Witam Mój pierwszy post , ale chyba nie ostatni Dodam kilka fotek pomp i zaproszę wszystkich zainteresowanych no mojego bloga z takimi o to ciekawymi pompami http://pompy-studnie.blogspot.com/ Pozdrawiam
ładne perełki w rewelacyjnym stanie żal się robi że takich ludzi jest tak mało i z drugiej strony duża część takich osób się nie ujawnia w związku z naszym prawem
Bunkerites of Poland
Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą
W bydgoskiej książce adresowej z 1887 roku znalazłem reklamę jakiejś wytwórni, czy warsztatu zajmującego się pompami. Ciekawa konstrukcja tej pompy po prawej stronie. Chyba coś takiego, by napompować na zapas i potem sobie popijać bez machania. W latach 70-tych pewnie do tego zrobiono by jeszcze gniazdo na nabój CO2. Może ktoś zna ten adres i wie jak długo tam coś takiego istniało?
^^^ Ustaliłem tylko ulicę. To obecna Matejki. Być może to był sklep lub hurtownia. Choć mała odlewnia żeliwa w tym miejscu i w tamtym czasie, też by tam gdzieś się pomieściła. Podobne ogłoszenie, z 1902r., niestety też po niemiecku, zaprasza na obecną ul. Łokietka.
BYDZIAK 1958 pisze:^^^ Ustaliłem tylko ulicę. To obecna Matejki. Być może to był sklep lub hurtownia. Choć mała odlewnia żeliwa w tym miejscu i w tamtym czasie, też by tam gdzieś się pomieściła. Podobne ogłoszenie, z 1902r., niestety też po niemiecku, zaprasza na obecną ul. Łokietka.
Raczej zakład studniarski. Wiercenie i budowa studni i wszystko co z tym związane.
Pompa przy ul. Sochaczewskiej 9 stoi tam odkąd pamiętam, w budynku był schron Przeciw Lotniczy
Załączniki
pompa, sochaczewska 9
20131101-DSC_9439.jpg (191.67 KiB) Przejrzano 7236 razy
pompa, sochaczewska 9
20131101-DSC_9440.jpg (163.93 KiB) Przejrzano 7236 razy
Bunkerites of Poland
Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą
Na zakończenie mojego udziału w tym wątku , kilka pierwszych zdjęć pompy z ul. Poznańskiej, które ...przepadły.
P.S. Kiedyś w tym wątku , nie wskazałem lokalizacji niektórych pomp, czym oburzyłem niektórych for(um)owiczów . Dzisiaj zostały opisy lokalizacji a nie ma zdjęć , ale nikt z tego powodu jakoś się nie oburza !