Ziemianka, ukrycie z Heidekraut
Ziemianka, ukrycie z Heidekraut
Wpadło mi w ręce ciekawe zdjęcie zrobione w połowie lat 70-tych ubiegłego wieku. Osoba, która je udostępniła mówiła, że pochodzi z dawnego poligonu w Wierchucinie, czyli chodzi o Heidekraut. Ma to związek z pracą wojska przy „wydobyciu czegoś ciężkiego z jeziora przy stacji Wierchucin Stary”. Wtedy też penetrowano lasy gdzie był poligon i natrafiono na tą ziemiankę, czy było więcej obiektów w takim stanie ? Tego nie wiem i świadek też nie wie. Na zdjęciu cz.b. widać pozostałości oszalowania ziemianki lub ukrycia. Zdjęcie kolorowe przedstawia jedno z takich ukryć znalezionych współcześnie, których jest bardzo dużo na dawnym terenie poligonu Heidekraut i żadne nie posiada widocznego belkowania.
- Załączniki
-
- Ziemi.jpg (128.31 KiB) Przejrzano 19105 razy
-
- Ziemi1.jpg (295.24 KiB) Przejrzano 19105 razy
Re: Ziemianka, ukrycie z Heidekraut
Może jeszcze w latach siedemdziesiątych miejscowi wynośili belki z lasu ?
Rok temu znalazłem ziemiankę w lesie niedaleko stacji Emilianowo, myślałem że mam zdjęcie, jednak myliłem się 
Ta ziemianka w pobliżu stacji Emilianowo to pozostałości po pozorowanej fabryce D.A.G.
Druga hipoteza głosi że w tej ziemiance chłopaki z ZWZ-AK "Zagroda" trzymali pyry na zimę
Druga hipoteza głosi że w tej ziemiance chłopaki z ZWZ-AK "Zagroda" trzymali pyry na zimę
bunkier pisze:Ta ziemianka w pobliżu stacji Emilianowo to pozostałości po pozorowanej fabryce D.A.G.![]()
trzymali pyry ?? pierwsze słyszę taką teorię
Wejdż i zobacz mój blog whynotMONUMENTS
Czasami ludzie opowiadają niesamowite historie ...
Oo ziemianka to bardzo dobra sprawa.. sam kiedyś miałem na ogródku..
a tu słodziutki miodek
Nanomiodek
Nanomiodek