Poznikało sporo zdjęć, albo i wszystkie, które wstawiałem za pośrednictwem 'iv'. Najgorsze jest to, że widok na pewnych zestawach wydawał mi sie tak oczywisty, że nie umieszczałem dodatkowego opisu. I teraz, cofając się np. na str 10 nie pamiętam, jaki był tam ostatni zestaw.
BYDZIAK 1958 pisze:Dziś zrobiłem już trzecie podejście. Z tym porównaniem miałem ciągle niedosyt. Tym razem za punkt wyjściowy obrałem uchwyt drabinki, w dolnym lewym rogu. Na miejscu okazało się, że jest on nieco inny, przyspawany. Ponadto okazało się,że wodowskaz w jej tle, jest od czasu odbudowy tej śluzy.
^^^ Wspomnienie w powyższym przykładzie 'drabinki', przypomniało mi, że był to na pewno ten zestaw.
Załączniki
jeszcze raz trapezowa.JPG (84.64 KiB) Przejrzano 10026 razy
Posiadam kopię Forum (niepełną) sprzed miesiąca i zaglądając na tamten temat wyciągnąłem Pańskie porównania i wstawiam je tutaj, mam nadzieję, że pomogłem
PS: Obrazki musiałem przeskalować do wielkości co najmniej 800x800, jeśli chce Pan mieć je w oryginale mogę przesłać na e-mail
Załączniki
10418093496681338957.jpg (77.02 KiB) Przejrzano 10025 razy
27819531958861458037.jpg (64.06 KiB) Przejrzano 10025 razy
43871923683520068942.jpg (76.43 KiB) Przejrzano 10025 razy
62858233185480464098.jpg (78.94 KiB) Przejrzano 10025 razy
85161049667336526414.jpg (83.47 KiB) Przejrzano 10025 razy
93181437714565421911.jpg (89.32 KiB) Przejrzano 10025 razy
BYDZIAK 1958 pisze:Zainspirowany opracowaniem kolegi MWS o między innymi tamie w Smukale, miałem dziś 'po drodze' okazję zrobić 3 zdjęcia. Zestawiłem je ze starymi ujęciami tamtych miejsc, przypomnianych przez MWS. I tak to wyszło:
1 Obecny tutejszy poziom wody, jest znacznie wyższy niż był jeszcze przed wojną. 2 Drzewa i zarośla zasłaniają prawy brzeg. 3 Tu mi trochę nie wyszło. Mogłem podejść ze 30m bardziej w lewo. Nie pamiętałem dokładnie tego starego ujęcia.
To te zastawy:
Załączniki
S1.JPG (99.02 KiB) Przejrzano 9974 razy
Smukała most 2.JPG (98.33 KiB) Przejrzano 9974 razy
Wydaje mi się, że ten zestaw ze strony 5 to jest widok na Św. Trójcy z mechanika - to, co na zdjęciu w następnym poście. Kontekst wypowiedzi na to wskazuje.
^^^ Na razie, żaden z moich zestawów które przejrzałem, tam nie pasuje... Ale dzięki za pomoc. Przy okazji znalazłem inny, (pierwszy ze str. 8), z którym nie było kłopotu.
BYDZIAK 1958 pisze:We wątku o ul Focha, dotarło do mnie, że mamy pewną zmianę w znanym miejscu. Chodzi o inny, nowy wygląd pobliskiej przepławki. Pomijając kwestie estetyki i wykończenia, trudno ocenić, która z nich jest bardziej przyjazna wędrownym rybom...
^^^ Wiem, że Maciej chciał 'tam' wstawić, lub wstawił gif, zrobiony z zestawu, który dałem na poprzedniej stronie, z 13 VII. Na podanym przez ciebie linku GW, niestety, nie widzę go.
salamon pisze:Wydaje mi się, że ten zestaw ze strony 5 to jest widok na Św. Trójcy z mechanika - to, co na zdjęciu w następnym poście. Kontekst wypowiedzi na to wskazuje.
^^^ Na str 4 są 2 widoki z wieży, chyba o nie ci chodziło... Ale naprowadziłeś mnie na inny zestaw, który być może tam był, z wcześniej fabryką i obecnym 'fastfudem' . To ten poniżej. (Podobny, w odwrotnym kierunku jest na str.3)
Wypatrzyłem, tu na forum, zdjęcie montera 1951 i nie mogłem się oprzeć...
Widok na stary domek nr7, na Garbarach, 'od tyłu'. Punkty orientacyjne, to krawędź dachu budynku '9' po lewej stronie kadru, u góry i wieżyczki na Garbarach 12. Prawą stronę kadru zamyka krawędź ściany budynku Garbary 8. Nad dachem 'starej chatki', z prawej strony, widać górną część budynku Garbary 10, który również ustąpił miejsca dla zbudowanej linii tramwajowej.
Porównanie zrobione z pokazanej przez Ewinga starej pocztówki i w miarę sprzyjającego i lekko 'naciągniętego' widoku z kamery samochodu "G". Ulica Warszawska.
Będąc w tym miejscu, przypomniało mi się położenie wieży kościoła, względem budynku z dawnym sklepem 'Skala', na starym zdjęciu. Dopiero w domu, składając ten zestaw, przypomniało mi się o tym, że wtedy pozom ulicy był inny niż obecnie. A więc nowe zdjęcie jest z niższego poziomu, o czym przypomina 'drzewo na podwyższeniu'. Dla bardziej precyzyjnego porównania, nowe ujęcie powinno być zrobione z punktu o jakiś metr wyżej od wykonanego. Stara ulica Świerczewskiego i nowa Św.Trójcy.
Pierwsze strony 'Zdjęć Porównawczych' są już niemal całkowicie puste. Chyba najwięcej, było tam porównań Pawła. (Chyba będzie musiał, jak znajdzie czas, powstawiać fotki ponownie) Zrobiłem ponownie jedno z tych, które zniknęły. Pocztówka z kościołem i tramwajem w tle.Tramwajem, który od lat tam już nie jeździ.
Załączniki
Trójca i tramwaj.JPG (76.58 KiB) Przejrzano 9177 razy
Od pewnego czasu pewna myśl nie dawała mi spokoju. Żeby zrobić porównanie do starej pocztówki "Bielany'. Głównie z powodu coraz mniejszej ilości osób, pamiętających to miejsce. Kilka razy się 'przymierzałem', ale zbyt duży ruch samochodów nie pozwalał mi w danym momencie wejść na jezdnię. A to dlatego, że nowa, 'prosta' w tym miejscu ulica Focha przebiega w sposób nie pozwalający na swobodnie zrobienie zdjęcia. Zerknąłem więc na fotki u 'wuja G'. Tu okazało się, że jedno z ujęć pozwoliło na zrobienie tego zestawu.
Są w nas ponoć 'instynkty łowieckie'. Może namiastką 'podejścia zwierzyny', jest w moim przypadku skromna satysfakcja, z odnalezienia miejsca właściwego 'strzału'.
Poniżej ten sam widok w dwóch odsłonach. Różni je ponad sto lat. Odwrotne kolory - na starym - jasne muru, czerwony dach, urosły drzewa...