Dla mnie ten budynek jest bardzo zagadkowy. Chyba ponad 30 lat temu dobudowano mu piętro. Ktoś inwestował. Podobno przez jakiś czas, należał (?) do MZK. Ale od chyba ponad 10-ciu lat, jak nie więcej, stoi pusty... Zapomniany?
Przejrzałem kilka starych planów Bydgoszczy. Restauracja "Warszawianka" była na rogu ul. Śniadeckich i Sienkiewicza, pod adresem Śniadeckich 35 (w 1985 pod nr 41). Natomiast na rogu Warszawskiej i Sobieskiego, na planie z 1965, jest zaznaczony hotel "Turystyczny, na planie z 1973 jest restauracja "Turystyczna" (pod adresem Warszawska 17). Plan z 1975 - restauracja jest zaznaczona na rogu Warszawskiej i Sobieskiego, ale nie ma jej w spisie.
A na planie z 1969 roku jest zaznaczona i w spisie tylko restauracja Turystyczna nie ma śladu hotelu. Natomiast w przewodniku po Bydgoszczy wydanie III z 1985 roku w spisie noclegi jest "Dom Wycieczkowy WPK ul.Warszawska 17 ,kat. II ,tel. 228858" co sugeruje że miejsca noclegowe tam były.
jaras pisze:A na planie z 1969 roku jest zaznaczona i w spisie tylko restauracja Turystyczna nie ma śladu hotelu. Natomiast w przewodniku po Bydgoszczy wydanie III z 1985 roku w spisie noclegi jest "Dom Wycieczkowy WPK ul.Warszawska 17 ,kat. II ,tel. 228858" co sugeruje że miejsca noclegowe tam były.
Widać, że kamienica została gruntownie przebudowana. Po lewej stronie (na zdjęciach) zamurowano okna i zrobiono chyba klatkę schodową? Na rogu nie ma wejścia do sutenery, a okna na pierwszym i drugim piętrze są zwężone.
Tak faktycznie przecież tory tramwajowe widać , pocztówka pochodzi z 1908 roku.Proponuję zawęzić poszukiwania do okresu powojennego popatrzmy na plany, przewodniki miasta.
Ale sobie zabłądziłem. Widocznie mieli tego samego architekta. W książkach adresowych z 25 i 29 roku na ul. Warszawskiej 16 był hotel którego właścicielem był W Godzwon, a w 1936 roku był to hotel "Polonia" Władysław Godzwon ul. Warszawska 17.
"Przewodnik po Pomorskiej Wystawie Przemysłu Rzemiosła i Handlu w ramach 600-lecia Bydgoszczy"
Dopisek dawny hotel Warszawski a w książkach adresowych występuje jako "Polonia" chyba że po 1936 roku przemianowany został na "Warszawski" We władanie komunikacji wszedł pewnie po przemianowaniu z MPK na WPK.