar. To musiało być wydarzenie warte utrwalenia na kliszy fotograficznej.
Oba zdjęcia w nazwie pliku noszą datę 1971 rok. Dawna ulica Armii Czerwonej, chyba dokładnie w miejscu Opery Nova. Za dwa lata w 1973 rozpocznie się budowa budynku opery. Czyli można założyć, że to przedostatnie miejsce karuzeli. Jeśli pojawiła się w kolejnym roku to pojawiła się ostatni raz.

Nawet dokładnie tam. Pamiętam to miejsce z dzieciństwa. Zawsze cyrki i lunaparki się rozkładały w zakolu rzeki. A smak tamtej waty cukrowej do dziś mam w ustach.
"Cudze wiedzieć rzeczy ciekawość jest, a swoje potrzeba"
Andrzej Maksymilian Fredro
Andrzej Maksymilian Fredro
Tjaa chodziło się tam za dzieciaka
Nawet zły byłem że ktoś w tym miejscu rozpoczął budowę i zabrał taką lokalizację pod ówczesne centra rozrywki