Szkielety na Mostowej
Szkielety na Mostowej
Na ulicy Mostowej jest prowadzona budowa podczyszczalni wód deszczowych. Oczywiście "kopiąc" w takim miejscu, gdzie ponad rok temu tuż obok odkryto cmentarz trzeba było liczyć się z tym, że i teraz z ziemi wyłonią się historyczne "skarby". Tak jak wtedy nadzór nad badaniami objęła Pracownia Archeologiczno-Konserwatorska Anny i Wojciecha Siwiak. Media już podają o kolejnych odkrytych ludzkich kościach (cmentarz).
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Re: Szkielety na Mostowej
Byłem tam dzisiaj, kości nie widziałem, choć szukałem wzrokiem 
Krajan: a druga dziura? a pod tymi płachtami? Myślę, że w przyszłym tygodniu dostaniecie pełniejszą fotorelację 
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
....i doczekaliśmy się szkieletów po starym cmentarzu....W Gazecie Pomorskiej był artykuł o wykopalisku..
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /121109522
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /121109522
Seba: wiem, że był artykuł. Myślę, że jesteśmy w stanie napisać więcej ale cierpliwości ...
- BYDZIAK 1958
- brak
Czy te szczątki pra,pra bydgoszczan pozostaną tam? Czy będą przeniesione na jakiś cmentarz?
cierpliwości...
W wykopie bliżej Savoy'a

- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Na pierwszej fotce u góry widać stertę kości i czaszek. Wojtek mówił, że to szkielety z likwidowanych grobów pod nowe pochówki. Jak widać w tamtych czasach nie mieli sentymentów.
Wiadomo ilu mniej więcej Bydgoszczan tam spoczywa?
Na dzień 21.11 doliczono się 116 pochówków.
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Ta liczba z tego co wiem dotyczy tylko obecnych wykopów, do tego dochodzi to co zostało wydobyte przy poprzednich pracach, a zapewne co najmniej drugie tyle spoczywa jeszcze w ziemi.