Stary Rynek
Stary Rynek
Zdjęcie wykonane na tle figury z chłopcami chwytającymi gęś. Proszę zauważyć, że wtedy (1987 rok) płynęła woda!!! A dlaczego nie teraz?? No, jeżeli ostatni hydraulik wyjechał do Francji...
- Załączniki
-
- 2013-03-09_18.JPG (76.43 KiB) Przejrzano 14291 razy
Re: Stary Rynek
Mogli by odnowić tę fontannę, to też cenny zabytek 
Stanislaw pisze:Zdjęcie wykonane na tle figury z chłopcami chwytającymi gęś.
Te figury to dziewczynka i chłopiec.
- BYDZIAK 1958
- brak
655-te urodziny miasta.
Bydziak też tam był.
Bydziak też tam był.
- Załączniki
-
- 655.JPG (103.92 KiB) Przejrzano 14215 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
No to po tym krótkim wstępie, zacznijmy wspólnie portretować.
Latem, w 2010 roku, zostały czasowo rozebrane spore części powierzchni SR. Odsłonięte zostały fundamenty wielu dawnych obiektów, w tym starego ratusza. Dawny rynek był na nieco niższym poziomie w stosunku do obecnego. Odkrywka pozwoliła na uzupełnienia i korektę danych, dotyczących lokalizacji odsłoniętych pozostałości. A dla takich zwykłych 'ciekawskich' jak ja, była źródłem emocji i domniemań i ciekawym powrotem do przeszłości.
To jedno z moich zdjęć.
Latem, w 2010 roku, zostały czasowo rozebrane spore części powierzchni SR. Odsłonięte zostały fundamenty wielu dawnych obiektów, w tym starego ratusza. Dawny rynek był na nieco niższym poziomie w stosunku do obecnego. Odkrywka pozwoliła na uzupełnienia i korektę danych, dotyczących lokalizacji odsłoniętych pozostałości. A dla takich zwykłych 'ciekawskich' jak ja, była źródłem emocji i domniemań i ciekawym powrotem do przeszłości.
To jedno z moich zdjęć.
- Załączniki
-
- SR17.JPG (114.32 KiB) Przejrzano 13956 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Poniżej jeden z najbardziej znanych starych widoków na SR. Na pierwszym planie nieistniejący ratusz. Są chyba jeszcze podobne, może starsze oblicza rynku. Ja znalazłem kiedyś takie:
- Załączniki
-
- dawny ratusz.JPG (73.32 KiB) Przejrzano 13955 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^
W tamtym wątku napisałem pierwotnie o tym miejscu że "na 99%". Ten jeden procent, to pamięć po innej błędnej identyfikacji. Kiedyś trafiłem na wręcz bliźniacze podobieństwo, pewnego innego miejsca.
No a wracając do portretowania, trzeba przypomnieć wygląd SR bez starego ratusza, ale jeszcze z kościołem Jezuitów.
(Fotka krążąca po sieci.)
W tamtym wątku napisałem pierwotnie o tym miejscu że "na 99%". Ten jeden procent, to pamięć po innej błędnej identyfikacji. Kiedyś trafiłem na wręcz bliźniacze podobieństwo, pewnego innego miejsca.
No a wracając do portretowania, trzeba przypomnieć wygląd SR bez starego ratusza, ale jeszcze z kościołem Jezuitów.
(Fotka krążąca po sieci.)
- Załączniki
-
- kojez.JPG (65.53 KiB) Przejrzano 13917 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Na zdjęciu wyżej, widać pomnik Fryderyka II.
W portrecie rynku wypada nieco o tym wspomnieć. Pomnik odsłonięto w 1862, a rok wcześniej, wmurowany był kamień węgielny. Najbardziej, a może tylko (?), cieszył niemieckich mieszkańców miasta, którzy w tym czasie również tu rządzili. Pomnik w swym miejscu dotrwał do 1919. Zdemontowany i wywieziony do Piły 'Fryc', trwał w tym mieście przez okres międzywojenny. W czasie okupacji, wrócił do Bydgoszczy i znów stanął na rynku, w nieco innym miejscu. Tym razem był odbierany bardziej wrogo, jako symbol okupanta. Kilka dni temu, na Majdanie, tamtejsza ludność wyładowała swą złość na pomniku Lenina. Tak samo było tu, wcześniej, w 1945. Za krzywdy wojenne, słusznie czy nie, oberwał Fryderyk.
W portrecie rynku wypada nieco o tym wspomnieć. Pomnik odsłonięto w 1862, a rok wcześniej, wmurowany był kamień węgielny. Najbardziej, a może tylko (?), cieszył niemieckich mieszkańców miasta, którzy w tym czasie również tu rządzili. Pomnik w swym miejscu dotrwał do 1919. Zdemontowany i wywieziony do Piły 'Fryc', trwał w tym mieście przez okres międzywojenny. W czasie okupacji, wrócił do Bydgoszczy i znów stanął na rynku, w nieco innym miejscu. Tym razem był odbierany bardziej wrogo, jako symbol okupanta. Kilka dni temu, na Majdanie, tamtejsza ludność wyładowała swą złość na pomniku Lenina. Tak samo było tu, wcześniej, w 1945. Za krzywdy wojenne, słusznie czy nie, oberwał Fryderyk.
- Załączniki
-
- Wmurowanie kamienia węgielnego pod pomnik Fryderyka II
- F 1.JPG (54.93 KiB) Przejrzano 13884 razy
-
- Fryderyk 'przygląda się' mieszkańcom miasta.
- F 2.JPG (54.82 KiB) Przejrzano 13884 razy
-
- Śmiertelny upadek.
- F 3.JPG (33.86 KiB) Przejrzano 13884 razy
BYDZIAK 1958 pisze:Poniżej jeden z najbardziej znanych starych widoków na SR. Na pierwszym planie nieistniejący ratusz. Są chyba jeszcze podobne, może starsze oblicza rynku. Ja znalazłem kiedyś takie:
Co ciekawe, taki widok nigdy nie istniał. Stary Ratusz - a w zasadzie jego ruiny - zaczęto rozbierać w 1830 roku (po zdewastowaniu podczas potopu, późniejszym pożarze i ogólnym zaniedbaniu - a na rycinie wygląda całkiem przyzwoicie).
Z kolei elewacja kościoła Loyoli w znanym nam kształcie istniała dopiero od 1882 roku, kiedy to zmieniono jej formę na neoklasycystyczną przy okazji odbudowy wież po wichurze z 1848 roku. W dodatku wieże na rycinie są jeszcze barokowe, więc sprzed wichury - te nowe były gotycyzujące.
Wcześniejszy wygląd kościoła:

Więc nie sugerujmy się tą ryciną
BYDZIAK 1958 pisze:Na zdjęciu wyżej, widać pomnik Fryderyka II.
. Tak samo było tu, wcześniej, w 1945. Za krzywdy wojenne, słusznie czy nie, oberwał Fryderyk.
Na tym zdjęciu zwracają uwagę ograbione w tle sklepy. Ciekawe kto był pierwszy, Ruscy czy nasi.
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Pamiętam, jak starsi opowiadali o jakiejś bodaj piwnicy z beczkami wina. I radzieckich żołnierzach którzy tam 'balowali'...
Ale nie pamiętam daty, kiedy zniknęły domy ze wschodnio-północnej części rynku. Chodzi mi o te, po prawej stronie zdjęcia (z f.b.).
Kamienicę J.Święcickiego rozebrano w 1940, po poważnych uszkodzeniach, których doznała w czasie (nieskutecznego) wysadzania mostu. Na drugiej fotografii, widoku z ul Jana Kazimierza, owa kamienica, jest widoczna w oddali. Ale tylko dlatego, że niema tam już tych budynków na rynku i po wschodniej stronie Mostowej. Z tego co wiem, to one nie ucierpiały z powodu działań wrześniowych. Widok na fotografii wskazuje, że okupant, z rozmachem zaczął wtedy zmieniać nam ten obszar miasta.
Ale nie pamiętam daty, kiedy zniknęły domy ze wschodnio-północnej części rynku. Chodzi mi o te, po prawej stronie zdjęcia (z f.b.).
Kamienicę J.Święcickiego rozebrano w 1940, po poważnych uszkodzeniach, których doznała w czasie (nieskutecznego) wysadzania mostu. Na drugiej fotografii, widoku z ul Jana Kazimierza, owa kamienica, jest widoczna w oddali. Ale tylko dlatego, że niema tam już tych budynków na rynku i po wschodniej stronie Mostowej. Z tego co wiem, to one nie ucierpiały z powodu działań wrześniowych. Widok na fotografii wskazuje, że okupant, z rozmachem zaczął wtedy zmieniać nam ten obszar miasta.
- Załączniki
-
- fb SR domy.JPG (49.45 KiB) Przejrzano 13720 razy
-
- JK.JPG (58.63 KiB) Przejrzano 13720 razy
- Maciej Kulesza
- brak
Tak Stary Rynek wyglądał w sierpniu 2009 roku

Tak Stary Rynek wyglądał w sierpniu 2011 roku

Tak Stary Rynek wyglądał w sierpniu 2011 roku

- BYDZIAK 1958
- brak
Obecna pierzeja wschodnia (jej północna połowa) powstała po wojnie. Najbardziej rozpoznawalnym budynkiem stojącym tam do końca wojny był słynny dom towarowy braci Mateckich. Swą działalność handlową prowadzili w nim w okresie międzywojennym. Wcześniej budynek miał niemieckiego właściciela. W okupację, ponownie zagościli tam Niemcy. Spłonął w czasie wyzwalania, na początku 1945 roku. Ponoć wraz z sąsiednim budynkiem, nie nadawał się do odbudowy.
- Załączniki
-
- Zdjęcie pierzei z budynkami stojącymi tam, przed zbudowaniem domu towarowego.
- P1.JPG (70.12 KiB) Przejrzano 13637 razy
-
- Pierzeja z domem towarowym.
- P2.JPG (59.68 KiB) Przejrzano 13637 razy
Zauważyłem dziwną rzecz. Prawie na wszystkich zdjęciach z dalekiej przeszłości wiekszość ludzi patrzy w oko aparatu fotograficznego. Przypuszczam, że takei było polecenie lub prośba fotografa. Tylko, dlaczego. jak by nie patrzec, wyglada to nienaturalnie...
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Myślę, że było to związane głównie z techniką wykonywania zdjęć. Żeby coś wyszło fotografowani ludzie musieli stać bez ruchu, a więc najprościej było skupić ich uwagę na aparacie.
Drugą kwestią jest to, że aparat w tamtym czasie nie był tak rozpowszechniony jak dziś, a więc wzbudzał ciekawość.
Drugą kwestią jest to, że aparat w tamtym czasie nie był tak rozpowszechniony jak dziś, a więc wzbudzał ciekawość.
Ostatnie (prawdopodobnie) zdjęcie "Kaskady".
- Załączniki
-
- IMG_6460.JPG (188.06 KiB) Przejrzano 12966 razy
Widoki Starego Rynku z lotu ptaka.
- Załączniki
-
- magazyn.jpg (183.53 KiB) Przejrzano 12697 razy
-
- staryrynek1.jpg (162.31 KiB) Przejrzano 12697 razy
Zdjęcia Starego Rynku prawdopodobnie początek lat 70, może nawet 1969. Niestety, nie zapisałem, nie pamiętam
.
Nie było pomnika, Kaskada chyba zaczyna się budować (ogrodzenie na ostatnim zdjęciu). Na budynku na rogu Mostowej "grzybek" - to chyba był neon.
Nie było pomnika, Kaskada chyba zaczyna się budować (ogrodzenie na ostatnim zdjęciu). Na budynku na rogu Mostowej "grzybek" - to chyba był neon.
- Załączniki
-
- r_7.jpg (91.64 KiB) Przejrzano 12667 razy
-
- r_8.jpg (83.06 KiB) Przejrzano 12667 razy
-
- r_10.jpg (77.05 KiB) Przejrzano 12667 razy
-
- r_11.jpg (64.12 KiB) Przejrzano 12667 razy