Dawny most nad "Kanałem zbożowym"

Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Dawny most nad "Kanałem zbożowym"

Post autor: BYDZIAK 1958 »

To most, który zasługuje na przypomnienie. Spływająca kiedyś woda z Młynówki do Kanału zbożowego, napędzała koła wodne, ulokowane zaraz za mostem. Służył jako przeprawa z grobli na wyspę. Dawne mapy, w sposób schematyczny pokazują to miejsce, dowolnie traktując np. szerokość wlotu wody, czy długość mostu. (Foto1)
Nie wiem, ile zachowało się widoków na tą część tego obszaru. Ja znam najwyżej 3. Drugi widok został wydany na pocztówce i pokazuje most w swej całej dawnej okazałości.
Załączniki
most.JPG
most.JPG (52.24 KiB) Przejrzano 4958 razy
widok.JPG
widok.JPG (77.1 KiB) Przejrzano 4958 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Re: Dawny most nad "Kanałem zbożowym"

Zrobiłem, 'dawny widok' na ten most. Przypuszczalnie, położony był nieco ukośnie w stosunku do krawędzi młynów. Tyle można wywnioskować z map i zdjęć. Chętnie przeczytam wasze uwagi czy sugestie, co by na obrazku poprawić. chodzi oczywiście o most i obiekty zaraz przy nim. Reszta otoczenia budynków młynów jest 'domyślna'.
Załączniki
Kan Zb.JPG
Kan Zb.JPG (91.91 KiB) Przejrzano 4922 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Poniżej porównanie, (wstawione wcześniej w innym temacie), pokazujące nie istniejące obiekty hydrotechniczne, przy dawnym moście.
Załączniki
fragment mostu.JPG
fragment mostu.JPG (79.24 KiB) Przejrzano 4904 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Nie dawno w necie widzieliśmy kilka przedwojennych zdjęć lotniczych centrum miasta. Były przedstawiane w małej rozdzielczości. Na jednym z nich, nieco z boku, jest utrwalony ten fragment WM. Po powiększeniu, dużo się traci na jakości, ale most jest dobrze widoczny. Na uwagę zasługuje Młynówka zakorkowana wręcz tratwami. Dodałem trochę 'kolorowych cieni', by nimi uzupełnić brak kontrastu i lepiej wyeksponować niektóre szczegóły.
Załączniki
WM.JPG
WM.JPG (38.89 KiB) Przejrzano 4886 razy
Awatar użytkownika
Fordoniak
brak

Post autor: Fordoniak »

Czy ktoś wie, w którym roku rozebrano most i urządzenia? Szukałem w sieci, ale nic nie znalazłem.
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Post autor: Hrab »

Jako dzieciak chodziłem z dziadkiem koło młynów i widziałem ciąg pojazdów dostarczających zboże lub odbierających przemielone jego przetwory i zakładając sprawność pamięci dziecka, to było w latach 1965 - 68. Potem pamiętam już tylko zasypany kanał i martwy obiekt. Więc likwidacja nastąpiła pod koniec lat 60-tych. Można to też traktować jako logiczną konsekwencję uruchomienia w tamtym czasie zbożowca PZZ w kompleksie ze słodownią Browarów Bydgoskich w Fordonie https://www.forum.bsmz.org/viewtopic.ph ... %82odownia
ODPOWIEDZ