Cmentarz żydowski - Koronowo
Re: Cmentarz Żydowski w Koronowie
Wiem o co Ci chodziło ale Ty chyba nie wiedziałeś o czym ja pisałam.
Każdy medal ma co najmniej dwie strony 
Lidka pisze:Wiem o co Ci chodziło ale Ty chyba nie wiedziałeś o czym ja pisałam.Każdy medal ma co najmniej dwie strony
Czego oczekujesz od faceta ? Błyskotliwości ?
No tak... Facet zawsze trafi na rant 
-- niedziela, 13 wrz 2009, 13:00 --
Seht, może wiesz co znaczą te symbole. Często pojawiają się na macewach wiec chyba to nie będzie dla Ciebie problem. A jako przedstawiciel tej drugiej płci, jestem leniwa i nie chce mi się szukać odpowiedzi, łatwiej zapytać

Seht, może wiesz co znaczą te symbole. Często pojawiają się na macewach wiec chyba to nie będzie dla Ciebie problem. A jako przedstawiciel tej drugiej płci, jestem leniwa i nie chce mi się szukać odpowiedzi, łatwiej zapytać
Dzban z misą jest symbolem potomków Lewiego . Występuje tylko na grobach mężczyzn ktorzy pochodzili z plemienia Lewiego a ich praojcowie usługiwali w świątyni. Jednym z zadań które musieli wypełniać było obmywanie rąk kohenom ( kapłanom). Stąd dzban i misa.
Macewy kobiet mają inna symbolikę . Częstym motywem są świeczniki ze złamanymi świecami. Dlaczego ? Dlatego , że do obowiązków kobiety należy zapalanie szabatowych świec.
Obecnie porę zapalania świec ustala się na 20 minut przed podanym w kalendarzu zachodem słońca. Oczywiście w piątek.
Macewy kobiet mają inna symbolikę . Częstym motywem są świeczniki ze złamanymi świecami. Dlaczego ? Dlatego , że do obowiązków kobiety należy zapalanie szabatowych świec.
Obecnie porę zapalania świec ustala się na 20 minut przed podanym w kalendarzu zachodem słońca. Oczywiście w piątek.
- Maciej Kulesza
- brak
Kirkut w Koronowie.
Przewrócony fragment płotu przy bramie wejściowej głównej, został odbudowany.
Zdjęcia wykonane w niedzielę 8 sierpnia 2010 roku.

Przewrócony fragment płotu przy bramie wejściowej głównej, został odbudowany.
Zdjęcia wykonane w niedzielę 8 sierpnia 2010 roku.

- night prowler
- brak
- Kontakt:
Wczoraj w radiu PiK w audycji "Blizej życia" o 16:30 puszczono reportaż - opowieść o cmentarzu żydowskim w Koronowie autorstwa żanety Walentyn. Podcast można ściągnąć stąd.
Re: Cmentarz żydowski - Koronowo
Informacja, najprawdopodobniej prasowa, z 1882 roku o budowie nowej kostnicy na cmentarzu żydowskim w Koronowie.