Przystanek MPK

Zagadki które zostały rozwiązane.

Moderator: krajan

Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Przystanek MPK

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Pozostały tylko zdjęcia pokazujące dawne przystanki, tego działającego u nas kiedyś środka transportu publicznego. Czy młodzież z forum wie o co chodzi?
(Kadr z przystankiem na obecnej ul Focha, pochodzi ze Starej B. na FB)
Załączniki
METRO .jpg
METRO .jpg (81.01 KiB) Przejrzano 8106 razy
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Re: METRO

Post autor: Misia »

I już widzę kolejny rozdział książki (bzdurne)"sekrety bydgoszczy" :):) :):) :):)
wichura
brak

Post autor: wichura »

Zakładając, że to zdjęcie nie jest żartem Bydziaka, którego nie zrozumiałem :D to... proszę mnie poprawić, ale... autobusy spółdzielni komunikacyjnej (będącej krótko w latach 70-tych formą komunikacji dla PKSu) odjeżdżały z Nowego Rynku?
szesnasty
brak

Post autor: szesnasty »

Przystanek tramwaju do Multikina, na pierwszym planie wycieczka szkoły wieczorowej na poranny seans ;)
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

wichura pisze:Zakładając, że to zdjęcie nie jest żartem Bydziaka, (...)

To nie żart, ale dobrze kombinujesz... :1
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Starsi forumowicze pewnie wiedzą, co to za oznaczenie przystanku.
W drugiej połowie lat siedemdziesiątych XXw, nasze MPK kupiło kilka Nysek. Pomalowane na czerwono, jeździły na linii os.Błonie - os.Leśne. Trochę inną trasą niż miały A 52. Na tarczy przystanku było oznaczenie M bus. ('Bus' było mniejsze, pod dużym M) Bilet za taką jazdę, 'luksusową', kosztował bodaj 5 zł. (Autobusowy 1, 50) Planowali uruchomić następne linie, ale ostatecznie po chyba dwóch latach, zrezygnowano z tego rodzaju transportu. Może wymusił to zbliżający się kryzys gospodarczy...
Mac
brak

Post autor: Mac »

Gdzie mozna znalezc wiecej info na temat tych Nysek?
Stanislaw
brak

Post autor: Stanislaw »

Wichura pisze:

Zakładając, że to zdjęcie nie jest żartem Bydziaka, którego nie zrozumiałem :D to... proszę mnie poprawić, ale... autobusy spółdzielni komunikacyjnej (będącej krótko w latach 70-tych formą komunikacji dla PKSu) odjeżdżały z Nowego Rynku?

Pamiętam, że na Nowym Rynku w latach (chyba) 60-tych stały autobusy (chyba) Krajowej Komunikacji Samochodowej. Dworzec PKS-u istniał na Placu Koscieleckim. Autobusy te miały charakterystyczny wygląd, z dziwnym oknem z tyłu. Niestety, nie znalazłem ich zdjęć w internecie. Może ktoś posiada fotki? A czy ktoś pamięta 3-cią klasę wagonów osobowych. I-sza klas, to miękkie siedzenia i zamykane przedziały, 2-ga - drewniane ławki i otwarte przedziały, a trzecia to zwykłe wagony towarowe, z ławkami przy ścianach. I panowie wiszący na rurze w otwartych drzwiach.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^^
Stanisławie, robiłem kiedyś 'na szybko' zestaw porównawczy Nowego Rynku, z tymi autobusami na starym ujęciu, ale nie pamiętam do którego tematu to wrzuciłem... :oops:

Mac pisze:Gdzie mozna znalezc wiecej info na temat tych Nysek?

^^^
Zaglądałem na stronę MZK. Tam, w pozycji o roku 1976, znalazłem o Nyskach tylko jeden zapisek:
(Są tam jeszcze inne dotyczące tegoż roku)
Te Nyski wyglądały mniej więcej tak, jak na zdjęciu poniżej.
Załączniki
napisy.jpg
napisy.jpg (39.26 KiB) Przejrzano 7975 razy
NYSA.JPG
NYSA.JPG (20.66 KiB) Przejrzano 7975 razy
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Re: Przystanek MPK

Post autor: bunkier »

Te "nyski" były całe czerwone, czy miały malowanie tak jak ta z Krakowa?
Mikrobus z Krakowa to model wcześniejszy(N59-M) niż te co jeździły w Bydgoszczy.
Załączniki
Nysa.jpg
Nysa.jpg (32.63 KiB) Przejrzano 7696 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Re: Przystanek MPK

Przyznam, że aż tak dobrze nie pamiętam. Raczej obstawiał bym, że czerwone były 'całe'. Jest tu kilku i starszych ode mnie forumowiczów. Może lepiej to zapamiętali...
ODPOWIEDZ