Figura

Dział rozpoznania. Tutaj również można zadawać pytania na tematy związane z tematyką forum.
filo1992
brak

Figura

Post autor: filo1992 »

Witam wszystkich. Mam ogromną prośbę do wszystkich, ponieważ sam próbowałem lecz niestety nie udało mi się rozwiązać tej zagadki. Posiadamy w domu najprawdopodobniej zabytkową już figurę. Z opowieści taty figura była przekazywana z pokolenia na pokolenie z rodziny na rodzinę aż dotarła wiele lat temu do nas. Figura najprawdopodobniej przedstawia Św.Franciszka. W załączniku dodaje zdjęcia i tutaj prośba, a więc chciałbym sie dowiedzieć z którego roku mniej więcej jest figura co dokładnie symbolizuje i jak najwięcej informacji uda się znaleźć tym lepiej :) z góry dziękuje i proszę o zwrócenie uwagi na numer który jest z tyłu figury może on coś podpowie. Pozdrawiam
Załączniki
Figura
Figura
DSC_0012.JPG (42.28 KiB) Przejrzano 4621 razy
Numer figury
Numer figury
DSC_0013.JPG (59.87 KiB) Przejrzano 4621 razy
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Re: Figura

Post autor: Misia »

Totalnie nie znam się na świętych, ale czy św Franciszek nie powinien mieć zwierzaków zamiast czaszki?
Awatar użytkownika
zecer
brak
Kontakt:

Post autor: zecer »

Z książką i czaszką to zwykle św. Hieronim ze Strydonu jest przedstawiany.
Ale nieco inne szaty / nie zakonne.
pozdrawiam znad kaszty

http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi
Awatar użytkownika
Karass
brak
Kontakt:

Post autor: Karass »

To na pewno święty Franciszek - zakonne szaty, czaszka u stóp (symbol pokuty) i stygmaty. Co do daty powstania, to nie mam najmniejszego pojęcia.
Tomek
brak

Post autor: Tomek »

Tak to święty Franciszek z Asyżu. Przedstawienie postaci jest bardzo realistyczne, kolory żywe, moim zdaniem figura nie jest bardzo stara może pochodzić z okresu dwudziestolecia międzywojennego, chyba że została przemalowana co mogło zmienić jej cechy stylowe.
Awatar użytkownika
seth
brak

Post autor: seth »

Teoretycznie numeracja figury winna wpływać na jej wartość. Jedynym warunkiem jest znajomość cyfry wybitej na ostatniej z kopii.
Awatar użytkownika
Karass
brak
Kontakt:

Post autor: Karass »

Znalazłem trzy podobne figury. Jedna w kościele w Latowiczu:

Obrazek

Druga w internetowej hurtowni:

Obrazek

Trzecia przed kościołem w Turze:

Obrazek

Zwraca uwagę, że - oprócz atrybutów - we wszystkich trzech figurach Franciszek stoi na spękanej ziemi i sześciokątnej podstawie.
zunixaani
brak

Post autor: zunixaani »

W Osielsku były kiedyś dwa kościoły. Ten z "cebulastym" zwieńczeniem wieży to dawny kościół ewangelicki w którym obecnie mieści się urząd gminy i sala taneczna. Jest wpis o nim w dziale "Zabytki architektury sakralnej". Jest on na fotografii w pierwszym poście na dole po prawej stronie.
If you are looking for fast success in Testking gmat test then join
ODPOWIEDZ