Kino Muza
Moderator: krajan
Re: Kultowe miejsce z ubiegłego wieku
Szpital lub przychodnia sądząc po pół białych oknach 
Właśnie wróciłem z szpitala...cóż nie jest to kultowe miejsce 
To tutaj miała próby bydgoska kapela punkowa Abaddon.Zresztą cyklicznie odbywały się w tym budynku koncerty.Wcześniej jednak budynek pełnił inną, również rozrywkową rolę.
No to ja troszkę podpowiem - celuloid, nie mylić z cellulitem 
Dzięki Jarek,że to odkurzyłeś.Podpowiem,że po zakończeniu celuidowej działalności to tutaj w latach 80 była scena Punk Rocka. Moja kapela też miała tu próby.Stałym bywalcem tego lokalu był Lech Lutogniewski.
Re: Kultowe miejsce z ubiegłego wieku...podpowiedź z zagadką
Dodaję zagadkę a zarazem podpowiedź.Jaką funkcję pełnił ten budynek ? Co stoi teraz w tym miejscu?...a w tle podpowiedź do wątku '' Kultowe miejsce z ubiegłego wieku ''
- Załączniki
-
- slp.jpg (58.9 KiB) Przejrzano 5407 razy
Pamiętam jak trzymano w tym budynku z cegły narzędzia do budowy ...
Budowa trwała dość długo ale budyneczek dość szybko rozebrali.
Budowa trwała dość długo ale budyneczek dość szybko rozebrali.
Dla ułatwienia dodam że panowie na zdjęciach nie wiercą studni głębinowych.
Podpowiem jeszcze iż w tej okolicy wywiercono 250 otworów.
Podpowiem jeszcze iż w tej okolicy wywiercono 250 otworów.
- Załączniki
-
- Stu.jpg (130.68 KiB) Przejrzano 5372 razy
Jest to dawna leśniczówka przy Szpitalnej obecnie na jej miejscu zbudowano kościół 
Ze względu na podmokły teren kościół posadowiono na 250 drewnianych palach, które nie były wbijane w ziemie, tylko wkładane w specjalnie wywiercone otwory i zalewane betonem.
w stodole leśniczówki miałem lekcje religii.Brawo Tomek!! ...ale główna część zagadki.Jaką rolę pełnił budynek przed ,którym stoją Panowie ?? Widać go na zdjęciu.
To może gajówka, podobno była gdzieś w tej okolicy.
Malutkie zamieszanko. Tomek odpowiedziałeś prawidłowo.Na miejscu leśniczówki stoi kościół. Chodzi mi o czterech Panów na pierwszym zdjęciu.Budynek przed ,którym stoją widoczny jest w tle na zdjęciu drugim.
Niestety nie żyłem w tamtych czasach więc mogę się mylić
kino "Muza" na Solnej
kino "Muza" na Solnej
Gratuluję
Kino Muza !! Wcześniej nazywało się '' Przyjaźń''.Ostatni seans (Godzilla kontra Mechagodzilla)12 grudnia 1981 r.Następnego dnia już nie było ''poranku'' czyli seansu dla dzieci.Cały okres stanu wojennego kino było zamknięte i po jego zakończeniu zostało zlikwidowane.Pan Deluch (drugi od prawej) kierownik kina a zarazem społecznik, prowadził świetlicę w pomieszczeniach obok sali kinowej. Dzięki niemu wybudowano dwa korty tenisowe ,usypano górkę.Można było wypożyczyć łyżwy ,sanki .Było koło krótkofalarskie,brydżowe. Istniał nawet teatr. Zimą organizowane były kuligi,biegi narciarskie a asfaltowe korty zamieniały się w oświetlone lodowiska.Byliśmy bardzo dumni z tego kina-świetlicy.Każdy z nas z ochotą pracował tu społecznie.Kino jak i świetlica wyposażone było w piece kaflowe podczas seansów podkładano węgiel.Miało klimat.w 1985 powstał "Klub na Solnej".Co tydzień odbywały się dyskoteki przy skocznych numerach Modern Talking.To w tym klubie miał próby bydgoski zespół Abaddon i tutaj odbywały się koncerty punk rocka znane nie tylko w Bydgoszczy.No cóż...było minęło
P.S
Tomek, gajówka Małe Bartodzieje stoi do dziś Vis-à-vis Kościoła, ale nie pełni już swojej funkcji
Kino Muza !! Wcześniej nazywało się '' Przyjaźń''.Ostatni seans (Godzilla kontra Mechagodzilla)12 grudnia 1981 r.Następnego dnia już nie było ''poranku'' czyli seansu dla dzieci.Cały okres stanu wojennego kino było zamknięte i po jego zakończeniu zostało zlikwidowane.Pan Deluch (drugi od prawej) kierownik kina a zarazem społecznik, prowadził świetlicę w pomieszczeniach obok sali kinowej. Dzięki niemu wybudowano dwa korty tenisowe ,usypano górkę.Można było wypożyczyć łyżwy ,sanki .Było koło krótkofalarskie,brydżowe. Istniał nawet teatr. Zimą organizowane były kuligi,biegi narciarskie a asfaltowe korty zamieniały się w oświetlone lodowiska.Byliśmy bardzo dumni z tego kina-świetlicy.Każdy z nas z ochotą pracował tu społecznie.Kino jak i świetlica wyposażone było w piece kaflowe podczas seansów podkładano węgiel.Miało klimat.w 1985 powstał "Klub na Solnej".Co tydzień odbywały się dyskoteki przy skocznych numerach Modern Talking.To w tym klubie miał próby bydgoski zespół Abaddon i tutaj odbywały się koncerty punk rocka znane nie tylko w Bydgoszczy.No cóż...było minęłoP.S
Tomek, gajówka Małe Bartodzieje stoi do dziś Vis-à-vis Kościoła, ale nie pełni już swojej funkcji
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Nie znam tamtych rejonów. Z ciekawością czyta się to co piszecie. Grab 1, dzięki za pokazanie tej lokalnej historii o miejscu i ludziach.