hobo pisze:bunkier pisze:Wiele jest takich cmentarzy, zapomnianych i zniszczonych. Można by zrobić osobny dział - Zapomniane cmentarze.
Popieram pomysł. Swego czasu miałem działkę w pobliżu miejscowości Kornelin nad jeziorami Bagno i Meszno. W okolicy w promieniu 2 km znalazłem 4 małe, opuszczone cmentarze. Z pewnością nie było to jakieś miejsce szczególne więc z gęstości występowania cmentarzy w tym miejscu można wnioskować, że w dalszej odległości można spodziewać się ich jeszcze więcej. Wydaje mi się, że taka obfitość występowania miejsc pochówku wynikała z tego, że niemieccy ewangielicy mieli zwyczaj tworzyć małe cmentarzyki w pobliżu wsi czy nawet zagród. Być może wniosek jest mylny więc może ktoś mający więcej wiadomości na ten temat mógłby nas nieco oświecić.
Z tego co się orientuję to właśnie jesteśmy w tym dziale, choć nie nazywa się on "Zapomniane cmentarze"
Natomiast co do częstości występowania cmentarzy ewangelickich to na terenach wokół Noteci jest ich zdecydowanie więcej. We wspomnianym przez Ciebie rejonie tj. w obszarze ograniczonym przez Zamość, Szubin, Łabiszyn, Nowe Dąbie, Noteć znajduje się ok. 17 cmentarzy ewangelickich. Niewątpliwie masz rację, co do powodów obfitości miejsc pochówku. Cmentarze tworzono w bliskiej odległości od wsi, niejednokrotnie na skarpach.
W samym powiecie bydgoskim cmentarz ewangelickich jest nieco ponad 160 więc jest co zwiedzać i dokumentować