Sprzęt RTV
Re: Sprzęt RTV
Instrument posiada jeden efekt vibrato z regulacją głębokości i prędkości oraz barwę organową podzieloną na 4 rejestry.

- Załączniki
- 

- Rejestry.jpg (102.87 KiB) Przejrzano 7819 razy

- BYDZIAK 1958
- brak
'Zgadałem się' ze znajomym w temacie gramofonów. (W naszych czasach, mówiło się dumnie "adapter". )  Wyjąłem ze szafy swój WG 510. Był to niesamowity automat! Miał cztery zakresy prędkości obrotów. Na specjalną oś mogłem założyć aż 11 płyt i tylko wystarczyło go włączyć.
Ramię z igłą samo ustawiło się na początek płyty i płynęła muzyka... Gdy płyta się 'skończyła', ramię lekko się podniosło i wróciło po za obwód płyty... 'Spadła' kolejna płyta i znów się miało muzykę... I tak było aż do ostatniej płyty. Na końcu ramię ustawiło się w swym miejscu i adapter wyłączył się. Rozpoznawał trzy średnice płyt, przy czym taką 'średnią' miałem tylko jedną...
 Rozpoznawał trzy średnice płyt, przy czym taką 'średnią' miałem tylko jedną... 

Dodam jeszcze, że tą nalepkę "S", nakleiłem w 1980 roku. W stanie wojennym znajomi 'radzili mi', żeby ją zdrapać, bo ktoś może 'donieść'... Ale nikt na szczęście 'nie doniósł'...

Ramię z igłą samo ustawiło się na początek płyty i płynęła muzyka... Gdy płyta się 'skończyła', ramię lekko się podniosło i wróciło po za obwód płyty... 'Spadła' kolejna płyta i znów się miało muzykę... I tak było aż do ostatniej płyty. Na końcu ramię ustawiło się w swym miejscu i adapter wyłączył się.

Dodam jeszcze, że tą nalepkę "S", nakleiłem w 1980 roku. W stanie wojennym znajomi 'radzili mi', żeby ją zdrapać, bo ktoś może 'donieść'... Ale nikt na szczęście 'nie doniósł'...

Próbki dźwiękowe automatu rytmicznego RYTM 16
http://www.youtube.com/watch?v=U2GO-Qer ... ature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=U2GO-Qer ... ature=plcp
Kolejny „parapet” z Eltry – ELTRONIC 109, moim zdaniem dający najwięcej możliwości tworzenia niepowtarzalnych brzmień. Instrument podzielono na sekcje: 
- BAS - tradycyjny bas i bas gitarowy który jest bardzo „mięsisty i ciepły”
- BAS ORGAN – bas organowy
- ORGAN – flety i smyczki
- SYNTHE VOICE – tor syntezy z obwiednią ADSR oraz filtrem i rezonansem
Do tego jest efekt PHASING czyli PHASER, co prawda nie powala ale można to zrekompensować podłączając zewnętrzny procesor efektów.
ELTRONIC 109 rozwala mnie brzmieniowo 

- BAS - tradycyjny bas i bas gitarowy który jest bardzo „mięsisty i ciepły”
- BAS ORGAN – bas organowy
- ORGAN – flety i smyczki
- SYNTHE VOICE – tor syntezy z obwiednią ADSR oraz filtrem i rezonansem
Do tego jest efekt PHASING czyli PHASER, co prawda nie powala ale można to zrekompensować podłączając zewnętrzny procesor efektów.

- BYDZIAK 1958
- brak
bunkier pisze:Kolejny „parapet” z Eltry –
(...)
A można gdzieś usłyszeć jego brzmienia

Jak dobrze pójdzie to będzie można usłyszeć ten instrument i kilka innych na żywo. Na jesień BSMZ planuje prezentację sprzętu produkowanego w Eltrze.

Mój sprzęcik

- 
				Robert Grochowski
- brak
Ładny zestaw. Dawno temu też miałem takiego Amatora 

,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć

- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Była jeszcze wersja 'oszczędna'. Mój Amator nie miał wskaźników z lewej strony skali.

- Ewing
- Admin 
- Kontakt:
BYDZIAK 1958 pisze:^^^ Była jeszcze wersja 'oszczędna'. Mój Amator nie miał wskaźników z lewej strony skali.
Moi rodzice również mieli takiego bez tych wskaźników tylko, że w srebrnym kolorze.
Radiomagnetofon RMS-817 to wynik współpracy Eltry z VEB Stern Radio Berlin (SRB)

ŚNIEŻKA

- BYDZIAK 1958
- brak
bunkier pisze:Radiomagnetofon RMS-817 to wynik współpracy Eltry z VEB Stern Radio Berlin (SRB)
^^^ Mam taki w stanie 'szczątkowym'. Lubiłem je za 'bajer' w postaci diodowego wskaźnika głośności i przede wszystkim, za to że kasety wkładałem 'normalnie', czyli w dół, stroną do odczytu.
 Ponadto przydatna była opcja np. 'przeszukiwania'. Czyli przewijając taśmę, można było włączyć automatyczne zatrzymanie się jej, na początku kolejnego nagrania. (Z jednoczesnym włączeniem się jego odtwarzania. )
 Ponadto przydatna była opcja np. 'przeszukiwania'. Czyli przewijając taśmę, można było włączyć automatyczne zatrzymanie się jej, na początku kolejnego nagrania. (Z jednoczesnym włączeniem się jego odtwarzania. )Re: Sprzęt RTV
To ja też się pochwalę  mam eltrona 30. Od kilku dni. Rok produkcji 1982 znaczy szacowny jubilat. A brzmi cudnie, Myślałem, że po 20 latach banicji przyjdzie wymienić elektrolity, ale chyba to na razie zbędne. Nawet potencjometry nie trzeszczą.
 mam eltrona 30. Od kilku dni. Rok produkcji 1982 znaczy szacowny jubilat. A brzmi cudnie, Myślałem, że po 20 latach banicji przyjdzie wymienić elektrolity, ale chyba to na razie zbędne. Nawet potencjometry nie trzeszczą.

mam eltrona 30. Od kilku dni. Rok produkcji 1982 znaczy szacowny jubilat. A brzmi cudnie, Myślałem, że po 20 latach banicji przyjdzie wymienić elektrolity, ale chyba to na razie zbędne. Nawet potencjometry nie trzeszczą.
 mam eltrona 30. Od kilku dni. Rok produkcji 1982 znaczy szacowny jubilat. A brzmi cudnie, Myślałem, że po 20 latach banicji przyjdzie wymienić elektrolity, ale chyba to na razie zbędne. Nawet potencjometry nie trzeszczą."Cudze wiedzieć rzeczy ciekawość jest, a swoje potrzeba"
Andrzej Maksymilian Fredro

Andrzej Maksymilian Fredro
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^  A czym jest ten Eltron 30 ?

Eltron 30 jest wzmacniaczem produkowanym w dawnej Eltrze.
Z tej serii wyprodukowano jeszcze Eltron 60 oraz Eltron 100.
W cyfrach ukryta jest moc wzmacniaczy.

Z tej serii wyprodukowano jeszcze Eltron 60 oraz Eltron 100.
W cyfrach ukryta jest moc wzmacniaczy.
Pierwsze polskie organy elektronowe Transiston AB-1 produkowane w Bydgoskiej Fabryce Akordeonów(BFA). Prace projektowe rozpoczęto w 1970 roku, które prowadzili dwaj konstruktorzy p. Adamek i p. Bruliński, stąd litery AB w nazwie instrumentu. Produkcja ruszyła w 1971 roku. W 1973 BFA(BEFA) przestaje istnieć, zakład przejmuje Eltra.

Nie naszej produkcji ale warte uwagi. 
Automat perkusyjny japońskiej firmy HILLWOOD wyprodukowany w połowie lat 70-tych ubiegłego wieku.

Stylophone to miniaturowe organki dla dzieci wymyślone w 1967 roku przez Briana Jarvisa. Gra się na nich dołączonym rysikiem na zasadzie zamknięcia obwodu. Wykorzystali je w swojej twórczości muzycznej m.in. tacy wykonawcy jak: David Bowie, Marilyn Manson, Erasure, Kraftwerk i wielu innych.

Oczywiście dzieci Kraju Rad nie mogły być gorsze dla nich powstała kopia w zakładach ELEKTRONIKA
  dla nich powstała kopia w zakładach ELEKTRONIKA

Automat perkusyjny japońskiej firmy HILLWOOD wyprodukowany w połowie lat 70-tych ubiegłego wieku.

Stylophone to miniaturowe organki dla dzieci wymyślone w 1967 roku przez Briana Jarvisa. Gra się na nich dołączonym rysikiem na zasadzie zamknięcia obwodu. Wykorzystali je w swojej twórczości muzycznej m.in. tacy wykonawcy jak: David Bowie, Marilyn Manson, Erasure, Kraftwerk i wielu innych.

Oczywiście dzieci Kraju Rad nie mogły być gorsze
Radyjko DANA, produkcja ELTRA

Hania RMS 401 

Dla zakochanych Emilia RM 407 (rocznik 1983)

Dla zakochanych Emilia RM 407 (rocznik 1983)