18-19 września Marsz śladami żołnierzy września
18-19 września Marsz śladami żołnierzy września
W tym roku maszerujemy dwa dni we wrześniu (około 60 km). Idziemy identyczną trasą jaką we wrześniu 39 roku przemieszczał się 35 Pułk Piechoty przebijając się do Bydgoszczy. Szczegóły dotyczące programu i trasy wkrótce.
Koszt na uczestnika około 15 zł.
Koszt na uczestnika około 15 zł.
zapraszam na www.buko.las.pl
Re: 18-19 września Marsz śladami żołnierzy września
Witam,
Marsz śladami żołnierzy września - szczegóły:
18 września 2010 (odcinek około 33 km)
8.00 - zbiórka i rejestracja uczestników przy pomniku poległych w Klonowie
9.00 - Msza święta w intencji żołnierzy września 1939 przy pomniku poległych w Klonowie
10.00 - wymarsz w kierunku Nowego Jasińca trasą walk 35 Pułku Piechoty (około 30 km)
18.00 - zakwaterowanie w świetlicy w Nowym Jasińcu
18.30 - kolacja (grochówka)
19.30 - zwiedzanie zamku w Nowym Jasińcu
20.00 - "Nocne spotkania z historią" - prezentacja filmów historycznych:
- Historia zamku w Nowym Jasińcu
- Tucholski wrzesień 1939 - dni klęski dni chwały
- Podziemne kopalnie węgla brunatnego w Pile
22.00 - Pokaz astronomiczny - wspólne oglądanie nieba przez teleskop
22.00 - ognisko
19 września (odcinek około 30 km)
9.00 - wymarsz w kierunku Przedmościa Bydgoskiego trasą walk 35 PP
18.00 zakończenie marszu - Bydgoszcz Niwy
W trakcie marszu będziemy zwiedzać miejsca bitew jakie stoczył 35 Pułk Piechoty oraz poznawać poszczególne wydarzenia związane z bohaterskim przemarszem wojsk polskich.
Osoby, które chciałyby wziąć udział w marszu proszone są o zapoznanie się z regulaminem marszu, wypełnienie karty uczestnika oraz dokonanie wpisowego w kwocie 25zł (wpłatę można będzie dokonać w Klonowie przed rozpoczęciem marszu). Wypełnione karty zgłoszenia prosimy zabrać ze sobą - zbierane będą przed wymarszem. Gwarantujemy transport bagażu z Klonowa do Nowego Jasińca oraz z Nowego Jasińca do Niw, posiłek (gorąca zupa) i nocleg (świetlica - 2m2 podłogi dla uczestnika - prosimy o zabranie śpiworów i karimat) w Nowym Jasińcu, biuletyn historyczny na temat kampanii wrześniowej 1939 opisujący działania 35 Pułku Piechoty dla każdego uczestnika oraz wspaniałą atmosferę i doborowe towarzystwo.
Szczegółowe informacje znajdziecie na stronie stowarzyszenia BUKO w dziale Aktualności (informacje na stronie będą dostępne od wtorku 7 września 2010): http://www.buko.las.pl/buko2/home .
Pozdrawiam
Wojtek
P.S. Fotorelacja z rajdu, który odbył się w zeszłym roku dostępna tutaj: http://www.buko.las.pl/rajd_2009.html
Marsz śladami żołnierzy września - szczegóły:
18 września 2010 (odcinek około 33 km)
8.00 - zbiórka i rejestracja uczestników przy pomniku poległych w Klonowie
9.00 - Msza święta w intencji żołnierzy września 1939 przy pomniku poległych w Klonowie
10.00 - wymarsz w kierunku Nowego Jasińca trasą walk 35 Pułku Piechoty (około 30 km)
18.00 - zakwaterowanie w świetlicy w Nowym Jasińcu
18.30 - kolacja (grochówka)
19.30 - zwiedzanie zamku w Nowym Jasińcu
20.00 - "Nocne spotkania z historią" - prezentacja filmów historycznych:
- Historia zamku w Nowym Jasińcu
- Tucholski wrzesień 1939 - dni klęski dni chwały
- Podziemne kopalnie węgla brunatnego w Pile
22.00 - Pokaz astronomiczny - wspólne oglądanie nieba przez teleskop
22.00 - ognisko
19 września (odcinek około 30 km)
9.00 - wymarsz w kierunku Przedmościa Bydgoskiego trasą walk 35 PP
18.00 zakończenie marszu - Bydgoszcz Niwy
W trakcie marszu będziemy zwiedzać miejsca bitew jakie stoczył 35 Pułk Piechoty oraz poznawać poszczególne wydarzenia związane z bohaterskim przemarszem wojsk polskich.
Osoby, które chciałyby wziąć udział w marszu proszone są o zapoznanie się z regulaminem marszu, wypełnienie karty uczestnika oraz dokonanie wpisowego w kwocie 25zł (wpłatę można będzie dokonać w Klonowie przed rozpoczęciem marszu). Wypełnione karty zgłoszenia prosimy zabrać ze sobą - zbierane będą przed wymarszem. Gwarantujemy transport bagażu z Klonowa do Nowego Jasińca oraz z Nowego Jasińca do Niw, posiłek (gorąca zupa) i nocleg (świetlica - 2m2 podłogi dla uczestnika - prosimy o zabranie śpiworów i karimat) w Nowym Jasińcu, biuletyn historyczny na temat kampanii wrześniowej 1939 opisujący działania 35 Pułku Piechoty dla każdego uczestnika oraz wspaniałą atmosferę i doborowe towarzystwo.
Szczegółowe informacje znajdziecie na stronie stowarzyszenia BUKO w dziale Aktualności (informacje na stronie będą dostępne od wtorku 7 września 2010): http://www.buko.las.pl/buko2/home .
Pozdrawiam
Wojtek
P.S. Fotorelacja z rajdu, który odbył się w zeszłym roku dostępna tutaj: http://www.buko.las.pl/rajd_2009.html
-
Robert Grochowski
- brak
Wielkie gratulacje dla Organizatorów (BUKO), Uczestników oraz Osób, które pomogły w organizacji rajdu (m.in. Romek Graul, Jarek Butkiewicz, Bartosz Michałek).
W tym roku choroba uniemożliwiła mi wzięcie udziału w marszu szlakiem walk 35 pp. W przyszłym roku będę na pewno!
W tym roku choroba uniemożliwiła mi wzięcie udziału w marszu szlakiem walk 35 pp. W przyszłym roku będę na pewno!
,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć
podziękowania należą się również Tadeuszowi Frymarkowi oraz Robertowi Grochowskiemu za wsparcie i pomoc w organizacji marszu oraz spotkania w Nowym Jasińcu.
Mięśnie jeszcze czują te 70km trasą walk 35pp. Za dwa tygodnie dostępny będzie biuletyn historyczny na temat działań bojowych 35 oraz 34, 22 i 50 pp. Nakład 500 egz (wkrótce druk). Biuletyn dofinansowany przez Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Pozdrawiamy i jeszcze raz dziękujemy uczestnikom oraz wszystkim osobom, które włączyły się w organizację tegorocznego marszu. Zdjęcia wkrótce.
Mięśnie jeszcze czują te 70km trasą walk 35pp. Za dwa tygodnie dostępny będzie biuletyn historyczny na temat działań bojowych 35 oraz 34, 22 i 50 pp. Nakład 500 egz (wkrótce druk). Biuletyn dofinansowany przez Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Pozdrawiamy i jeszcze raz dziękujemy uczestnikom oraz wszystkim osobom, które włączyły się w organizację tegorocznego marszu. Zdjęcia wkrótce.
Ja również serdecznie gratuluję i dziękuję Organizatorom za fantastyczny weekend. Było wspaniale, a kto nie był - niech żałuje i szykuje się na przyszły rok 
No i z niecierpliwością czekam na fotki, żeby zobaczyć, jak koszmarnie na nich wyszłam
No i z niecierpliwością czekam na fotki, żeby zobaczyć, jak koszmarnie na nich wyszłam
- Na, und du wirst jetzt nicht mehr weinen?
- Nein. Nie mehr. Das Vaterland braucht wieder eiserne Menschen.
Edelweiss pisze:Ja również serdecznie gratuluję i dziękuję Organizatorom za fantastyczny weekend. Było wspaniale, a kto nie był - niech żałuje i szykuje się na przyszły rok
...Ja tez jestem ciekawa jak koszmarnie
A jeśli było tak sympatycznie jak rok temu, to zazdroszczę bardzo...ale niestety wypadki losowe, może za rok dojdę do siebie i jeszcze nie będę za stara
Pozdrawiam serdecznie organizatorów i uczestników.
Witam,
fotorelacja z rajdu dostepna na stronie stowarzyszenia BUKO: http://www.buko.las.pl/galeria/marsz-ladami-onierzy-wrzenia/marsz-2010/category/48.
Pozdrawiam wszystkich maszerujących i podziękowania dla wszystkich, którzy włączyli się w realizację marszu.
Wkrótce dostępna będzie publikacja "Biuletyn historyczny - W obronie Pomorza...". Biuletyn z elementami komiksu zawierał będzie opis działań 34 i 35 Pułku Piechoty w pierwszych dnaich wrzesnia 1939.
Dam znac gdy będzie gotowy.
fotorelacja z rajdu dostepna na stronie stowarzyszenia BUKO: http://www.buko.las.pl/galeria/marsz-ladami-onierzy-wrzenia/marsz-2010/category/48.
Pozdrawiam wszystkich maszerujących i podziękowania dla wszystkich, którzy włączyli się w realizację marszu.
Wkrótce dostępna będzie publikacja "Biuletyn historyczny - W obronie Pomorza...". Biuletyn z elementami komiksu zawierał będzie opis działań 34 i 35 Pułku Piechoty w pierwszych dnaich wrzesnia 1939.
Dam znac gdy będzie gotowy.
buko pisze:Witam,
No proszę, nie jest tak źle, jak myślałam
To i ja coś od siebie dorzucę. Zapraszam do "marszowej" galerii.
http://s963.photobucket.com/albums/ae11 ... oth/Marsz/
A to na zachętę

Super fotki. Gratulacje! Podoba mi się zestawienie na zdjęciu nr 7. Faktycznie dziwne to miejsce w lesie Stronno przy pomniku upamiętniającym pomordowanych - klimat jak z Blair Witch Project - trochę przeraża.
Ogólnie to na trasie walk 35 Pułku Piechoty trochę dziwiły elementy takie jak nazwa ulicy do dnia dzisiejszego Ludowego Wojska Polskiego, czy ten dziwny zniszczony i zaniedbany pomnik żołnierza z kałachem. Trochę jakby się czas w miejscu zatrzymał i miejsca pamięci utknęły w poprzednim systemie.
Dzisiaj otrzymałem info, że jutro zszywają biuletyny i w piątek będą dostępne. Jak tylko otrzymam to rozsyłam do uczestników marszu.
Pozdrawiam
Wojtek
Ogólnie to na trasie walk 35 Pułku Piechoty trochę dziwiły elementy takie jak nazwa ulicy do dnia dzisiejszego Ludowego Wojska Polskiego, czy ten dziwny zniszczony i zaniedbany pomnik żołnierza z kałachem. Trochę jakby się czas w miejscu zatrzymał i miejsca pamięci utknęły w poprzednim systemie.
Dzisiaj otrzymałem info, że jutro zszywają biuletyny i w piątek będą dostępne. Jak tylko otrzymam to rozsyłam do uczestników marszu.
Pozdrawiam
Wojtek
Biuletyn historyczny wydany. Więcej informacji na temat opracowania znajdziecie tutaj: http://www.buko.las.pl/home/63-biuletyn ... e-pomorzaq .
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
buko pisze:Biuletyn historyczny wydany.
I to jak wydany! Póki co, przejrzałam go dość pobieżnie, ale na pierwszy rzut oka widać, że Twórcy odwalili kawał dobrej roboty. Jest wszystko, co trzeba - mapy, rysunki, zdjęcia i przede wszystkim szczegółowy opis działań wojennych. Gratuluję i dziękuję za tę jakże miłą przesyłkę, którą dziś otrzymałam. Dla samego biuletynu warto było maszerować te 2 dni
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Napiszcie lepiej w jaki sposób można nabyć to cudo i za ile (oczywiście pomijając marsz w przyszłym roku
)
Biuletyn rozszedł się jak "świeże bułeczki". Na stanie mamy zaledwie kilkadziesiąt szt. Jeśli jest ktoś zainteresowany proszę o kontakt na buko@las.pl .
Pozdro
Wojtek
Pozdro
Wojtek
Ostatni wyjazd do Wrocławia pozwolił mi odnaleźć na cmentarzu Grabiszyńskim grób płk Maliszewskiego.
http://img841.imageshack.us/img841/5550 ... owanie.jpg
http://img841.imageshack.us/img841/5550 ... owanie.jpg
-
Robert Grochowski
- brak
Dzięki za zdjęcie Slav. Chwała Bohaterom
,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć