Cmentarz znajduje się przy polnej drodze z Glinek do Wielonka.
-- 8 lut 2011 --
I jeszcze jedyna zachowana tablica nagrobna.
Cmentarz ewangelicki - Glinki (I)
Cmentarz ewangelicki - Glinki (I)
- Załączniki
-
- DSC_0279.JPG (153.46 KiB) Przejrzano 6250 razy
-
- DSC_0280.JPG (220.07 KiB) Przejrzano 6249 razy
-
- DSC_0282.JPG (195.69 KiB) Przejrzano 6239 razy
-
- DSC_0283.JPG (183.25 KiB) Przejrzano 6255 razy
-
- DSC_0284.JPG (167.56 KiB) Przejrzano 6252 razy
-
- DSC_0286.JPG (187.71 KiB) Przejrzano 6247 razy
- night prowler
- brak
- Kontakt:
Re: Cmentarz w Glinkach koło Serocka
Zapewne chodzi o ten cmentarz. Powierzchnia ok. 0,15 ha
Ciekawy cmentarz natrafiłeś
. Jest interesujący z co najmniej czterech powodów:
W tej miejscowości jest również cmentarz poepidemiczny. Niestety nie wiadomo mi gdzie się znajduje dokładnie.
Ciekawy cmentarz natrafiłeś
- 1. Na zachowanej tablicy zapisano zawód zmarłej, co w przypadku kobiet niezwykle rzadko się zdarzało. Z tego co się doczytałem to chodzi o panią leśnik (leśniczą) - Förster;
2. Zamiast standardowej formułki hier ruht in Gott mamy tylko hier ruht - druga rzadkość;
3. Cmentarz posiadał grobowiec. To kolejna rzadkość jeśli chodzi o wiejskie cmentarze ewangelickie;
4. Ktoś odnowił mały grób tworząc drewnianą "tumbę";
W tej miejscowości jest również cmentarz poepidemiczny. Niestety nie wiadomo mi gdzie się znajduje dokładnie.
Re: Cmentarz w Glinkach koło Serocka
Tak - to jest cmentarz, który pokazujesz na mapce w linku. Może grobowiec na cmentarzu ma związek z sąsiadującym folwarkiem i jego właścicielami? Na mapie z 1913 roku jest pokazany w Glinkach jeszcze jeden cmentarzyk - może ten epidemiczny. Spróbuję go znaleźć przy okazji i zrobić zdjęcia, jeśli został jakoiś ślad. Poszukam też zaznaczonych na starych mapach cmentarzy sąsiedniego Wielonka i Cierplewa.
Re: Cmentarz ewangelicki - Glinki (I)
Byłem dzisiaj na cmentarzu.
Jeżeli chodzi o współczesny nagrobek to został on odmalowany, są na nim znicze, dookoła świeżo wygrabiony. Jakieś sugestie? Ktoś pochował osobę na cmentarzu ewangelickim?
Jeżeli chodzi o współczesny nagrobek to został on odmalowany, są na nim znicze, dookoła świeżo wygrabiony. Jakieś sugestie? Ktoś pochował osobę na cmentarzu ewangelickim?
- Załączniki
-
- Grób Glinki.jpg (152.63 KiB) Przejrzano 4986 razy
Re: Cmentarz ewangelicki - Glinki (I)
W 1880 r. wzniesiono obecny dworek - nową siedzibę dla sołtysa. Ostatnim właścicielem tego gospodarstwa był Otto Schlieter, który był rownież właścicielem pobliskiego "Młyna Nowy Jasiniec". Był on także fundatorem OSP, budynku i sikawki ręcznej w Glinkach. W 1920 Otto Schlieter sprawował nadzór nad szkołą ewangelicką w Glinkach. Syn Ottona, Walter, w latach 1940-41 zafundował straży motopompę. W latach wojny nazwę wsi zniemczono na Neuglinke.
https://www.polskiezabytki.pl/m/obiekt/992/Glinki/
https://www.polskiezabytki.pl/m/obiekt/992/Glinki/