W Parku Ludowym
Moderator: krajan
W Parku Ludowym
To chyba ostatni okrągły obiekt w Bydgoszczy.
Od momentu wybudowania ( lata ok. 60\70 ) , zawsze spełniał podobną funkcję .
Jaką ?
Od momentu wybudowania ( lata ok. 60\70 ) , zawsze spełniał podobną funkcję .
Jaką ?
- Załączniki
-
- SDC14219.JPG (146.15 KiB) Przejrzano 4590 razy
- Maciej Kulesza
- brak
Re: Gdzie to jest ?
Pierwszy raz to widzę.
W podobnym obiekcie na początku lat 70-tych kupowałem słodycze. Był to rodzaj kiosku w ośrodku wczasowym. Jednak to nie to miejsce i nie ten kiosk.
W podobnym obiekcie na początku lat 70-tych kupowałem słodycze. Był to rodzaj kiosku w ośrodku wczasowym. Jednak to nie to miejsce i nie ten kiosk.
To chyba w parku Witosa, ale co tam było to nie wiem.
to Park Witosa, po prawej widać grafiti
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Dom Rzemiosła - ul . Piotrowskiego .
Obiekt ten od lat pełni funkcję kulturalno - rozrywkową a nawet gastronomiczną .
Zdjęcia wyk. od str. parku.
Obiekt ten od lat pełni funkcję kulturalno - rozrywkową a nawet gastronomiczną .
Zdjęcia wyk. od str. parku.
- Załączniki
-
- SDC14222.JPG (166.43 KiB) Przejrzano 4449 razy
-
- SDC14221.JPG (125.85 KiB) Przejrzano 4449 razy
Koledzy piszą park Witosa, a ja na to przecież to Park Sztywnych
Nawet taka kapela punkowa swego czasu w Bydgoszczy. Pełna nazwa tej formacji to Park Sztywnych, czyli czterech szurniętych i Fred. Nazwa była jednak bardziej śmieszna niż osiągnięcia tej kapeli.
seth pisze:Koledzy piszą park Witosa, a ja na to przecież to Park SztywnychNawet taka kapela punkowa swego czasu w Bydgoszczy. Pełna nazwa tej formacji to Park Sztywnych, czyli czterech szurniętych i Fred. Nazwa była jednak bardziej śmieszna niż osiągnięcia tej kapeli.
no dla mnie park sztywnych i nie izba rzemiosła a automobil klub bydgoski z knajpką, dom rzemiosła jest od strony Piotrowskiego a nie od parku tu pracowała moja mama jako rasowa kucharka i tu zdawała na prawko, ja też tu się jeździć uczyłam
Nasze wspomnienia są różne, ale plac ten sam. Cmentarz ewangelicki, którego cień pozostał w pamięci Bydgoszczan. Idąc tym parkiem widzimy aleje drzew usytuowane jak dawniej wzdłuż nieistniejących rzędów grobów. Widzimy muszlę koncertową, umiejscowioną w centrum nieistniejącej nekropolii. Ta świadomość pozwala zrozumieć, równie destrukcyjne działania Litwinów, Białorusinów czy Ukraińców wobec naszych świętych miejsc, na dawnych Kresach II RP. Nie zgadzam się z działaniami tego typu, jednak wiem dlaczego tak się dzieje.
- paschendaele
- brak
Z tego co słyszałam wynika, że jeśli się pobawić łopatą przy krzakach (nie wiem czy wszystkich) to można jeszcze znaleźć pod pewną warstwą ziemi (ok 10/20cm) pozostałości nagrobków
nigdy nie sprawdzałam także nie wiem czy to prawda
nigdy nie sprawdzałam także nie wiem czy to prawda
W latach 70 , przy okazji jakiś robót ziemnych w tym parku ,trafiano jeszcze na ludzkie szczątki.
Wena pisze, że w przedstawionym na zdjęciach budynku mieścił się Automobilklub .
To prawda. Pamiętam jak z bramy podwórza Domu Rzemiosła przy ul. Piotrowskiego 11 wyjeżdżały samochody nauki jazdy.
Wydaje mi się jednak , że pomieszczenia te były tylko wynajmowane na czas trwania kursów.
Na planie miasta z 1975 r. Automobilklub posiadał już adres na 3 Maja 20a .
Wena pisze, że w przedstawionym na zdjęciach budynku mieścił się Automobilklub .
To prawda. Pamiętam jak z bramy podwórza Domu Rzemiosła przy ul. Piotrowskiego 11 wyjeżdżały samochody nauki jazdy.
Wydaje mi się jednak , że pomieszczenia te były tylko wynajmowane na czas trwania kursów.
AERO pisze:W latach 70 , przy okazji jakiś robót ziemnych w tym parku ,trafiano jeszcze na ludzkie szczątki.
będę się upierać park Ludowy im. Witosa, za moich czasów była salka konferencyjna a na potrzeby wesel gzie jak pisałam powyżej mam kucharzyła a byłam na zmywaku jako smarkata wynajmowano lokal do zabawy