Bomboskład
Moderator: krajan
Re: Bomboskład
Tego radaru już też nie ma. Jakiś miesiąc temu, albo nieco wcześniej zdjęli go z wieży i wywieźli. Powiedzieli, że już go tam nie będzie.
- Załączniki
-
- DSCN1643.JPG (175.21 KiB) Przejrzano 2987 razy
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 maja 2014, 22:21 przez krajan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pomagam tylko..
Powód: Pomagam tylko..
Wg http://www.polot.net/?p=311 była to stacja radiolokacyjna AVIA-W:
produkowana w http://pl.wikipedia.org/wiki/Rawar
Niewątpliwy sukces stacji radiolokacyjnych AVIA, a przede wszystkim ich przydatność i wpływ na bezpieczeństwo w powietrzu skłoniło MON do podjęcia decyzji, o montażu tych stacji na wybranych lotniskach wojskowych. Permanentny kryzys gospodarki PRL skłonił wojsko do zamówienia wersji uproszczonej. Tak narodziła się nowa wersja oznaczona AVIA-W (wojskowy). Radar AVIA-W został opracowany na bazie radaru AVIA-D. Radar został opracowany z początkiem 80-lat i wówczas wydano decyzję o konieczności wyposażenia lotnisk wojskowych w stałe stacje radiolokacyjne. Radar AVIA-W jest jednokanałowy. Niektóre rozwiązania techniczne zostały uproszczone, dla zmniejszenia kosztów nabycia i eksploatacji. Wojsko wyszło ze słusznego założenia, że dysponuje dużą ilością mobilnego sprzętu, który zawsze może zastąpić radar AVIA-W. Całość sprzętu umieszczano w jednym murowanym budynku. Nie wszystkie radary AVIA-W były wyposażone w radar wtórny (IFF).
produkowana w http://pl.wikipedia.org/wiki/Rawar
Moje zdjęcia z wycieczki rowerowej w tamte strony
- Załączniki
-
- lotnisko 1.JPG (122.13 KiB) Przejrzano 2819 razy
-
- lotnisko 2.JPG (92.47 KiB) Przejrzano 2819 razy
-
- lotnisko 3.JPG (110.73 KiB) Przejrzano 2819 razy
-
- lotnisko 4.JPG (70.07 KiB) Przejrzano 2819 razy
-
- lotnisko 5.JPG (75.83 KiB) Przejrzano 2819 razy
Wychodzi na to że całe stanowisko radaru wraz z zabudowaniami właśnie ulega likwidacji.Nie mogłem tego uwiecznić z przyczyn technicznych ale destrukcja postępuje .
No to trzeba podjechać!
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Budynków już praktycznie nie ma, dzisiaj tam przejeżdżałem to ekipy budowlane wywozili gruz który pozostał po budynkach.
Bunkerites of Poland
Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą
Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą
Tak wygląda na dzień dzisiejszy:
- Załączniki
-
- maszynka do mielenia
- DSC07953.JPG (172.24 KiB) Przejrzano 2520 razy
-
- beton zmielony na drobny mak
- DSC07960.JPG (159.37 KiB) Przejrzano 2520 razy
Traf chciał, że byłem tam na rowerze w sierpniu.
- Załączniki
-
- 20 sierpnia 2015
- 20150820_190747_HDR.jpg (115.25 KiB) Przejrzano 2443 razy
-
- 20 sierpnia 2015
- 20150820_190808_HDR.jpg (112.19 KiB) Przejrzano 2443 razy
-
- 20 sierpnia 2015
- 20150820_190819_HDR.jpg (95.07 KiB) Przejrzano 2443 razy
- Misia
- Moderator