Stacja trafo
-
Dziki_Koziol
- brak
Stacja trafo
Mam takie pytanie, trochę "mętne" ale może da radę opowiedzieć o co mi chodzi. Była kiedyś wycieczka "Śladami obozów pracy...". Byliśmy na miejscóweczce z której było widać m.in. ujęcie wody D.A.G. Powiedzmy, że to jest oś, linia łącząca te dwa punkty - "miejscóweczka i ujęcie". Dziś zrobiłem sobie małą wycieczkę z synem, celowaliśmy w jaz w Czersku Polskim i (tak mi się wydaje) jadąc tam widziałem (chyba) budynki ujęcia, ale też (chyba) w tej "osi", po prawej stronie jezdni, jadąc w kierunku jazdy, zauważyłem dosyć spory, opuszczony budynek z czerwonej cegły, kryty dachówką, wyglądający jak duża trafo stacja. Jechaliśmy Toruńską i na bank było to przed Otorowem - nie trafiliśmy niestety za pierwszym razem w jaz. Oczywiście spróbuję odnaleźć ten budynek, ale może ktoś, coś?
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Re: Stacja trafo
Chodzi Ci o wieżę ciśnień na Toruńskiej?
http://www.wieze.geotor.pl/wieze_cisn/b ... egnowo.htm
http://www.wieze.geotor.pl/wieze_cisn/b ... egnowo.htm
-
Dziki_Koziol
- brak
O tak! Przystanku nie zauważyłem.
Coś wiadomo na temat jej historii? W życiu nie powiedziałbym, że to wieża ciśnień - chyba najniższa jaką widziałem.
Dziękuję za szybką odp.
Dziękuję za szybką odp.
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Niska bo pewnie w zupełności wystarczała na tym odcinku od ujęcia wody do stacji pomp.
Nie było tam pomp które zasysały wodę od strony Wisły?
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Ewing pisze:http://www.wieze.geotor.pl/wieze_cisn/bydgoszcz_legnowo/budgoszcz_legnowo.htm
Mocny tekst
„masywna konstrukcja z elementami żelbetowymi - trochę w stylu budownictwa fortecznego” – pewnie w okrągłych otworach w ścianach budynku zamontowane były działa forteczne
Przystanek „Wieża ciśnień”
To nie jest żadna wieża ciśnień, tylko budynek w którym następował jeden z pierwszych procesów oczyszczania wody, tak zwana koagulacja. O procesie koagulacji nie będę się rozpisywał, bez problemu info na ten temat można znaleźć w necie. Budynek znajduje się na linii - ujęcie z Wisły, koagulacja, zbiorniki sendymentacyjne, filtry, stacja pomp. To tak w skrócie.
Dzięki Bunkier, rozwiałeś moje wątpliwości.
Niestety, nie byłem dość uważny kiedy mówiłeś o tym na wycieczce "Ujęcie wody D.A.G."
Niestety, nie byłem dość uważny kiedy mówiłeś o tym na wycieczce "Ujęcie wody D.A.G."
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
GrapHite pisze:Dzięki Bunkier, rozwiałeś moje wątpliwości.
Na wycieczkach obozami, też pokazywałem na punkcie widokowym i tłumaczyłem - Nie jest to wieża ciśnień.
-
Dziki_Koziol
- brak
A tak chciałem zobaczyć Ujęcie z Bunkrem, ale jak zwykle nie poszło...
A reszta obiektów (ujęcie wody, ten budynek i to co wymienił Bunkier istnieje?).
Musisz się śpieszyć, budynki idą na rozwałkę.
Na pierwszej focie widoczne wnętrze "słynnej wieży ciśnień"
Ostatnie piętro.
Na drugiej focie, na pierwszym planie stacja pomp. W głębi po lewej, budynek filtrów.
Na pierwszej focie widoczne wnętrze "słynnej wieży ciśnień"
Na drugiej focie, na pierwszym planie stacja pomp. W głębi po lewej, budynek filtrów.
- Załączniki
-
- Ostanie piętro budynku koagulacji.
- Otwory.jpg (143.17 KiB) Przejrzano 19869 razy
-
- Filtry.
- Filtry.jpg (104.41 KiB) Przejrzano 19869 razy
Można by było ponownie zrobić wycieczkę do ujęcia wody D.A.G. Przejść po wale przeciwpowodziowym nad Wisłę, dopóki te obiekty jeszcze istnieją.
W Krzystkowicach budynek koagulacji ma inny kształt i jest nad samym brzegiem zbiornika sendymentacyjnego.
- Załączniki
-
- Koa.jpg (156.29 KiB) Przejrzano 19833 razy
-
- Koaa.jpg (105.71 KiB) Przejrzano 19833 razy
-
Dziki_Koziol
- brak
Stację pomp i filtry widać z pociągu? Bo chyba widziałem te obiekty! Kurczę, zaczyna mi się to wszystko "układać"! 
Pociąg przejeżdża bezpośrednio przy obiektach. Jadąc od strony Solca Kuj. po lewej stronie pomiędzy przejazdem kolejowym przy Plątnowskiej a stacją na Łęgnowie 

A jadąc od Bydgoszczy, w stronę Solca Kujawskiego, to są po prawej 
W końcu, po tylu latach "guglowcy" zreflektowali się 
Czas na fachowców od "komunizacji" miejskiej
Czas na fachowców od "komunizacji" miejskiej
- Załączniki
-
- Koag.jpg (20.84 KiB) Przejrzano 16512 razy