Artura Grottgera 4
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Re: Artura Grottgera 4
Wszystko fajnie, tylko przed wyburzeniem budynku najpierw należało by je zdemontować i zabezpieczyć.
Tu nikt o to nie zadbał, a wybieranie czegokolwiek z tego gruzu mija się teraz z celem ...
Tu nikt o to nie zadbał, a wybieranie czegokolwiek z tego gruzu mija się teraz z celem ...
Gdyby konserwator chciał cokolwiek zachować z tego budynku, to dawno by to zrobił. Zrobił się szum wokół wyburzenia tego budynku, dlatego pewnie wymyślili bajkę o zachowaniu chociaż ozdobnych elementów. Inwestorowi jakikolwiek szum wokół jego inwestycji nie jest na rękę, więc próbują załagodzić sytuację.
Ewing: tak jak piszesz. Co za problem wyciąć fragmenty nawet piłą spalinową, a nie łychą koparki, ktora to rozerwała 
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
W dniu 18.07.2013 Stowarzyszenie wystąpiło do Miejskiego Konserwatora Zabytków o dostęp do informacji publicznej.
Pozwolę sobie zacytować treść zapytania:
W tym tygodniu otrzymaliśmy odpowiedź widoczną na poniższym zdjęciu.
Oczywiście nie zamierzamy tak zostawić tej sprawy i będziemy nadal drążyć temat.
Jednocześnie zachęcamy wszystkie osoby zainteresowane losem bydgoskich zabytków, o wysyłanie bezpośrednich zapytań do Miejskiego Konserwatora Zabytków (w trybie dostępu do informacji publicznej - za wzór posłużyć może nasze pismo).
Pod poniższym linkiem znaleźć można aktualny rejestr zabytków:
http://www.torun.wkz.gov.pl/zalaczniki/ ... miasto.pdf
Pozwolę sobie zacytować treść zapytania:
Miejski Konserwator Zabytków
w Bydgoszczy
Sławomir Marcysiak
ul. Jezuicka 2
85-102 Bydgoszcz
Na podstawie art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz.U. nr 112, poz. 1198) wnosimy o przekazanie:
- Decyzji o wykreśleniu z rejestru zabytków budynku znajdującego się przy ul. Artura Grottgera 4
- Dokumentu, z którego wynika jednoznacznie, że ww. obiekt utracił całkowicie wartości historyczne, bądź dokumentu zawierającego nowe ustalenia naukowe, nie potwierdzające wartości zabytkowych obiektu – które to dokumenty stanowiły podstawę rzeczonego wykreślenia (art. 13 ust. 1 u.o.z.).
- Wszystkich innych dokumentów znajdujących się w teczce ww. obiektu
Ponieważ są to informacje proste, nie wymagające przetwarzania, wnoszę o ich udostępnienie niezwłocznie – na podstawie art. 13 ust. 1 zd. 1 u.d.i.p.: „Udostępnianie informacji publicznej na wniosek następuje bez zbędnej zwłoki”
Dokumenty proszę przesłać w formie, która będzie najbardziej wygodna dla urzędu:
- w formie kserokopii na adres Stowarzyszenia:
- w formie skanów na adres mailowy Stowarzyszenia: stowarzyszenie@bsmz.org
Z poważaniem
Marcin Nalewka
Wiceprezes Stowarzyszenia
W tym tygodniu otrzymaliśmy odpowiedź widoczną na poniższym zdjęciu.
Oczywiście nie zamierzamy tak zostawić tej sprawy i będziemy nadal drążyć temat.
Jednocześnie zachęcamy wszystkie osoby zainteresowane losem bydgoskich zabytków, o wysyłanie bezpośrednich zapytań do Miejskiego Konserwatora Zabytków (w trybie dostępu do informacji publicznej - za wzór posłużyć może nasze pismo).
Pod poniższym linkiem znaleźć można aktualny rejestr zabytków:
http://www.torun.wkz.gov.pl/zalaczniki/ ... miasto.pdf
- Załączniki
-
- DSC01548 (Custom).JPG (80.98 KiB) Przejrzano 9665 razy
Przejrzałem rejestr zabytków z podanego linku, i nie widzę tam Grottgera.
Ma ktoś wiedzę, czy kiedykolwiek budynek był wpisany do rejestru (czy może ja mam starcza ślepotę)?
Ma ktoś wiedzę, czy kiedykolwiek budynek był wpisany do rejestru (czy może ja mam starcza ślepotę)?
Z harcerskim pozdrowieniem
SALAMON
SALAMON
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Wychodzi na to, że nie był. Był jedynie wpisany do ewidencji zabytków, a to nie to samo.
Ciekawe, że w planie zagospodarowania przestrzennego objęty był ochroną - czyli ktoś wymyślił jakąś wymówkę żeby to obejść ...
Ciekawe, że w planie zagospodarowania przestrzennego objęty był ochroną - czyli ktoś wymyślił jakąś wymówkę żeby to obejść ...
No niestety
Nie ma obiektu w rejestrze = nikt nim sobie głowy nie zawraca.
Możemy się zżymać, psioczyć - i tak nic to nie da. Budynku nie ma i niczyje głowy z tego powodu nie polecą, gdyż wymogi prawne zostały zachowane.
Może, gdyby wcześniej zrobił się szum na całą Bydgoszcz, udałoby się wstrzymać wyburzanie...
Ech... szkoda
Nie ma obiektu w rejestrze = nikt nim sobie głowy nie zawraca.
Możemy się zżymać, psioczyć - i tak nic to nie da. Budynku nie ma i niczyje głowy z tego powodu nie polecą, gdyż wymogi prawne zostały zachowane.
Może, gdyby wcześniej zrobił się szum na całą Bydgoszcz, udałoby się wstrzymać wyburzanie...
Ech... szkoda
Z harcerskim pozdrowieniem
SALAMON
SALAMON
- paschendaele
- brak
kto idzie się przejść do konserwatora zabytków?
bo o ile mi wiadomo nigdzie nie ma informacji, że nie wolno zobaczyć na własne oczy dokumentacji dotyczącej jakiegokolwiek budynku
a sam kierownik wyburzania na Grottgera mówił, że jeśli chcemy uzyskać więcej informacji i zdjęcia to znajdują się one u konserwatora..
a przejść się sprawdzić czy jednak można uzyskać jakiekolwiek informacje
bo o ile mi wiadomo nigdzie nie ma informacji, że nie wolno zobaczyć na własne oczy dokumentacji dotyczącej jakiegokolwiek budynku
a sam kierownik wyburzania na Grottgera mówił, że jeśli chcemy uzyskać więcej informacji i zdjęcia to znajdują się one u konserwatora..
a przejść się sprawdzić czy jednak można uzyskać jakiekolwiek informacje
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
W dniu dzisiejszym wysłane zostały trzy kolejne zapytania. Dwa do UM (do Konserwatora i do Referatu Architektury) oraz jedno do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w Bydgoszczy. Jak tylko dostaniemy Odpowiedź umieszczę je na forum.
- paschendaele
- brak
niecierpliwie czekamy 
- paschendaele
- brak
Bardzo bym prosiła, że jeśli ktoś ma zdjęcia z wnętrza tego budynku - czy to przed wyburzaniem czy to podczas wyburzania
bym prosiła o udostępnienie w formie paczki zip/rar. najlepiej jeśli by dało radę to do godziny 21 (9.08) - wiem, że trochę późno o to proszę
Popytam się co do słuszności tezy o "złym stanie technicznym".
Wiem, że już wszystko jest uprzątnięte.
W ogóle był ktoś może na miejscu po sprzątnięciu gruzu?
Bo interesuje mnie to czy te granitowe płyty w ogóle zostały zabezpieczone.
Ostatnim razem dużo się o nich mówiło.
Poza tym.
Jeśli mogę to proszę aby Maciej pozdrowił Panią Krystynę od Tych, którzy byli przeciwni wyburzeniu tego budynku.
bym prosiła o udostępnienie w formie paczki zip/rar. najlepiej jeśli by dało radę to do godziny 21 (9.08) - wiem, że trochę późno o to proszę
Popytam się co do słuszności tezy o "złym stanie technicznym".
Wiem, że już wszystko jest uprzątnięte.
Poza tym.
Jeśli mogę to proszę aby Maciej pozdrowił Panią Krystynę od Tych, którzy byli przeciwni wyburzeniu tego budynku.
- Maciej Kulesza
- brak
Witam.
Wcześniej pojawiały się informacje, że wspomniany budynek nie był budynkiem śluzowego. Według relacji wnuczek, Bożeny Kulińskiej i Krystyny Kolas których dziadek był śluzowym, budynek ponad wszelką wątpliwość był budynkiem śluzowego. Po II wojnie światowej mieszkały tam cztery pokolenia - również wspomniane wnuczki.
Zapraszam do zapoznania się z bardzo interesująca historią czterech pokoleń mieszkających w domu przy Grottgera pod nr 4.
Bardzo ciekawe zdjęcie pochodzące z domowego archiwum.
Pracownicy stoczni w latach 50. XX wieku. Trzeci od prawej w pierwszym rzędzie dziadek Stanisław Jabłoński.
Zdjęcie wykonano na tle charakterystycznego muru.

Ten mur to nieistniejący budynek Garbarni Buchholza. W tym miejscu stoi budynek WSG

Wcześniej pojawiały się informacje, że wspomniany budynek nie był budynkiem śluzowego. Według relacji wnuczek, Bożeny Kulińskiej i Krystyny Kolas których dziadek był śluzowym, budynek ponad wszelką wątpliwość był budynkiem śluzowego. Po II wojnie światowej mieszkały tam cztery pokolenia - również wspomniane wnuczki.
Zapraszam do zapoznania się z bardzo interesująca historią czterech pokoleń mieszkających w domu przy Grottgera pod nr 4.
- W tym domu mieszkaliśmy od czterech pokoleń - mówi Krystyna Kolas, wnuczka śluzowego, która nie może pogodzić się z rozbiórką budynku przy ul. Grottgera 4. - Zostały nam na pamiątkę cztery cegły - dodaje ze smutkiem
Zabytkowy budynek legł w gruzach, bo firma Nordic Development buduje obok najwyższy w mieście apartamentowiec Nordic Haven.
Cały tekst: http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... z2bSWwRH8e
Bardzo ciekawe zdjęcie pochodzące z domowego archiwum.
Pracownicy stoczni w latach 50. XX wieku. Trzeci od prawej w pierwszym rzędzie dziadek Stanisław Jabłoński.
Zdjęcie wykonano na tle charakterystycznego muru.

Ten mur to nieistniejący budynek Garbarni Buchholza. W tym miejscu stoi budynek WSG

paschendaele pisze:...
...
Byłem tam parę dni temu, ale nie rozumiem o jakie granitowe płyty pytasz.
Pewnie chodzi jej o chodnik.
- Załączniki
-
- Dom4.jpg (128.31 KiB) Przejrzano 9430 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Na pustej już działce pojawia się cięższy sprzęt.
- Załączniki
-
- Na pierwszym planie, pierwszy dźwig.
- oli 2.JPG (67.27 KiB) Przejrzano 9396 razy
Jeszcze jeden widok na stocznię.
A może apartamentowiec nazwać "Stocznia":
- gdzie mieszkasz ?
- w stoczni
A może apartamentowiec nazwać "Stocznia":
- gdzie mieszkasz ?
- w stoczni
- Załączniki
-
- Stocznia.jpg (34.6 KiB) Przejrzano 9383 razy
Ale smoła z komina 
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- paschendaele
- brak
trochę późno, ale dopiero wróciłam..
tak, chodziło mi o chodnik
tak, chodziło mi o chodnik