Ci, co ten most i nasypy budowali, potrzebowaliby najwyżej tydzień czasu, dziesięciu ludzi z łopatami szpadlami, dwie taczki i furmankę, żeby to wszystko doprowadzić do ładu w ramach robót publicznych. Aha - no i konia.
Gazeta Powiat ostatnio informowała o projekcie dobudowania do mostu nowego przęsła. Most wpisany jest jako element ścieżki rowerowej Toruń - Bydgoszcz - Zalew Koronowski, więc bydgoskie starostwo nie może odpuścić tematu i jest zdeterminowane do udrożnienia mostu. Jest na to przyznana kasa i ścieżka musi iść tamtędy. A sam most jest "zabezpieczony" by w razie wypadku nikt nie poleciał z buzią do właściciela obiektu.
WDW pisze:Gazeta Powiat ostatnio informowała o projekcie dobudowania do mostu nowego przęsła. Most wpisany jest jako element ścieżki rowerowej Toruń - Bydgoszcz - Zalew Koronowski, więc bydgoskie starostwo nie może odpuścić tematu i jest zdeterminowane do udrożnienia mostu. Jest na to przyznana kasa i ścieżka musi iść tamtędy. A sam most jest "zabezpieczony" by w razie wypadku nikt nie poleciał z buzią do właściciela obiektu.
^^^ To chyba będzie najlepsze rozwiązanie i wyjście z tej sytuacji. Myślę podobnie
BYDZIAK 1958 pisze: Może w ramach przywracania tego mostu użytkownikom, łatwiej, czy taniej było by dobudować jeszcze jedno przęsło (kładkę), zamiast usypywać kolejną hałdę ziemi, która może być zmyta po mocniejszych deszczach.
Szybki obrazek, (ze zdjęcia Igora), pokazujący, jak by to mogło wyglądać.
Tylko pamiętać trzeba, że ewentualne dobudowanie kładki wymagałoby przebudowania przyczółka. Poza tym i tak by trzeba było zabezpieczyć zbocze przed dalszą erozją, po to by przyczółek nie zjechał razem z fałdami błota...
Wiele zdjęć, począwszy od początku tematu, nie chce się już pokazywać. Nie wiem czy to już tu było. Dworzec naszej kolejki na krótko przed jej likwidacją. Nad głową 'pisarza' widać jedną z uniesionych barier, zamykających ruch samochodowy na dawnym przejeździe kolejowym , na Grunwaldzkiej.
Załączniki
Dworzec małej kolejki.JPG (65.95 KiB) Przejrzano 10252 razy
krajan pisze:Bydziak, według mnie nie widać tam szlabanów.
Jeżeli twierdzisz, że nad głową pisarza jest szlaban zaznacz tory kolejowe na zdjęciu
^^^ Widzę że były wątpliwości, ale już są wyjaśnione.
Torów dużej kolei nie widać na tym zdjęciu. 'Schematycznie' rysując wyglądało by to mniej więcej tak jak poniżej. Przy okazji, strzałka pokazuje okno na szczytowej ścianie 'wschodniej', którego nie było na ścianie zachodniej.
Ciekawe foto - choć szlabanu nie umiałem się dopatrzyć to ten blok z prawej wskazywał że foto nie jest lustrzanym odbiciem. To wszystko jest całkiem ciekawe, ale nie wiem czy wiecie że dworzec małej kolejki miał ulec przebudowie?
lisiogonek pisze:... nie wiem czy wiecie że dworzec małej kolejki miał ulec przebudowie?
^^^ Ja o tym nie słyszałem. Czy miał być przebudowany w czasach funkcjonowania, na 'lepszy'? Czy przebudowa miała służyć jakiejś adaptacji po zlikwidowaniu kolejki?
Tak naprawdę to nie znam szczegółów na tyle aby udawać eksperta - ale to miała być rozbudowa powiązana z przeniesieniem całej stacji na na północną stronę dużej kolei...o na przykład staw przed młynami częściowo by był zasypany. Nowy most dla kolejki miał powstać dość dokładnie w tym miejscu gdzie stoi obecnie nowy most drogowy. Wzdłuż Kanału miał być kawałek toru połączony w trójkąt do obracania parowozów i motowozów. Tam miało być znacznie więcej torów niżeli na starej stacji, która to miała ulec likwidacji wraz z częścią torowiska wzdłuż ul. Grunwaldzkiej.