Granica albańsko-czarnogórska
Moderator: krajan
To będzie wyjątkowo mało bydgoska zagadka... I ponieważ zapewne miejsce wygląda tajemniczo i intrygująco to nie będę zbyt wymagający. Choć zapewne odpowiedź na pytanie "Który kraj w obronie przed którym wybudował taki oto schron?" i tak zbyt łatwo nie przyjdzie.
- Załączniki
-
- granica.jpg (146.2 KiB) Przejrzano 6027 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Re: Na granicy
Polska przed Czechami. Obrona przed importem ideologi husyckiej.
Strzelałem.
Strzelałem.
No niestety strzał chybiony... Najwyższe pasmo pomiędzy Polską a Czechami to Karkonosze. Te góry zaś nie prezentują się tak, jak poniżej.
- Załączniki
-
- góry.jpg (162.04 KiB) Przejrzano 5962 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Dawaj następna podpowiedź. Podróżowałeś po Europie czy dalej

Może Albania. Linia Envera Hodży ?
Bydziak prosi o odpowiedź, a Seth jest bliski prawidłowej i PEŁNEJ odpowiedzi... No to zgodnie z prośbą inne zdjęcie. Dopowiem tylko, że to zdjęcie nie zostało wykonane na samej granicy, a jakieś kilka kilometrów dalej (albo jak kto woli 2 - 3 godziny marszu
) w dolinie do której kilkadziesiąt lat temu wstęp był zabroniony. Tubylcy opowiadali, że wejście oznaczało, że pierwszą reakcją żołnierzy byłby strzał. Celny...
- Załączniki
-
- podpowiedź.jpg (133.69 KiB) Przejrzano 5884 razy
Po odpowiedzi Setha myślałem, że zabawę szybko skończymy, a tu widzę, że potrzebna podpowiedź. No to podpowiadam
Przenosimy się kilka kilometrów dalej. Ten słupek powinien być dużym ułatwieniem i bezapelacyjnie wskazać na jeden z krajów. Pozostaje jeszcze kwestia, jak nazywał się sąsiad, którego to państwo tak się obawiało...
- Załączniki
-
- słupek.jpg (181.92 KiB) Przejrzano 5760 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
No to znów sobie strzelę. Pireneje. Może to tam zrobiłeś te zdjęcia.
-
kamilk1989
- brak
- Kontakt:
kamilk1989 pisze:Granica albańsko-czarnogórska
Tak! Choć w momencie tworzenia sieci albańskich schronów nie istniał taki kraj jak Czarnogóra, więc formalnie socjalistyczna Albania chroniła się w ten sposób przed trochę inaczej socjalistyczną Jugosławią. Niestety, dziś mieszkańcy "kraju o większej liczbie schronów niż mieszkańców" sukcesywnie i skutecznie wyburzają je. I na sam koniec jeszcze jedna ciekawostka. Słupek graniczny, który pokazałem na powyższym zdjęciu z jednej strony pokazuje skrót RPPSH, a więc w tłumaczeniu Ludowa Socjalistyczna Republika Albanii (SH - czyli Sziperia), zaś po przeciwnej - sąsiada. Tylko od rozpadu Jugosławii nikt nie wpadł na pomysł wymiany słupków granicznych (wiadomo - oszczędności
- Załączniki
-
- granica.jpg (171.74 KiB) Przejrzano 5706 razy