Szkoły Wyższe w Bydgoszczy

nie tylko obiekty, również pamiątki papierowe, porcelanowe, płócienne, z metalu i inne :)
Regulamin forum
Uwaga !!! W tym dziale prezentujemy pamiątki PRLu związane z Bydgoszczą
Stanislaw
brak

Szkoły Wyższe w Bydgoszczy

Post autor: Stanislaw »

Znalazłem w moich pamiątkach "Informator ZSP". ZSP, to Związek Studentów Polskich. Później przemianowany na Socjalistyczny Związek studentów Polskich. W latach "Solidarności" związek przemianował się na "Niezależne Zrzeszenie Studentów Polskich". Podobno istniała inna wersja tej nazwy: "Niezbyt zdolni studenci polscy". "Lumpenproletariat" istniał także na wyższych uczelniach.
W owym czasie (bardzo wczesny Gierek) w Bydgoszczy istniały 3 wyższe uczelnie tj. Wyższa Szkoła Inżynierska, Wyższa Szkoła Nauczycielska i fila Wyższej Szkoły Rolniczej z Poznania. Obecnie w Bydgoszczy istnieje 9 wyższych uczelni, plus 3 uczelnie teologiczne.
Ciekawostką jest istnienie przy ZSP "Studenckiej Sekcji Przeciwalkoholowej, Komisji Ekonomicznej Rady uczelnianej ZSP"... Opis działalności tej komisji zajmuje aż 2 strony w "Informatorze"!!!! Ta komisja działała wg uchwał V-go Zjazdu PZP i VII-go Kongresu ZSP, a także współpracowała z Komitetem Przeciwakolholowym miasta Bydgoszczy. Ówczesne środowisko studenckie nie było mi znane, byłem studentem dojeżdząjącym, i to tylko 2 lata. Może i to środowisko "lubialo wypić", nie wiem. W innych uczelniach, gdzie miałem okazję studiować, i zdobyć dyplomy, owszem wypiło się, i to sporo, przy brydżu (czy obecni studenci grają w brydża?) ale o "takiej" komisji nie słyszałem, i nikt mnie nie nękał... Fragment tekstu: "Aktualny program działania zmierza w kierunku sprofilowania i urzeczywistnienia nowego modelu obyczajowego, wychowania konstruktywnej, pozytywnej postaci inteligenta, wyeliminowania zjawisk destrukcji społecznej powodowanej alkoholizmem w środowisku studenckim".
Załączniki
1.jpg
1.jpg (189.34 KiB) Przejrzano 3861 razy
2.jpg
2.jpg (167.35 KiB) Przejrzano 3861 razy
4.jpg
4.jpg (190.1 KiB) Przejrzano 3861 razy
5.jpg
5.jpg (166.34 KiB) Przejrzano 3861 razy
3.jpg
3.jpg (142.58 KiB) Przejrzano 3861 razy
Stanislaw
brak

Re: Szkoły Wyższe w Bydgoszczy

Post autor: Stanislaw »

Dodam tylko, że warunkiem otrzymania indeksu studenta było zdanie 3 egzaminów, ale to i tak nie gwarantowało dostania się na studia. I co dalej? Do woja marsz, do woja...No, chyba że miało się w rodzinie dziadka partyzanta (oczywiście po właściwie stronie!!), lub wujka z komitetu wojewódzkiego PZPR, to wtedy, wicie, rozumicie. Krążyły opowieści o tzw. łapówkach. A teraz jeżdżą banery i zachęcają do studiów. I to bez egzaminów, a część uczelni chce przyjąć na studia absolwentów szkół ponadgimnazjalnych bez matury, pod warunkiem zdania matury w roku przyszłym. "Koniec świata", jak mawiał cieć Popiołek z serialu :Dom"...
Załączniki
2.jpg
2.jpg (191.37 KiB) Przejrzano 3851 razy
ODPOWIEDZ