Tajemnice Westerplatte
- TheTerminaThor
- brak
Tajemnice Westerplatte
...ponoć film z obciętymi "jajami", dlatego wybieram się na tani seans (12zł) do Heliosa: najbliższy wtorek, godz. 20.15.
Ktoś się przyłącza?
Ktoś się przyłącza?
...dlaczego w XXI wieku musimy być ludźmi renesansu? 
Re: Tajemnice Westerplatte
Jestem za.
Bunkerites of Poland
Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą
Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą
TheTerminaThor pisze:...ponoć film z obciętymi "jajami", dlatego wybieram się na tani seans (12zł) do Heliosa: najbliższy wtorek, godz. 20.15.
Ktoś się przyłącza?
czemu nie
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
Ja już byłem. Film nawet fajny. Efekty wizualne niektóre trochę rażą, ale nie narzekam. Widziałem, że robił duże wrażenie na ludziach, którzy o Westerplatte wiedzę czerpali jedynie z TV.
filmu nie można brać jako dokument, jest kilka sytuacji pokazanych, które nigdy nie miały miejsca (np kąpiel w morzu)
Mimo to będę we wtorek w kinie wraz z Kitą i TerminaThorem
Kite rozpoznam, a Ty TerminaThorze nas znajdziesz (mój wizerunek na avatarze) 
Mimo to będę we wtorek w kinie wraz z Kitą i TerminaThorem
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- TheTerminaThor
- brak
GrapHite pisze:filmu nie można brać jako dokument, jest kilka sytuacji pokazanych, które nigdy nie miały miejsca (np kąpiel w morzu)
Mimo to będę we wtorek w kinie wraz z Kitą i TerminaThoremKite rozpoznam, a Ty TerminaThorze nas znajdziesz (mój wizerunek na avatarze)
...będę czekasł od 19.50 do 20 zero zero w kafejce przed wejściem do sal kinowych, na górze, w Heliosie.
Nie będę się ujawniał...
Ciekawe, czy mnie rozpoznacie?
W razie kłopotów wysyłam Wam na priv numer kontaktowy.
- TheTerminaThor
- brak
salamon pisze:Też się przejdę
Dane spotkania masz w poprzedzającym poście.
Do zobaczenia!
Uwaga! Ogłaszam kod 10!
takim komunikatem przerwano nam projekcję filmu. Złożyliśmy reklamację, nie było problemu, dostaniemy nowe bilety, więc jest okazja wybrać się w jeszcze większym gronie, bo myślę, że warto. Termin wyjścia jest do ustalenia ale pamiętajcie, że w przyszłym tygodniu mam popołudniówki
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
Albo któryś z aktorów się rozchorował 
- TheTerminaThor
- brak
GrapHite pisze:Uwaga! Ogłaszam kod 10!
takim komunikatem przerwano nam projekcję filmu. Złożyliśmy reklamację, nie było problemu, dostaniemy nowe bilety, więc jest okazja wybrać się w jeszcze większym gronie, bo myślę, że warto. Termin wyjścia jest do ustalenia ale pamiętajcie, że w przyszłym tygodniu mam popołudniówki
...wpisuję się w ponowny wypad.
Nareszcie porządnie zrobiony, w dodatku polski, film wojenny, osadzony w realiach historycznych.
Umundurowanie, uzbrojenie - wszystko zgodne - zresztą niczego innego nie podziewałem się, kiedy zobaczyłem, że odpowiadał za nie pan Andrzej Szejnach (od zawsze "respect" dla niego w tym temacie:)).
Przekłamania historyczne? Troszkę wyłapałem, ale da się przeżyć - czego się zresztą spodziewać po filmie fabularnym.
Nie do końca muszą to być jednak przekłamania - nigdy, do końca nie będziemy wiedzieć, co tak naprawdę działo się wewnątrz składnicy - nawet źródła historyczne różnie podają...
Gra aktorska - tylko dwa rażące przypadki
- rola kapitana Dąbrowskiego, odtwarzana przez niejakiego Roberta Żołędziewskiego - lepiej zagrała by tę rolę dębowa, nieociosana deska lub żelbetonowy kawałek stropu z koszar na Westerplatte. ...obsadzony chyba tylko i wyłącznie dlatego, że był współproducentem filmu...
- Borys Szyc - pasujący do swojej roli, jak... bez wulgaryzmów na forum - dobrze, że na ekranie pojawia się może łącznie przez 2-3 minuty i mówi ze cztery zdania, na dwie godziny projekcji.
...świetni jak zwykle: Żebrowski, Zbrojewicz, Baka.
Scenografia: bez zarzutu - powaliło mnie odtworzenie wyglądu budynku koszarowego... Projektował to wszystko zresztą Allan Starski.
Film fajnie zrobiony - to nie "odklepanie" na taśmie filmowej kolejnego wydarzenia historycznego (jak "Westerplatte" z 1967 roku), ale produkcja znacznie głębsza, ukazująca osobiste postawy obrońców wobec otaczających ich wydarzeń.
Wydaje mi się, że inspiracją takiego, a nie innego podejścia reżysera do dzieła mógł być film "Okręt" - wg mnie: wojenna produkcja wszechczasów.
Dobra robota, panie Chochlew!
Kiedy czytam w necie opinię, że lepiej obejrzeć "Szklaną pułapkę 5", że nudny, to odnoszę wrażenie, że piszą to wyłącznie gimnazjaliści...
PS1. W kwestii pana Andrzeja Szejnacha, najlepszego obecnie specjalistę od militariów na srebrnym ekranie: twarz zapewne kojarzycie, gdyż czasem pojawiał się na ekranie, jako aktor drugoplanowy, np.
"Brunet wieczorową pora" - cyt. "...a teraz jak Deyna; ...Rafał, staraj się trafić w okienko..."
"Zmiennicy", odc. 5 "Safari" - cyt. "...nie mogę, proszę księdza, dla mnie przepis, to jak jedenaste przykazanie..."
PS2. Jeśli kiedykolwiek reżyser trafi na to forum, to mam dla niego radę: miej pan głęboko w rowie wszelkie pompatyczno-krytyczne wypowiedzi - przemontuj pan ten film, zgodnie z pierwotną koncepcją, zrób pan dokrętki. Przywróć mu pan te obcięte "jajca" - niech, np. żołnierze mówią po żołniersku, bo póki co, to najbardziej wulgarnym wyrażeniem jest w filmie słowo "cholera", wypowiedziane przez Mirosława Bakę... W "drugim obiegu" to będzie hicior!
PS.3. ...miał to być króciutki, malutki post... wyszło jak wyszło, I'm sorry.
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
TheTerminaThor pisze:Umundurowanie, uzbrojenie - wszystko zgodne - zresztą niczego innego nie podziewałem się, kiedy zobaczyłem, że odpowiadał za nie pan Andrzej Szejnach (od zawsze "respect" dla niego w tym temacie:)).
Tutaj akurat muszę cię zmartwić. Czytałem opinie na innym forum, w dodatku poparte klatkami z filmu, pokazujące, że producenci filmu się nie popisali. Dla przykładu niemieccy żołnierze w jednej ze scen stojąc na warcie przy wejściu wyglądają jak by zostali wyciągnięci z karcera, przy mundurach nie ma nawet haków mundurowych - pasy z ładownicami wiszą na nich jak na jakiś obdartusach. W części scen widać, że część broni w filmie to tandetne odlewy w dodatku zupełnie innego modelu niż ta użyta w walkach. Podobno najbardziej widoczne są niedociągnięcia w ostatnich scenach filmu.
"żołnierze"?! O Borze...
A poważnie to chętnie bym się wybrała, tylko napiszcie, kiedy planujecie kolejne podejście.
A poważnie to chętnie bym się wybrała, tylko napiszcie, kiedy planujecie kolejne podejście.
- Na, und du wirst jetzt nicht mehr weinen?
- Nein. Nie mehr. Das Vaterland braucht wieder eiserne Menschen.
- Nein. Nie mehr. Das Vaterland braucht wieder eiserne Menschen.
- TheTerminaThor
- brak
Edelweiss pisze:"żołnierze"?! O Borze...
...na pewno we wtorek - odpowiedź na pytanie "który wtorek" - pozostaje na razie bez odpowiedzi
Zależy, jak będzie pasowało GrapHite'towi, gdyż od niego wyszła propozycja kolejnego wyjścia.
Poczekajmy na jego odpowiedź, ok?
- TheTerminaThor
- brak
Ewing pisze:TheTerminaThor pisze:Umundurowanie, uzbrojenie - wszystko zgodne - zresztą niczego innego nie podziewałem się, kiedy zobaczyłem, że odpowiadał za nie pan Andrzej Szejnach (od zawsze "respect" dla niego w tym temacie:)).
Tutaj akurat muszę cię zmartwić. Czytałem opinie na innym forum, w dodatku poparte klatkami z filmu, pokazujące, że producenci filmu się nie popisali. Dla przykładu niemieccy żołnierze w jednej ze scen stojąc na warcie przy wejściu wyglądają jak by zostali wyciągnięci z karcera, przy mundurach nie ma nawet haków mundurowych - pasy z ładownicami wiszą na nich jak na jakiś obdartusach. W części scen widać, że część broni w filmie to tandetne odlewy w dodatku zupełnie innego modelu niż ta użyta w walkach. Podobno najbardziej widoczne są niedociągnięcia w ostatnich scenach filmu.
...poproszę o linki do stronek z tymi niemieckimi - hmmmm - wojakami oraz ze wspomnianymi odlewami, gdyż jakoś tego nie zauważyłem podczas oglądania filmu.
Postaram się zrewanżować ewidentnymi bzdurami z "Szeregowca Ryan'a".
PS. Samej końcówki filmu nie oglądaliśmy, z powodu alarmu z galerii. Biorąc pod uwagę Twoją wypowiedź, nastawiam się, że Sucharski otrzyma plastikową szabelkę, rodem z pierdziszewskiego odpustu.
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
http://www.poszukiwanieskarbow.com/foru ... 9&t=108271
Nie wiem tylko, czy nie trzeba być zalogowanym, żeby to przejrzeć. Jakby co to zapożyczę od nich fotki
Nie wiem tylko, czy nie trzeba być zalogowanym, żeby to przejrzeć. Jakby co to zapożyczę od nich fotki
- TheTerminaThor
- brak
Ewing pisze:http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=49&t=108271
Nie wiem tylko, czy nie trzeba być zalogowanym, żeby to przejrzeć. Jakby co to zaporzyczę od nich fotki
...trzeba się logować.
...zapo"Ż"ycz więc - czy Ty tak dzisiaj celowo???
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Za bardzo przyzwyczaiłem się do automatycznego słownika w mozilli, a w pracy go niestety nie mam
Fotki postaram się umieścić wieczorem.
- TheTerminaThor
- brak
Ewing pisze:Za bardzo przyzwyczaiłem się do automatycznego słownika w mozilli, a w pracy go niestety nie mam![]()
OK - ja właśnie odnalazłem w starym lapku spis błędów z "Shaving Ryan's Private"
PS. "Saving private Ryan" / "Shaving Ryan's Private" - parafraza zapożyczona z Jeremiego Clarcksona - w tłumaczeniu: "Golenie części intymnych Ryana".
- TheTerminaThor
- brak
krzysztof drozdowski pisze:Albo któryś z aktorów się rozchorował
...to nie aktor
Ekipa remontująca w galerii lokal pod wynajem, prawie przewierciła się przez linię SAP - stąd wycie DSO i wywalenie zasilania w całym niemalże obiekcie.
FaHoFcy.