Znalazłem ten elektryczny , ciekawy "myk" w pewnej szopce. Nadal sprawna z "pasownym" gwintem do odchodzących do lamusa współczesnych żarówek ... ale czy to jest coś sprzed , czy już powojenne ?
Oprawka
Oprawka
..żarówki z "pstryczkiem" ( ale wyraz
)
Znalazłem ten elektryczny , ciekawy "myk" w pewnej szopce. Nadal sprawna z "pasownym" gwintem do odchodzących do lamusa współczesnych żarówek ... ale czy to jest coś sprzed , czy już powojenne ?
- Załączniki
-
- P1013005.JPG (21.93 KiB) Przejrzano 3309 razy
-
- P1013008.JPG (35.54 KiB) Przejrzano 3309 razy
Re: Oprawka
Czy są na niej nabite jakieś oznaczenia, cyfry itp.?
Niestety , kpl. brak oznaczeń .
Dodam jeszcze , że cała oprawka wykonana jest z " messingu "
i ...porcelany .
Chyba w latach 60 ub. W. zaczęto produkować oprawki z scheis metalu . Obecnie to w 90% tworzywo sztuczne a metalowe są tylko styki.
Dodam jeszcze , że cała oprawka wykonana jest z " messingu "
Chyba w latach 60 ub. W. zaczęto produkować oprawki z scheis metalu . Obecnie to w 90% tworzywo sztuczne a metalowe są tylko styki.
- Załączniki
-
- P1013006.JPG (28.6 KiB) Przejrzano 3285 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
AERO pisze:(...)
... ale czy to jest coś sprzed , czy już powojenne ?
Tu rodzi się jeszcze jedno pytanie. Jak wiemy, przed wojną, było w gniazdku inne, mniejsze napięcie. (110V ?)
A pytanie jest takie mianowicie, czy przedwojenne żarówki, miały takie same 'gwinty' jak te współczesne?