" Krwawa Niedziela " w Bydgoszczy - 3 września 1939
Re: " Krwawa Niedziela " w Bydgoszczy - 3 września 1939
Bardzo dziękuję za propozycję, ale dysponuję tą książkę 

Ok
- a temat (bardzo interesujący) śledzę dalej.
- a temat (bardzo interesujący) śledzę dalej.- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Zdjęcia, które pojawiły się na ebay.de.
Opisane: Polen Mai 1940 Bromberg Friedhof Beerdigung
Jeśli już były to przepraszam ale długi ten wątek
Czy to są pochówki po ekshumacjach prowadzonych przez okupanta?
Opisane: Polen Mai 1940 Bromberg Friedhof Beerdigung
Jeśli już były to przepraszam ale długi ten wątek
Czy to są pochówki po ekshumacjach prowadzonych przez okupanta?
- Załączniki
-
- cmentarz1 (Custom).JPG (93.06 KiB) Przejrzano 6365 razy
-
- cmentarz1a (Custom).JPG (80.36 KiB) Przejrzano 6365 razy
-
- cmentarz2 (Custom).JPG (92.7 KiB) Przejrzano 6365 razy
-
- cmentarz2a (Custom).JPG (84.44 KiB) Przejrzano 6365 razy
-
- cmentarz3 (Custom).JPG (104.73 KiB) Przejrzano 6365 razy
-
- cmentarz3a (Custom).JPG (75.58 KiB) Przejrzano 6365 razy
-
- cmentarz4 (Custom).JPG (100.33 KiB) Przejrzano 6365 razy
-
- cmentarz4a (Custom).JPG (74.57 KiB) Przejrzano 6365 razy
-
- cmentarz5 (Custom).JPG (100.07 KiB) Przejrzano 6365 razy
-
- cmentarz5a (Custom).JPG (71.39 KiB) Przejrzano 6365 razy
-
- cmentarz6 (Custom).JPG (85.43 KiB) Przejrzano 6365 razy
-
- cmentarz6a (Custom).JPG (78.19 KiB) Przejrzano 6365 razy
Wygląda na Bydgoszcz Zaświat...
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
GrapHite pisze:Wygląda na Bydgoszcz Zaświat...
Owszem. Jednak pochówek następował na specjalnym cmentarzu zwanym Ehrenheim. Daty z maja 1940 wskazują na ekshumowanych Volksdeutschów z innych miejscowości.
Zdjęcia nie były wcześniej zamieszczane, zatem szczególne podziękowania dla Ewinga, za to że znalazł i wkleił.
- Załączniki
-
- Mapa z 1941.Cmentarz Ehrenheim usytuowany jest za ewangelickim obecnie przy ulicy Zaświat.
- 1316264004_1304605906_e.jpg (100.68 KiB) Przejrzano 6333 razy
-
- Tak wg planów miała wyglądać nekropolia poświęcona zabitym i zamordowanym Volksdeutschom w Bydgoszczy. Na pewno powstały kolumny przy bramie głównej.
- 1325869004_ehre....jpg (95.64 KiB) Przejrzano 6333 razy
-
- Zdjęcie z IOH, lokujące cmentarz dla ofiar "Krwawej Niedzieli" w dniu dzisiejszym, w odniesieniu do budynków koszarowych (na niebiesko)
- Ehr..jpg (130.09 KiB) Przejrzano 6333 razy
-
- W tle widoczne koszary przy Powstańców Warszawy.
- Ehr. 2.jpg (40.07 KiB) Przejrzano 6333 razy
-
- Jako że trumien zwykle było więcej niż jedna, stały za kaplicą cmentarza ewangelickiego przy ulicy Zaświat
- Zaświat.jpg (47.62 KiB) Przejrzano 6333 razy
-
- Rozstrzelani przy ulicy Okopowej. W trzeciej trumnie Polka, Elżbieta Brychcówna. Ofiara Krwawej Niedzieli.
- Zaświat 2.jpg (49.43 KiB) Przejrzano 6333 razy
-
- Zdjęcia z 1939. Pospiesznie opisane kredą. Dziś jestem w stanie zidentyfikować miejsce gdzie rozstrzelano owych ''dywersantów'
- Zaświat 3..jpg (42.87 KiB) Przejrzano 6333 razy
Owszem. Jednak pochówek następował na specjalnym cmentarzu zwanym Ehrenheim..
Jednak Ehrenhain.
robimhuk pisze:Owszem. Jednak pochówek następował na specjalnym cmentarzu zwanym Ehrenheim..
Jednak Ehrenhain.
To pytanie dla biegłego w języku niemieckim. Ehrenhein, czy Ehrenhaim. Spotkałem się z oboma określeniami tego cmentarza. Wiadomo, że był to cmentarz mający na celu uhonorowanie ofiar z Bydgoszczy i okolic. Więc Ehrenhaim byłoby tu bardziej uprawnione, chociaż na prezentowanej przeze mnie mapie jest wersja pisana przez "n". Pytanie pozostawiam otwarte.
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Na tych trumnach z maja również były nazwiska wypisane kredą tylko w takim miejscu, że trudno je odczytać przy tej rozdzielczości.
Poniżej jeszcze jedna fotka z tego albumu.
Poniżej jeszcze jedna fotka z tego albumu.
- Załączniki
-
- cmentarz7 (Custom).JPG (98 KiB) Przejrzano 6315 razy
-
- cmentarz8.jpg (38.69 KiB) Przejrzano 6315 razy
Szkoda. Być może coś udałoby się ustalić.
To pytanie dla biegłego w języku niemieckim. Ehrenhein, czy Ehrenhaim. Spotkałem się z oboma określeniami tego cmentarza. Wiadomo, że był to cmentarz mający na celu uhonorowanie ofiar z Bydgoszczy i okolic. Więc Ehrenhaim byłoby tu bardziej uprawnione, chociaż na prezentowanej przeze mnie mapie jest wersja pisana przez "n". Pytanie pozostawiam otwarte.
Zdecydowanie Ehrenhain," Gaj Honoru"," Las Chwaly ". Makieta projektu zamieszczona powyzej, uzasadnia obrazowo te nazwe . Ehrenhain, popularna nazwa cmentarzy, miejsca spoczynku, poleglych w wojnach.
robimhuk pisze:Zdecydowanie Ehrenhain," Gaj Honoru"," Las Chwaly ". Makieta projektu zamieszczona powyzej, uzasadnia obrazowo te nazwe . Ehrenhain, popularna nazwa cmentarzy, miejsca spoczynku, poleglych w wojnach.
Dziękuję za rozwianie wątpliwości i wyprostowanie ścieżek
I niech tak pozostanie EHRENHAIN.Re: " Krwawa Niedziela " w Bydgoszczy - 3 września 1939
Na stronie 4 tego tematu zamieszczone zostało poniższe zdjęcie z podpisem "10 września. Przejmujące zdjęcie tuż przed rozstrzelaniem. Druga egzekucja."

Z materiału opublikowanego na http://sektorpolonii.pl/2582,franciszek ... -meczennik wynika, że osoba pierwsza z lewej to Franciszek Hanusiak, m.in. zawodnik Polonii Bydgoszcz.
W związku z tym pytanie do setha: czy możliwe, że zdjęcie pochodzi jednak z 9 września (to data śmierci Hanusiaka)?
Z materiału opublikowanego na http://sektorpolonii.pl/2582,franciszek ... -meczennik wynika, że osoba pierwsza z lewej to Franciszek Hanusiak, m.in. zawodnik Polonii Bydgoszcz.
W związku z tym pytanie do setha: czy możliwe, że zdjęcie pochodzi jednak z 9 września (to data śmierci Hanusiaka)?
-
Dziki_Koziol
- brak
Hmm, nie wiedziałem, że ten koszarowiec przy starej kuchni jest taki stary. Myślałem, że to "komuna". Nie pasował mi "stylem". 
- zecer
- brak
- Kontakt:
Dziki_Koziol pisze:Hmm, nie wiedziałem, że ten koszarowiec przy starej kuchni jest taki stary. Myślałem, że to "komuna". Nie pasował mi "stylem".
Bo to modernizm. Część koszar wybudowano "za Prusaka" rozbudowa nastąpiła w latach 30. kiedy przenoszono/przeniesiono na Północną 61 pułk piechoty.
pozdrawiam znad kaszty
http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi
-
Dziki_Koziol
- brak
Nic z tego modernizmu nie zostało. Styropian i śliczny żółty kolor. Ale spod asfaltu wystaje bruk i stare studzienki.
- zecer
- brak
- Kontakt:
Niestety, tak jak blok FKW na Dwernickiego i inne budynki prywatne - kto na to pozwala (mam na myśli taką formę, nie sam fakt ocieplania)?
Ole to już OT więc EOT.
Ole to już OT więc EOT.
pozdrawiam znad kaszty
Z ebay-a dwa zdjęcia nadające się do tego wątku , reszta to ruiny ulic w Bydgoszczy.
- Załączniki
-
- Bromberg 1.jpg (85.6 KiB) Przejrzano 6019 razy
gdzie Bydgoszcz była tak zniszczona?
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^
Te najbardziej znane budynki, które ucierpiały, stały w kwadracie Śląska x Graniczna x Brda, w obszarze 'koziego rynku'. Zdjęcia wyżej, nie mają za dużo widocznych szczegółów, pozwalających na rozpoznanie miejsca, przynajmniej na ten moment, dla mnie. Jakiś czas temu, w dziale "Linki", była mowa o przedwojennych zdjęciach lotniczych. Jedne były pokazane. Była też mowa, że pewnie są jeszcze inne podobne. Gdyby obejmowały rejon tych domów, to zapewne ułatwiły by identyfikację.
Te najbardziej znane budynki, które ucierpiały, stały w kwadracie Śląska x Graniczna x Brda, w obszarze 'koziego rynku'. Zdjęcia wyżej, nie mają za dużo widocznych szczegółów, pozwalających na rozpoznanie miejsca, przynajmniej na ten moment, dla mnie. Jakiś czas temu, w dziale "Linki", była mowa o przedwojennych zdjęciach lotniczych. Jedne były pokazane. Była też mowa, że pewnie są jeszcze inne podobne. Gdyby obejmowały rejon tych domów, to zapewne ułatwiły by identyfikację.
Ponad wszelką wątpliwość Bydgoszczy dotyczą dwa zdjęcia z lewej strony. Rozstrzelani na Starym Rynku i cmentarz na Zaświacie. Co do reszty byłbym ostrożny. Całość wygląda na część albumu z kampanii wrześniowej. Zatem na pozostałych fotkach może być miasto przez które autor tylko przechodził.