Niemieckie represje wobec ludności Bydgoszczy1939- lotnisko?

Styczeń 1920, Wrzesień 1939, Styczeń 1945
M_J
brak

Niemieckie represje wobec ludności Bydgoszczy1939- lotnisko?

Post autor: M_J »

W wikipedii znalazłem taki wątek:

Niemieckie represje wobec ludności Bydgoszczy (1939):

Pierwsze egzekucje miały dość spontaniczny charakter i chaotyczny przebieg. Polskich cywilów rozstrzeliwano w tym czasie w różnych rejonach miasta: w koszarach 16. pułku ułanów wielkopolskich przy ul. Szubińskiej, w koszarach 15. pułku artylerii lekkiej przy ul. Gdańskiej, na stadionie miejskim przy al. Mościckiego (dziś ul. Sportowa), na lotnisku przy ul. Jagiellońskiej, pod murem więzienia przy ul. Wały Jagiellońskie oraz w okolicach szpitala miejskiego na Bielawkach[16].

Marian Biskup (red.): Historia Bydgoszczy. T. II. Cz. 2. Bydgoszcz: Bydgoskie Towarzystwo Naukowe, 2004. ISBN 83-921454-0-2.

Chodzi mi o to lotnisko. Widziałem już kiedyś tę informację w jakieś broszurce. Podszedłem do tego sceptycznie. Czy to jest przekopiowany błąd, czy prawda? Mógłby mi ktoś to wyjaśnić i ewentualnie napisać coś więcej.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Re: Niemieckie represje wobec ludności Bydgoszczy1939- lotni

Post autor: BYDZIAK 1958 »

M_J pisze:(...)
Podszedłem do tego sceptycznie. Czy to jest przekopiowany błąd, czy prawda? Mógłby mi ktoś to wyjaśnić i ewentualnie napisać coś więcej.

Tu na forum jest kilku kolegów, dobrze znających okres roku 1939-go. Pewnie się niektórzy odezwą, mimo że jednego z nich, setha, już utraciliśmy.
ODPOWIEDZ