Ulica Jasna
Ulica Jasna
Ulica Jasna.
Była to ważna ulica dawnej Bydgoszczy. Prowadziła do nadbrzeżnej łaźni usytuowanej na jej końcu oraz pod mosty kolejowe, skąd dalej można było trafić do cegielni i kąpieliska (jedno i drugie Petersona), czyli do terenów rekreacyjnych i przemysłowych.
W połączeniu z Wrocławską stanowiła ważną trasę komunikacyjną przechodzącą przez Stary Kanał Bydgoski.
Mnie ulica kojarzy się głównie w piekarnią, która działa od 1923 roku. Może z powodu przyjemnego zapachu.
Film o kamienicy przy Jasnej. Bohaterem telewizyjnej migawki jest ostatnia kamienica na ulicy – ta przy mostach kolejowych. fhttp://www.youtube.com/watch?v=DVpOEvouFjA
Na zdjęciach mapka z 1908 roku z niemiecką nazwą ulicy, widok z mostów kolejowych i z Jasnej na mosty oraz „najpiękniejsza” kamienica przy tej ulicy.
Była to ważna ulica dawnej Bydgoszczy. Prowadziła do nadbrzeżnej łaźni usytuowanej na jej końcu oraz pod mosty kolejowe, skąd dalej można było trafić do cegielni i kąpieliska (jedno i drugie Petersona), czyli do terenów rekreacyjnych i przemysłowych.
W połączeniu z Wrocławską stanowiła ważną trasę komunikacyjną przechodzącą przez Stary Kanał Bydgoski.
Mnie ulica kojarzy się głównie w piekarnią, która działa od 1923 roku. Może z powodu przyjemnego zapachu.
Film o kamienicy przy Jasnej. Bohaterem telewizyjnej migawki jest ostatnia kamienica na ulicy – ta przy mostach kolejowych. fhttp://www.youtube.com/watch?v=DVpOEvouFjA
Na zdjęciach mapka z 1908 roku z niemiecką nazwą ulicy, widok z mostów kolejowych i z Jasnej na mosty oraz „najpiękniejsza” kamienica przy tej ulicy.
- Załączniki
-
- 1908.jpg (197.25 KiB) Przejrzano 5160 razy
-
- Jasna z mostu 1.JPG (196.06 KiB) Przejrzano 5160 razy
-
- Jasna 2.JPG (197.58 KiB) Przejrzano 5160 razy
-
- 3.JPG (196.55 KiB) Przejrzano 5160 razy
-
- 4.jpg (197.72 KiB) Przejrzano 5160 razy
Re: Ulica Jasna
Była tu sobie gdzieś kiedyś fabryczka mebli.
Na drugim zdjęciu tabliczka ubezpieczeniowa w podwórzu jednej z posesji przy Jasnej.
Na drugim zdjęciu tabliczka ubezpieczeniowa w podwórzu jednej z posesji przy Jasnej.
- Załączniki
-
- meble.PNG (67.75 KiB) Przejrzano 5045 razy
-
- Vesta.jpg (182.31 KiB) Przejrzano 5045 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Może nie na temat...
Vesty chyba już nie ma. Na początku lat dziewiećdziesiątych, byłem w niej ubezpieczony. Włamano się wtedy do mojego mieszkania. Likwidator działał szybko i sprawnie. W czasie gdy sąsiadka, (do niej też wleźli włamywacze) długo czekała na finał sprawy u 'dużego' ubezpieczyciela, ja miałem już wypłacone odszkodowanie...
Vesty chyba już nie ma. Na początku lat dziewiećdziesiątych, byłem w niej ubezpieczony. Włamano się wtedy do mojego mieszkania. Likwidator działał szybko i sprawnie. W czasie gdy sąsiadka, (do niej też wleźli włamywacze) długo czekała na finał sprawy u 'dużego' ubezpieczyciela, ja miałem już wypłacone odszkodowanie...
-
monter1951
- brak
Może "nowe" wypchnie szkaradę.
Na drugiej fotce (najprawdopodobniej) pozostałość po Belmie, jakiś wyciąg. O ile dobrze pamiętam w budynku tym była kuźnia i malarnia.
Trzecia fotka, bardziej na sportowo,Feliks Papa Stamm tam mieszkał.
Na drugiej fotce (najprawdopodobniej) pozostałość po Belmie, jakiś wyciąg. O ile dobrze pamiętam w budynku tym była kuźnia i malarnia.
Trzecia fotka, bardziej na sportowo,Feliks Papa Stamm tam mieszkał.
- Załączniki
-
- P3092337-zmniejszajka_pl.JPG (72.88 KiB) Przejrzano 4998 razy
-
- Jak przerdzewieje to samo spadnie.
- P3092333-zmniejszajka_pl.JPG (84.36 KiB) Przejrzano 4998 razy
-
- W tej kamienicy mieszkał Feliks Stamm
- P3092335-zmniejszajka_pl.JPG (71.17 KiB) Przejrzano 4998 razy
https://www.youtube.com/watch?v=DVpOEvouFjA
Filmik z 1989 r. Kamienica stoi po dziś, zyskała tynk od strony podwórza
Filmik z 1989 r. Kamienica stoi po dziś, zyskała tynk od strony podwórza
- szczepan522
- brak
To się nazywa "Magia Telewizji" 
Zbliżenie tablicy na domu, w którym przez 13 lat mieszkał w Bydgoszczy z żoną i czwórką dzieci Feliks Stamm.
- Załączniki
-
- Stamm.JPG (159.81 KiB) Przejrzano 4389 razy