Wyzwolenie Bydgoszczy 1945/2014
Wyzwolenie Bydgoszczy 1945/2014
W dniu 26 stycznia o godz. 12.00 na terenie Muzeum Wodociągów /Wieża Ciśnień na Szwederowie/ odbędzie się rekonstrukcja walk z 1945 roku o wyzwolenie Bydgoszczy. Organizator: Muzeum Wojsk Lądowych w Bydgoszczy.
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Re: Wyzwolenie Bydgoszczy 1945/2014
Ale miejsce sobie wybrali
Przecież tam nie ma nawet gdzie samochodu zostawić, nie mówiąc już o oglądaniu całej inscenizacji?
Sprzętu tam chyba też nie ma jak użyć, bo nie wyobrażam sobie żeby jakieś pojazdy jeździły po parku?
Przecież tam nie ma nawet gdzie samochodu zostawić, nie mówiąc już o oglądaniu całej inscenizacji?
Sprzętu tam chyba też nie ma jak użyć, bo nie wyobrażam sobie żeby jakieś pojazdy jeździły po parku?
Armia wyzwoleńcza nadejdzie ulicą Filarecką i będzie nacierać na wieżę 
Teren wybrał organizator - czyli MWL. Z drugiej strony w Bydgoszczy ciężko jest zorganizować inscenizację na terenie miasta. Może warto pomyśleć w przyszłości o terenach DAG-u?
Po D.A.G. została pustynia.
Ale teren chyba i tak lepszy niż np. Stary Rynek gdzie widać jest nowoczesne auta w tle
. Podoba mi się przykład Łabiszyna, gdzie mniejsze scenki podczas "Łabiszyńskich Spotkań z Historią" są realizowane w miasteczku, a duża inscenizacja na pobliskiej żwirowni. Kto był i widział chyba przyzna mi rację.
- zecer
- brak
- Kontakt:
To prawda, ale Łabiszyn to coś czego w skali dużego miasta nie da się zrobić (np. zamknięcie sporej części miasta dla ruchu kołowego).
A do tego należy dodać jeszcze przyjazny stosunek władz miasta i mieszkańców do rekonstruktorów.
A do tego należy dodać jeszcze przyjazny stosunek władz miasta i mieszkańców do rekonstruktorów.
pozdrawiam znad kaszty
http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi
http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi
Fajnym miejscem na rekonstrukcję były tereny Makrum na Leśnym
"Wypadek to dziwna rzecz. Nigdy go nie ma, dopóki się nie wydarzy" - Kubuś Puchatek
Fajnym? A co fajnego na pustym "polu"? Dobre tylko że jest sporo miejsca.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Fajne - sporo miejsca ( nierówne pole - górki ), gruzy , opuszczony budynek , miejsca parkingowe w okolicy
jakoś mi to miejsce pasuje do walki zbrojnej
jakoś mi to miejsce pasuje do walki zbrojnej
"Wypadek to dziwna rzecz. Nigdy go nie ma, dopóki się nie wydarzy" - Kubuś Puchatek
Masz na myśli dziki parking na trawniku? 
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
mi się na Makrum podobało. A tego roku może być kiepsko. No jestem bardzo ciekaw.
Przyznam, że pierwsza inscenizacja na terenie MAKRUM nie była najlepsza. Słaba widoczność dla publiczności i ograniczone miejsce do inscenizacji. Natomiast druga była o niebo lepsza - dużo miejsca, pagórki, budynek, w miarę dobra widoczność dla publiczności i pogoda, która wyjątkowo dopisała /było sporo śniegu/
. W tym roku może być gorzej ze względu na różne ograniczenia /terenowe, finansowe itp./. Natomiast jako, że zajmuję się też rekonstrukcją stwierdzam, że w Bydgoszczy nie ma zainteresowania ze strony włodarzy miasta rekonstrukcją historyczną. Poznań zrobił z nich swoją wizytówkę. Kto był np. na Święcie Odzyskania Niepodległości w Poznaniu to wie o czym mówię. Uważam, że są miejsca w Bydgoszczy gdzie można przeprowadzić rekonstrukcję - przykładem może być inscenizacja - "Upadek Berlina", która odbyła się 3 lub 4 lata temu. Mimo wszystko mam nadzieję, że mimo wszystko tegoroczna inscenizacja będzie należała do udanych.
Inscenizację odwołano:
http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... wazny.html
http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... wazny.html
niestety
źle przygotowana amunicja czy błąd obsługi... niebawem pewnie się dowiemy
źle przygotowana amunicja czy błąd obsługi... niebawem pewnie się dowiemy